Stäng menyn

Dags att göra äppelmos

Från sensommaren och långt in på vintern gör jag mos av egna och andras äpplen. Perfekt till fil, gröt och mellanmål till små bebisar. Här är flera varianter av enkelt mos att göra.

Äppelmos i isbitsfack till frysen.

 

Varje år gör jag kopiösa mängder äppelmos. Våra barn äter mycket och det är lätt att själv fixa årsbehovet av äppelmos, det krävs bara lite planering.

 

Äppelmos och saft

Äpplena skärs i bitar och kokas i saftmajan först. Som smaksättning använder jag gärna kanel, citronskal eller vaniljstång. Efter att en del av saften separerats passeras resterna från saftkoket i min hushållsassistent (En Ankarsrum, Electrolux). Mos utan socker fryser jag in så mycket jag kan och kokar sedan sötat mos av resten.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

Enbart äppelmos

Äpplena skärs i bitar och läggs med skal och kärnhus kvar i en stor kastrull tillsammans med en bottenskyla vatten. Allt får koka tills det blivit mosigt. Vid minsta risk att äppelmoset bränner fast fyller jag på lite mer vatten. När äpplena är mjuka kör jag (eller mest barnen faktiskt) blandningen genom hushållsassistentens passersats. Är det en liten omgång klämmer jag moset genom en finmaskig hushålls-sil - det funkar lika bra.

Nedan kan du se hur passertillsatsen ser ut, fast då i en video där jag passerar nypon.

 

Lättare med flera kok


Eftersom jag kokar mycket och ofta har alla barnen hemma när det görs försöker jag att sprida ut kokningarna under hösten och vintern. Det är lättare att göra något fler mindre kok än några få monsterstora. Bra sena äppelsorter håller sig lätt till februari då jag kan koka en störrer omgång som säkrar behovet fram till sommaren.

Passerat och osötat mos är något alla våra bebisar älskat! Lätt att frysa i till exempel isbitsfack och sedan lägga i påse, eller i klickar rakt på en bricka med bakplåtspapper. En liten kub som får tina och sedan värms tillsammans med en klick smör blir ett jätteläckert mellanmål till liten. Då jag börjat jobba ganska tidigt, men fortfarande ammat, har min man blandat mos med utpumpad bröstmjölk och lite smör till barnets mellanmål eller efterrätt. Mycket populärt!

Läs gärna Lindas kommentar nedan om ett ännu enklare sätt att göra mos på. Har inte provat det själv - än, men det låter onekligen toppen.
/Sara Bäckmo

07. oktober 2014