Hur ska jag använda rabarber?
Ja, varför ska man egentligen odla rabarber? Den här maffiga växten är suverän på många sätt. Att den återkommer varje år och ger tidig skörd älskar jag!
För en tid sedan delade jag tips om rabarber, både hur den pampiga växten kan sås från frö och också odlas tidigt på året som en av de tidigaste primörerna. Om du missade de uppdateringarna så hittar de dem här:
Så rabarber från frö
Odla späd rabarber - glasrabarber
Rabarber är en synnerligen uppskattad och användbar växt i min trädgård. Den är tacksam att odla och finns i de allra flesta trädgårdar, särskilt på äldre tomter där den bildat stora bestånd. I vår trädgård fanns ingen rabarber när jag köpte huset, den var utlokaliserad till det som numera är betesmark en bit från huset. Där har korna i några decennier trampat ner plantorna så de med nöd och näppe överlevt. Istället plockade jag i flera år rabarber på en ödetomt några kilometer in i skogen. Det blev en härlig hundpromenad och jag kände mig som en riktig samlare när jag kånkade hem kilovis med rabarber i ryggsäcken. Hunden hade väskor och bar han med.
I nya trädgårdar måste rabarber planteras in. Då köps plantor i trädgårdsbutiken, eller så kan växten sås från frö. Se till att det är en ätlig rabarber du köper och inte en prydnadsrabarber!
Hur använder man rabarber?
Frågan ställdes som en kommentar till något av de tidigare inläggen och jag berättar gärna. För det första så är det rabarberns långa stänglar eller stjälkar som vi äter, inte bladen. Bladen innehåller höga halter av oxalsyra. Den är inte nyttig. Ett av våra barn fick kraftiga kräkningar efter att ha ätit blad och det är inte bara små kroppar som drabbas. Också vuxna kan vara känsliga för oxalsyra i rabarber. Numera finns det bra sorter av rabarber som innehåller lägre halter av oxalsyra, satsa på dem om du är osäker. Exempel på sådana sorter är 'Glaskins' och 'Elmsblitz'.
Rabarber växer fram tidigt på våren och skördas efterhand de växer upp. Bladen skärs av redan uten i trädgården och jag brukar lägga tillbaka dem runt plantorna där de bryts ner och bildar gödning till jorden, eller lägga de som en del i täckodlingen på annan plats.
Rabarber används som frukt eller bär i matlagningen, främst till bakverk, saft, sylt, glass och såna där sötare saker. Jag tycker väldigt mycket om rabarber just för att den är förs i trädgården med att ge skörd som kan användas till sötare saker, det gör på något sätt att sommaren känns lite närmre. Nog för att det finns både spenat och sallat i trädgården vid samma tid, men den kan vi liksom inte koka sylt eller göra en försommarsaft på.
Sedan tidigare har jag lagt ut recept på jättegod rabarbersylt, rulltårta med rabarber och en god rabarber-mellanmål här på bloggen. I boken Skillnadens skörd finns recept på god dricka.
En vanlig sak som brukar sägas om rabarber är att den bara kan skördas fram till midsommar ungefär och att den blir träig och tråkig i smak efter det. Det stämmer inte. Rabarber kan skördas under hela säsongen, så länge den växer fint! Ta de stjälkar som ser fina ut och låt resten vara. Var också snäll mot rabarbern och gödsla den ordentligt. Jag löser det genom täckodling under hela säsongen, men det går också bra att gödsla med hästgödsel eller annat som råkar finnas till hands.
Om rabarbern bildar en blomstängel sägs det att den ska tas bort eftersom den stjälk kraft från plantan. Huruvuda det är sant vet jag inte eftersom det på ödetomter och i gamla trädgårdar finns otroligt praktfulla exemplar av rabarber som blommar - varje år.
Fyll frysen
Glöm inte bort att frysa in rabarber till senare. Det är fantastiskt gott att ha fryst rabarber till vintern. En rabarberkräm är oslagbar som mellanmål och funkar lika fint på fryst som färsk rabarber. Jag brukar bara skära stjälkarna i centimeterstora bitar och frysa i stora påsar.
Om du ännu inte har rabarber i din trädgård tycker jag absolut att du ska satsa på några plantor! Välj en plats där det är lite fuktigt i jorden, inte full sol. Gödsla ordentligt de första åren och låt plantan etablera sig bra innan du börjar skörda. Sen kan du njuta i många, många år!
/Sara Bäckmo
26. februari 2018