Stäng menyn

Grönsakssoppa med vitlöksräkor

Det här är en jättegod grönsakssoppa som påminner om fisksoppa, men som inte innehåller minsta lilla firre. Läckra grönsaker från trädgården ger smak och mättnad.

Soppor på längden och tvären är förstås fin trädgårdsmat. Både grönsaker och blast, stjälkar och blad från landen används. Allt för ofta blir de goda sopporna engångsföreteelser eftersom jag glömmer bort vad jag haft i. Men den här soppan antecknade jag redan efter provsmakningen eftersom jag anade smaksuccé.

Du behöver:
0,5 kålrot
3 potatisar
1 bifftomat
6 vitlöksklyftor
3 stora salladslökar
2 stjälkar selleri
4 dl vatten
fiskfond (jag kokar den på fiskskrov men det går lika bra med köpt)
1 näve brytbönor
grönsakssalt
smör

2 dl skalade räkor
3 vitlöksklyftor

 

Gör så här:
Hacka löken och skär alla grönsakerna i små tärningar eller bitar.
Fräs allt i en gryta med lite smör.
Tillsätt vatten, fiskfond och salt och låt koka tills alla grönsakerna är smaskigt mjuka.

Stek en kort stund räkor och riven vitlök på hög värme.
Ös upp soppa i tallrikar och toppa med de vitlöksfrästa räkorna. Servera med bröd och ost och gärna en massa hackad dill.

/Sara Bäckmo

 

Närbild på soppa i en gammal tallrik.

Soppan får klassisk fisksoppesmak av tomat och tunt skivade stjälkar av selleri.

 

Frästa räkor i en skål med hackad dill över.

Räkorna piffar till middagen men kan förstås uteslutas eller ersättas med till exempel svamp.

 

Middagsbord med soppa i tallrik och smörgås bredvid.

Nybakade scones med mängder av grönt på gör middagen med soppa extra god.

 

20. september 2015