Gröna mattor är lätta för barnen att skörda
Barn sår inte som vuxna. De skördar inte som vuxna. Och de äter inte som vuxna. Det är dumt att planera en vuxenodling för barnen - de har roligare i en köksträdgård som är anpassade efter deras behov.
Mina barn börjar längta efter grönt. Vid frukosten går de igenom sånt de vill skörda i sina odlingslådor och planerar för saker de ska göra. Sen. Just nu har de så många andra roliga projekt, typ vattenpölar, lera och oförståeliga byggprojekt, att de inte har ork att fokusera på att nåt ska komma i jorden. När det blir varmare plockar de fram sina redskap och börjar dona med full frenesi, men till de allra första skördarna sår jag åt dem. Jag vet att de kommer att uppskatta det som växer och det blir lite av en puff inför det som kommer sedan.
Barnen har totalt sex pallkragar att odla, två var. Deras plan för året är väldigt demokratiskt ordnad, som tur är har de ganska lika smak. De vill odla sånt som kan skördas och ätas på plats i landet och vara en del av deras lek. Mest är det gröna blad, men också en del fruktgrönsaker och blommor.
Odla hellre än bra
För mig är det viktigare att det växer i barnens lådor snarare än hur det växer. Jag har haft förmånen att se hur de använder sin plätt och kan ganska väl säga vad som funkar och inte. Ju mindre organiserade ytorna är, ju mindre ordning och ju färre måsten - desto bättre. Med sex villiga händer som ska jobba under säsongen är det lätt hänt att någon blir besviken om det finns en alltför noga genomförd odling till en början. När säsongen väl satt fart och grönsakerna vuxit upp brukar det ge sig av sig självt. Barnen äter upp, sår och planterar nytt, flyttar om, experimenterar och grejar till oigenkännlighet, vilket är otroligt charmigt.
Läs mer: Tappar era barn intresset för odling ibland?
De gröna mattorna
De tidiga grönsakerna växer snabbt. Och jag har upptäckt att det allra enklaste för barnen att sköta och senare skörda är de täta mattorna av grönt. Det är mycket enklare för en liten knubbig treåringshand att knyta sig om en hel näve spenat och rycka upp ur jorden, än att lugnt och försiktigt plocka några blad ur en prydlig rad. Mer glädje, mer mat. Snabbt.
Den allra första lådan har jag delat in i fyra rektanglar, helt enkelt strött ut frön över respektive yta och krafsat ner i jorden. Enklast möjliga. Bästa möjliga. Spenat, svartkål, sallat och rädisor. Barnen kommer att dra upp eller klippa ner plantorna, bägge funkar lika bra. När ytorna är tomma ersätter vi med annat.
En fördel med de gröna mattorna är att väldigt lite ogräs kommer åt att etablera sig i lådan. Grönsakerna står så tätt och tar den mesta av näringen.
Den som absolut vill så i rader kan också använda sig av en slags matt-metod och så breda strängar av grönsaker. Alltifrån sallat till spenat, rädisa, morot (den runda lilla moroten 'Paris Market' är perfekt för barn!!), sockerärter, bladkål (grönkål, svartkål, purpurkål), salladslök och dill går att så, mer eller mindre tätt, i breda rader i en pallkrage.
Vill du se hur en av barnens lådor såg ut i april kan du kika i klippet nedan:
Odlar på komposter
Barnens odling är uppbyggd med pallkragar ståendes på pallar. Det lilla området är alldeles kontaminerat av rotsystem från de närliggande askarna och det är av den anledningen kragarna står på pallar. Askarnas rötter tränger sig annars upp genom jorden och fyller snart ut hela lådorna.
Pallkragarna är fyllda med Bokashi-kompost under vintern, som jag varvat med löv och allsköns trädgårdsskräp. Nu toppar vi låda för låda med jord och sår och planterar allteftersom. När vårvärmen kommer smygandes börjar förmultningsprocesserna i lådorna och förvandlar vårt matavfall till finaste jord. Långt innan hösten ens är kommen har det mesta av materialet blivit ren jord, som jag kan gräva ur och använda till andra projekt i trädgården innan lådorna fylls inför ännu en säsong. Ett perfekt kretslopp!
Hoppas att du odlar med eller för dina barn också, om du har några att göra det med. Det är fantastiskt att dela deras glädje och förväntan, även om den många gånger inte alls är som min egen. Deras sätt att upptäcka naturens system och grönsakernas smaker sker mestadels genom leken och de skördade tomaterna gör lika stor nytta i ett låtsasbo till en låtsaskänguru som i en Frost-plåtask till lunchdessert. Överraskning och lycka!
/Sara Bäckmo
04. mars 2016