Hur många frysboxar?
Ett utmärkt bra sätt att ta hand om en stor skörd är förstås att stoppa grönsaker och bär i frysen. Det är framför allt lätt att ta fram och använda i matlagningen.
Petra undrar: "Hur stor eller många frysar har ni egentligen?".
Sedan hösten 2015 har vi två frysar, ett vanligt stort frysskåp och en frysbox. Det har varit min dröm länge med två frysar i huset men det var först i höstas som jag fick tummen ur att ordna det, vi har lite utrymmesbrist så det krävdes lite planering för att få till det. Vi bor ju i ett gammalt hus där flera rum ännu inte är renoverade eller ens uppvärmda. En frys klarar inte att stå i hur kyligt utrymme som helst, då lägger den av vilket jag tidigare fått erfara med tråkigheter som följd, så nu står den nya frysboxen i mitt arbetsrum som en surrande skattkista.
Det är egentligen två saker som gör att vi behöver en extra frys. Kött och bär/frukt. Vi har möjlighet att köpa fint närproducerat kött av lamm, nöt och gris och när det levereras så är det från tio kilo och uppåt som kommer i varje låda. Idag kom 20 kilo finaste nötkött till exempel och det tar stor plats.
Lyxigt med hemodlade bär
När det gäller bären och frukt har jag ägnat en del tid åt att plantera många buskar och träd så att vi ska kunna vara självförsörjande också på det. I den bästa av världar vill jag helst slippa koka sötad sylt till barnen och som ett alternativ är frysta bär helt suveränt. Men bär tar mycket plats och i takt med att trädgården producerar mer och mer behöver jag helt enkelt mer plats i frysen. Jag fryser också en del frukt, som äppelklyftor och plommonhalvor, till krämer och pajer och sånt.
Jag gör väldigt mycket äppelmos så snart jag kommer över äpplen, från egen skörd eller vänners. Mos är ett jättebra alternativ till sötade sylter av olika slag och mina barn är väldigt förtjusta i det. Precis som min mamma gjorde till mig och mina syskon kokar jag stora laddningar osötat mos och fryser in. Till små barn är det perfekt att göra mos och frysa i isbitskuber och värma tillsammans med smör. Det har mina ungar älskat att smaska på. I frysen kan jag lagra det som behövs under ett helt år till fyra barn.
Här är våra bästa recept på sylt och mos:
Dags att göra äppelmos
Enkel plommonsylt utan att rensa kärnor
Barnens bästa vinbärssylt
Skåprensning varje vår
Nu under våren försöker vi äta upp så mycket grönsaker som möjligt ur frysen och planerar matlagningen så den rymmer mesta möjliga. Redan tidigt under våren börjar nämligen trädgården producera nytt som jag vill frysa in och då vill det till att det finns plats.
Det jag upptäckt under min första vinter med två frysar är att det kommer att ta några säsonger att lära mig frysa lagom mycket av saker och ting. Det är så bekvämt och enkelt att frysa, men jag vill ju inte ha ett stort överskott bara för att jag har plats. Förra året frös jag in väl mycket lök till exempel, och de halvmogna majskolvarna kommer vi inte att äta upp. Däremot saknar vi förkokta kokbönor, skulle kunna haft mer broccoli och blomkål samt kryddor som basilika, persilja och oregano. Det blir till att justera i år.
Fler sätt jag lagrar grönsaker på kan du läsa och se i Lagra morötter i landet.
Vilket sätt att lagra grönsaker på gillar du bäst?
/Sara Bäckmo