Stäng menyn

Jobbardag med vänner i veckans podd

Att jobba tillsammans med någon i trädgården är rätt ovanligt för mig, ja utöver barnen då. Nu har vi äntligen gjort slag i saken och skapat ett litet arbetslag i byn som ska hjälpa varandra. Veckans avsnitt av Skillnadens podd är från vår första träff, tillsammans med vännerna Friederike, Katinka, Eva och Ninnie.

Ett handskrivet papper med fem punkter.

Katinkas att-göra-lapp till vår gemensamma jobbarstund i hennes trädgård.

 

Den här veckan tar jag lite paus från min blogg och passar på att göra ett gäng utflykter med sommarlovslediga barn. På måndag nästa vecka är jag åter med nya uppdateringar på bloggen. Såkalendern på medlemssidorna och Facebook och lite sånt har jag förberett för veckan och du kan följa precis som vanligt. Och så ger jag dig ett fullmatat poddavsnitt att starta veckan med!

Vi är några tjejer i byn som gått ihop för att prova ett slags jobbargäng, där vi samlas och gör ett röj i våra respektive trädgårdar. Förra söndagen var det dags för vår första träff. Tidigt på morgonen samlades vi hos Katinka Schartau för att beta av några punkter på hennes lista och därefter kröp/rullade vi under stängslet till kohagen och promenerade hem till Eva Haraldsson. Där var uppgiften att komma på något smart att göra på hennes innergård i det alldeles nybygda vackra huset vid sjön Åsnen.

Vi som hörs i avsnittet är Katinka Schartau, Eva Haraldsson, Friederike Hector, Ninnie Edheimer och jag, Sara Bäckmo. Veckans sponsor är bokashi.se.

 

 

Nedan har jag samlat lite bilder från dagen så du får se lite av miljöerna vi rört oss i. Och senare under sommaren ska du få följa med när vi har nästa jobbardag. Om du vill veta mer om Katinkas trädgård kan du kika i länken nedan:

 

Läs mer: Se grönsakerna - då växer de bättre

 

Och vill du se en glimt av Friederikes trädgård kan du kika här:

 

Läs mer: Upphöjda bäddar med gångar av skräp

 

En lummig köksträdgård med massa buskar och ett fint rött hus i bakgrunden.

Så här ser en del av köksträdgården hos Katinka Schartau ut.

 

Ett fint buskage i en trädgård.

Det här buskaget var väldigt ihopvuxet och ogräsdrabbat. Jag har rensat här i två timmar och klippt ner en hel del buskar.

 

Två kvinnor står bredvid varandra med armarna om varandras axlar.

Friederike Hector och Katinka Schartau - en del av vårt lilla jobbargäng.

 

Ett uthus med vacker dörr omgärdat av stockrosor och andra sommarblommor.

I Katinka och Olas trädgård finns massor av fina små platser som vuxit fram under åren.

 

En kvinna i röd fleecetröja står och gestikulerar.

Eva Haraldsson mejade ner mängder med ogräs och bös i trädgården hos Katinka och skapade fina siktlinjer ur det som varit helt igenvuxet under många år.

 

En kvinna står vid en sjö.

Katinkas trädgård ligger vid sjön Åsnen med egen badplats och möjlighet att lägga i båt. Det är Friederikes högsta husdröm att bo med sjötomt och här står vi och suktar efter vattenkänsla.

 

En stor husgavel med en grön limpa nedanför.

Nedanför det stora huset, vid gaveln, har Katinka lagt ett lager tidningar. Ovanpå det matar vi på med ogräs, vedbitar och allsköns växtmaterial. Det blir som en stor kompost som så småningom kan odlas på.

 

En igenvuxen innergård omgiven av trädäck.

Så här såg Eva Haraldssons innergård ut då vi började jobba. Huset är nybyggt och trädgården i skapande. Jag står vid det som är Evas "dagbädd" där hon har sikt ut mot sjön Åsnen. Hennes hus ligger på en udde i sjön.

 

En innergård med massa ogräs i full sol.

Vi började jobba till höger i bild med att skapa en liten plätt för grönsaksodling på sensommaren. Vi valde den plats som inte är allra mest utsatt för sol.

 

En liten bädd med svart jord och i bakgrunden ett träfärgat däck.

Titta! Efter en kort stunds arbete har vi gjort enkla terrasseringar med stenar. Marken är täckt med tidningar och klipp från trädgården. Den övre delen är täckt med tidningar och matjord och där sår nu Eva snabbväxande bladgrönsaker för höstskörd.

 

En kvinna står på ett träfärgat däck och tittar ner på en liten jordplätt.

Eva vill så småningom att kanten på däcket ska täckas av växtlighet som gör att de bägge ytorna liksom smälter samman.

 

Sara Bäckmo, Eva Haraldsson, Friederike Hector, Katinka Schartau.

Jag känner mig så himla upplyft efter den här dagen. Så roligt att jobba med vänner! Och så längtar jag förstås efter att få låna deras arbetskraft till min egen trädgård så småningom. Från vänster; Sara Bäckmo, Eva Haraldsson, Friederike Hector och Katinka Schartau.

 

Här hittar du Skillnadens podd

Glöm inte att lämna en kommentar och/eller ett betyg på podden i din app, då blir jag superglad!

Min podd heter alltså Skillnadens av Sara Bäckmo. Du kan höra den via appar för poddar, som i iTunes och Acast till exempel. Du kan också lyssna här:

 

 

Om du vill ha lite extra så har jag också en engelsk podd, som en liten utmaning till mig själv. Den hittar du på iTunes och här:

 

 

Poddarna har inga egna hemsidor eller undersidor här på bloggen, men du når dem genom blogginlägg för varje nytt avsnitt. Välkommen att höra av dig om du har frågor eller kommentarer. Tack för att du lyssnar!
/Sara Bäckmo

 

15. juli 2019