Stäng menyn

Hösten inleder våren i köksträdgården

Ett enkelt sätt att starta odlingen i köksträdgården lite tidigare nästa år är att jobba smart redan nu. Här berättar jag om tre sätt att förbereda odlingen - samtidigt som du skördar och packar ihop trädgården på hösten.

Köksträdgård framför ett rött boningshus.

Min köksträdgård töms bit för bit och de skördade ytorna ger plats till nya sådder, samt växtmaterial som ger jorden näring inför nästa år.

 

En köksträdgård kan förstås odlas mycket fint med kort planering och startsträcka. Mer eller mindre planering under vinter och vår, sådd på våren och skörd på senvår, sommar och höst - så ser det kanske ut för de flesta. Men nu ska jag dela ett av mina bäst knep för ett långt, rikt och riktigt roligt trädgårdsår. Om du låter hösten vara startskottet på nästa trädgårds-år kommer du med all sannolikhet att kunna maxa både skörden och året betydligt.

För många är hösten en tid då trädgården så smått packas ihop. Så kan det också vara. Men bara genom att "packa ihop" på rätt sätt kan du göra en god del av förberedelserna till nästa års odling och helt enkelt ligga några steg före den vanlige jag-börjar-på-våren-odlaren.

Att vara ute i god tid gör stor skillnad inte bara för hur tidigt du kan starta din odling, utan också för kretsloppet i trädgården. Om du tänker smart när det behövs som mest kan du låta "skräp" komma till nytta och hjälpa dig att gödsla och stärka den värdefulla jorden inför nästa säsong.

En del tycker det här låter krångligt. De vill helst vila efter sommaren. Och det är helt okej. Men det är verkligen inte krångligt att förbereda smart, det är bara tanken som behöver sig en omställning. Här är tre saker som styr arbetet i min trädgård under hösten.

 

Läs mer: Så grönsaker i september

 

Grov planering inför nästa år

Jag odlar inte slaviskt efter växtföljd, men har fyra huvudgrödor/-grupper som varje år byter plats i mina odlingar. Genom att tidigt skissa grovt på var de olika huvudgrödorna ska växa nästa år, blir det superenkelt att jobba vidare med punkt två och tre på listan. Planeringen kan göras hyggligt enkelt. Jag gör en skiss på ett papper, där de fe odlingskvarteren i köksträdgården hemma på Skillnadens finns med. I respektive kvarter listar jag vilka huvudgrönsaker jag tänkt mig. Kål, potatis, morötter och bönor är grönsakerna jag på förhand är noga med att bestämma plats för. Övriga valsar omkring rätt friskt.

I den här första skissen tar jag hänsyn till var huvudgrönsakerna vuxit i år. Vanligtvis flyttas de ett kvarter åt höger varje år. Jag försöker också avsätta plats för sommarblommor.

 

Läs mer: Växtföljd i köksträdgården

 

Förbered för vintersådd

Utifrån årets odling, där flertalet växter fortfarande står kvar i landen, och den grova skissen för kommande år, bestämmer jag var jag vill så på hösten och vintern. Jag gör alltså en plan för min vinterodling. Det här är väldigt viktigt för mig. När det är dags för sådd på våren är kanske redan en fjärdedel av min totala odlingsyta ute i köksträdgården är sådd och klar. Det är alltså sånt jag fixat under vintern. Men det går oftast inte att knalla ut i köksträdgården en halvfrusen dag i februari och göra hela arbetet, med både förberedelser och sådd, där och då. Det kan ligga växtdelar fastfrusna på marken, det kan vara knöligt och gropigt på jorden, eller så är hela platsen full med snö. Om jag redan på hösten valt odlingsplatser till vintersådd och förberett dessa, ja då går det fint.

Inför höst- och vintersådd letar jag efter:

 

 • bäddar med bar jord
 • pallkragar eller odlingslådor
 • land i skyddat läge
 • sammanhängande ytor

 

Läs mer: Vintersådd för rookies

 

Land och pallkragar rensas från växtdelar, gödslas helst med kompost eller växtdelar som grävs ner och krattas fina och jämna. Om djur riskerar att gräva i bädden kan den skyddas med kompost galler eller nät tills det är dags att så. Mindre odlingsplatser, som pallkragar och odlingslådor, kan täckas med lock för att hindra snö att täcka jorden.

 

Ett land med bar jord mitt i en grönsaksodling.

Här har jag skördat slut på sommarmorötterna och gjort en höstsådd av sommarblommor. Kompostgallren ligger på jorden för att hindra katterna från att krafsa omkring sådden. Det funkar jättebra!

 

Grundgödsla med täckodling

När jag vet vilka grödor som ska odlas var nästa år, samt vilka bäddar som är avsedda för vintersådd, då kan jag börja packa ihop trädgården på ett smart sätt. Detta tycker jag är kul!

I mina odlingar försöker jag ta tillvara på allt gammalt växtmaterial. Hela trädgården är ju fylld av potentiell jord, fast den blivande jorden står ovan mark just nu. Ärtväxter, majsstockar, kålblad, morotsblast och gamla blommor - allt blir prima jord då det komposteras.

Istället för att ta vägen om komposten använder jag nästan alla växtdelar jag odlat under säsongen till täckmaterial. Det skördas på hösten och läggs direkt på jorden i köksträdgården. Maskar, insekter och mikroliv bearbetar materialet, som bryts ner till mylla direkt på jorden. När växtmaterial komposteras på jorden blir den rikare och mer välmående än om trädgårdsskräpet komposteras på annan plats och sedan transporteras tillbaka till landet som färdig mylla. Det är något att tänka på. Bland annat påverkas pH-värdet i jorden positivt då färska växtrester komposteras på marken. Det kan du läsa mer om i inlägget om min jordanalys nedan.

 

Läs mer: Jordanalys - Täckodlad jord är bäst

 

Växtmaterial ligger på två odlingsbäddar.

En del tycker det ser skräpigt ut när växtmaterial ligger på landen. Själv tycker jag det är fantastiskt! Det som förlorat i nytta på ett vis kommer till användning på andra sätt. Dessutom behöver jag inte transportera växtmaterialet så långt och inte heller transportera hem annan gödsel till landen senare.

 

Eftersom en stor köksträdgård leverera massor av växtmaterial är det bra att portionera ut detta enligt enligt en plan. Jag lägger i första hand mycket täckmaterial på följande platser:

 

 • där jag ska plantera större växter (alltså ej pyttesmå ömtåliga plantor eller sådd)
 • där jag ska odla kål eller andra näringskrävande växter
 • i mitten av breda odlingsbäddar
 • i gångar mellan odlingsbäddar
 • som grund i nya odlingslådor

 

Växtmaterialet behöver inte finfördelas utan kan läggas direkt i landen eller odlingslådor som grund. Det tar kanske två år för en kraftig kålstock att bli jord och därför är det bra att lägga grovt material där det inte stör, eller där det kan skuffas åt sidan. Grovt material kan också hackas sönder eller köras i kompostkvarn för att finfördelas. Då sker nedbrytningen snabbare.

I videon nedan förklarar jag täckodling och fördelarna med det.

 

 

Vad jag gjort

Som exempel på ovan kan jag kort berätta några grejer som jag gjort i trädgården hemma under hösten.

 • Jag har skördat alla sojabönor och lagt växtmaterialet i två bäddar där jag ska odla kål nästa år.
 • Jag har skördat sommarmorötter, rensat upp landet och höstsått sommarblommor (blåklint, jungfrun i det gröna och vallmo).
 • Jag har skördat all potatis, rensat landet, grävt ner kompost och sått ärtskott och vintersallat.
 • Jag har hämtat gräsklipp och börjat täcka land där jag ska odla kål nästa år.
 • Jag har skördat i pallkragar, där jag senare ska gödsla och använda ytan till vintersådd.

 

Förberedelserna inför nästa år är väldigt roliga tycker jag. Jag försöker jobba lite åt gången, så det inte känns varken tungt eller too much. Bit för bit blir köksträdgården lite mer ordnad efter sensommarens kaos. Välkommet!
/Sara Bäckmo

 

15. september 2020