Stäng menyn

Bokashi på vintern

Under vintern bygger jag nya kallbänkar med hjälp av Bokashi-kompost. Det blir ovärderlig odlingsyta, fullproppad med näring, att använda redan till våren.

I helgen delade jag några bilder från en av mina pallkragar som jag kontinuerligt matar med Bokashi-kompost mellan skörd och sådd/plantering av nya grönsaker. I varje skifte gräver jag ner två hinkar. Så gör jag i alla lådor jag odlar i. Bokashi tillsammans med täckodlingen gör att jag har gott om näringsrik jord. Det behövs särskilt här där grödorna avlöser varandra under i stort sett hela året.

Frågan om Bokashi och vinternkyla dök upp. Hur gör jag med Bokashi på vintern? Vitsen är ju att kunna bära komposten direkt från förrådet till landet och gräva ner. Men när marken är frusen är det svårt. Jag gör på främst två sätt, bägge lika enkla.

1) Oftast har jag förberett pallkragar där jag grävt ur den översta jorden. Två pallkragar på höjden räcker fint. Jag har lock till dem så att inte husdjuren ska börja gräva. I lådan sprider jag ut mina hinkar och varvar med gräsklipp/löv/halm som jag har ståendes i säckar bredvid lådan. Jag fyller hela lådan ordentligt, materialet sjunker under nedbrytningen. Till våren häller jag tillbaka jorden jag grävde bort och har då en otroligt värdefull odlingsyta. Så fort det börjar bli varmt på våren omsätts komposten till finaste jord. Under sommaren när jag byter gröda i lådan finns bara lite kött- eller kycklingben kvar - allt annat är jord.

Snödrivor runt pallkragar med lock längs en stenmur.

I lådor med lock varvar jag Bokashi och organiskt material under vintern.

 

Jord, kompostrester och löv i pallkragen.

I lådan komposteras materialet snabbt när det varvas med organiskt material.

 

Små gröna plantor i en pallkrage.

TIdigt på vintern 2014 flyttades plantor av mangold till den fyllda Bokashi-komposten. Här övervintrade de och gav en tidig skörd våren därpå.

 

2) Om jag har något särskilt projekt jag vill använda komposten till sparar jag komposten i ett kärl vintertid. Jag har gamla sopkärl ståendes, såna som blivit kvar när kommunen bytt sophämtningssystem. Dessa har jag borrat hål i botten på och tömmer sedan ner komposten vintertid. När det är dags att använda materialet rullas tunnan ut till platsen och så tippar jag ut sörjan där jag vill ha den.

Jag var själv lite brydd över hur jag skulle göra vintertid med Bokashin innan jag startade komposteringen. Men det hela är väldigt enkelt och vållar inga besvär alls. Vi har inga problem med skadedjur som äter av komposten vintertid, ingen dålig lukt eller annat som följer med användandet som är mindre angenämt. Det är snarare så att jag hela tiden känner mig nöjd varje gång jag tömmer en hink i lådan under vintern eftersom jag samtidigt vet att jag skulle behövt göra så mycket mer jobb om jag haft en vanlig kompost.

 

En grön matta av rucola växer på Bokashi-komposten.

I odlingsbädden kan jag odla tidiga grönsaker under lock, Bokashi-komposten blir som en kallbänk. Här växer rucola under våren.

 

Har du fler tips på hur Bokashi hanteras under vintern?
Om du vill veta mer om komposteringsmetoden tycker jag du ska kika på bokashi.se. Därifrån kan också det strö som används till komposteringen köpas. På sidan finns blogg, flera informationsfilmer och mycket bra material som beskriver komposteringen. Det finns också grupper och sidor på Facebook med hängivna komposterare som gärna svarar på frågor.

I klippet nedan visar jag hur snabbt bokashi-kompost blir till jord på sommaren.
/Sara Bäckmo

 

12. oktober 2015