Stäng menyn

Jordgubbsfrossa i Ugglekull

Drömmen om stor skörd av egna jordgubbar lever vidare trots ett bakslag förra året. I väntan på den maffiga planteringen besökte vi självplock i helgen.

Eftersom mitt eget väl uttänkta jordgubbsland havererade förra säsongen, när rymmarhönsen kvaddade nyplanteringen, har vi fått skaffa jordgubbarna på annat håll. När Ugglekull höll öppet för självplock i helgen passade vi på att fylla frysen.

Jag har sett fram emot ett eget jordgubbsland av lite större modell ända sedan jag anlade köksträdgården. För att kunna skörda så mycket att det räcker ordentligt till en stor familj behöver jag ha ett ganska väl tilltaget land och det får jag inte plats med i köksträdgården. Där odlar jag visserligen ett helt gäng plantor, men de räcker bara till lite utfyllnad i frukostfilen och för barnen att plocka och äta direkt i trädgården. Därför siktar jag på ett hundratal plantor på baksidan av huset, vid tunnelväxthuset.

 

Jag misslyckas också!
Förra året började jag täcka för ett fint land och avsatte innehållet i alla gamla komposter dit (läs inlägget Skapar ny bärplantering med täckodling). Det blev så fint. Och sen köpte jag plantor och täckte med nät och grejer.

Efter det började hönsen rymma. De två fräckaste var skånska blommehönorna som var och var annan dag under hela sommaren hittades i planteringen. De sprätte upp plantorna och letade sig ivrigt ner genom barriären mellan kompost och kvickrötter och det tog inte lång tid innan kvickrötterna tagit över hela området. Igen.

Någon bad mig att berätta om något jag misslyckats med. Jordgubbsodlingen är ett sånt projekt. Jag var så j-a arg. På hönsen. Och besviken på mig själv som lagt så stor möda på att ordna planteringen och sen inte klarade av att hålla ordning på hönsen. Så jag lät allt vara. Sparade de plantor som klarat sig och skjutit upp projektet en tid. Nu har jag en ny plan. Jag är lite som Charles-Ingvar Jönsson i Jönsson-ligan. Han har också planer.

 

Barn plockar jordgubbar på ett stort fält.

Barnen fyllde liter efter liter och tyckte det var jättekul att plocka mycket jordgubbar. Enligt instruktionerna fick barn provsmaka jorddubbar och det kanske bidrog till det roliga...

 

Familjen poserar framför jordgubbsfältet, barnen gör knasiga miner.

Delar av familjen Knasboll med ett lass jordgubbsskörd till frysen.

 

Fina bär i självplock
Men i väntan på förverkligandet stack vi alltså till Ugglekull inte långt härifrån och plockade i helgen. Det var jätteroligt! Jag var tveksam till hur länge barnen skulle gilla läget bland raderna, men förvånande nog höll de ut i hela tjugosju liter. Underbart! Under tiden vi plockade gick min man promenad med lilla Loa (två månader nu) och Kapten Kuling. Och sen rensade jag jordgubbar till halv tolv på natten som jag sedan styckfrös. Känns fint att ha påbörjat bunkringen inför vintern.

Öppen Gårdsbod Ugglekull håller öppet för självplock emellanåt. Håll utkik på deras Facebook-sida för fler tillfällen om du bor i trakterna kring Åsnen eller semestrar däromkring. I deras lilla gårdsbod utmed vägen finns också jättefina grönsaker att köpa under hela sommaren.

Har du några bra tips om ställen för självplock av bär och grönsaker?
/Sara Bäckmo

19. juni 2016