Stäng menyn

Lagra morötter i landet

Det här är så smart! Kräver ingen plats alls utöver den ursprungliga växtplatsen och minimalt med arbete. Dessutom förlängs skördesäsongen avsevärt.

Jag gör ungefär åtta sådder av morot under året och kan med enkla metoder odla och lagra alla morötter familjen behöver under ett år. I veckans klipp från Skillnadens Trädgård visar jag hur jag lagrar morötterna i jorden under vintern, för att kunna skörda tidigt nästa vår innan vintersådderna börjar ge skörd:

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,56256" yod yot ]

 

Morötterna i det här klippet står i en djupbädd, som grävdes på det här viset förra hösten:

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46599" yod yot ]

 

Ingen extra gödsel har tillförts till jorden utöver täckodlingen som jag är så noga med. Den ger all näring jorden behöver, håller fukten kvar i bädden och ser till att minimalt med ogräs etablerar sig. Så här täcker jag en bädd med morötter:

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,48259" yod yot ]

 

Det är så roligt att odla mycket grönsaker och märka att det verkligen gör skillnad i hushållet på en mängd olika vis. Och extra roligt är det förstås när jag hittar sätt att ta hand om och lagra grönsakerna som passar med det liv vi lever. Eftersom vi saknar ekonomibyggnader är det helt suveränt att kunna lagra vissa rotsaker direkt i backen där de vuxit under säsongen!
/Sara Bäckmo

09. december 2015