Stäng menyn

Hallon och hallon

Sommarhallon och hösthallon.
Till vänster ett stort och saftigt sommarhallon. Till höger ett nästan dubbelt så stort och dubbelt så saftigt hösthallon.
Detta är första året som min hösthallonplanta 'Elektra' ger skörd. Tror du att jag kommer föröka den här plantan?
Under en av säsongens alla trädgårdsvisningar i Skillnadens Trädgård berättade en kvinna att hon helt slutat odla sommarhallon och numera bara odlar hösthallon. Höstarnas skördar styckfryses och räcker under hela året, inklusive sommarmånaderna, eftersom plantorna enligt henne ger så mycket mer bär.
Jag har just påbörjat arbetet med att klippa ner alla hallonskott som gett skörd på sommarhallonen. Snart börjar jag flytta alla plantor till en hallonhäck i gräsmattan där jag enkelt kan använda gräsklipparen för att hålla alla rymmarskott nere.
En bred ränna i gräsmattan har grävts och där kommer jag att sätta plantorna enligt ett förslag från en annan av sommarens trädgårdsbesökare. Förslaget är att sätta en dubbelrad, enligt Åke Truedssons modell, där plantorna binds upp snett utåt för att få in luft mellan raderna. Då får jag plats med mer hallon på ytan.
Jag kommer också att sätta samtliga hösthallon i en egen rad så de blir lätta att hålla reda på. Och då passar jag förstås också på att öka beståndet av just 'Elektra', som är en ganska ny hallonsort för zon 1-3. Längtar till nästa år då jag får se resultatet av den nya hallonhäcken!
Glöm inte att de bortklippta hallonskott som gett skörd i år är mycket användbart material till odlingarna. Själv kör jag dem i kompostkvarnen eller klipper dem i småbitar. Flisen från kvarnen är utmärkt att till exempel täcka höstsådda grönsaker med. Grenbitarna är toppen att grunda en odlingslåda med. Elda inte upp dem!
/Sara Bäckmo
17. september 2014