Stäng menyn

Gräsklipp med maskrosor i

Många som är nyfikna på att börja täckodla är oroliga för att använda gräsklipp från platser där det vuxit maskrosor. Kan man verkligen använda gräsklipp med maskrosor i?

Grön betesmark med massor av maskrosor i som blommar.

Så här ser det ut precis utanför min köksträdgård, i beteshagen. Gult ända ner till skogskanten när maskrosorna blommar.

 

Nu blommar det i gult! Överallt i försommar-Sverige är det gult i hagar, marker och dikesrenar. Maskrosorna blommar för fullt. Och i ärlighetens namn blommar det en del i de flesta trädgårdar med, förutom ide mest nitiskt skötta där de inte tillåts existera. Några av oss trädgårdsmänniskor odlar genom det som kallas för täckodling. Vi använder gräsklipp som läggs på jorden, för att förbättra jorden och underlätta odlingen. Och varje vår de senaste tio åren har jag fått frågan om det går att använda gräsklipp med maskrosor i. Gör det?

 

Läs mer: Vad är täckodling?

 

I vår lilla by med sju hushåll finns kanske en tusendel av alla maskrosor i vår trädgård. Resten finns i grannarnas trädgårdar, men framför allt i markerna som omger oss alla. Beteshagarna är helt gula, dikesrenarna lyser klart och det finns maskrosor precis överallt. Ungarnas t-shirts har de oklädsamma "ringarna" av mörknande växtsaft från lek med maskrosor och marsvinen äter maskrosblad varje dag. Vi omges av maskrosor. Därför skrattar jag alltid mycket när jag får frågor om det går att använda gräsklipp med maskrosor i. Vad skulle det göra för skillnad, liksom?

Vi bor på landet. Varenda liten maskros som omger vår tomt kommer förr eller senare att blomma. Fröerna färdas med sin paraplyliknande konstruktion hundratals meter genom luften och singlar ner på vår och andras tomter oavsett vi vill det eller inte. Så funkar det ju. Jag kan inte tänka mig att det är annorlunda ens i det mest välordnade villakvarter. Frökapslarna färdas genom luften och landar där de behagar, gror och slår rot där vi inte vill ha dem. Det är därför de kallas ogräs. De är effektiva i sin förökning.

 

Köksträdgård på ena sidan och maskrosor i hage på andra sidan.

Den gulblommande beteshagen ligger precis vid min köksträdgård. Fröer blåser in hela tiden i min odling och är en mycket större risk än de fröer som följer med gräsklipp.

 

Men jag tror inte att någon som följt Skillnadens tänk att jag måtte ha det svårt och omöjligt på grund av alla maskrosor. Syns de ens? De kommentarer jag får talar istället om mängden mat, frodiga plantor och ibland om en fin struktur och bra jord. Alltså. Trots att vi har en miljard maskrosor runt tomten, som blommar, sätter frö och sprider sig hej vilt, och dessutom använder gräsklipp i odlingen från trädgårdar med maskrosor i, så har min köksträdgård inte invaderats av ogräs. Den levererar massor av mat och är lätt att sköta.

Gräsklipp jag får från vår och andras tomter/områden innehåller maskrosor. En del maskrosor blommar efter att de klippts och sätter frö i panik. Ibland syns de vita bollarna med fröer bland klippet. Men de gör oerhört sällan skada i odlingen. Det är ju bara en liten bråkdel som verkligen gror!

I täckmaterialet får ganska lite ogräsfrö fäste, eftersom det inte finns de förutsättningar fröet behöver för att gro. Trots att jag täckodlar med en hel del gräsklipp varje år, har jag nästan inga maskrosor i odlingsbäddarna. De maskrosor som förekommer finns i gångar mellan bäddarna.

 

Närbild på en gång med maskrosor i.

En del maskrosfröer tar sig, men plantorna är mycket lätta att rensa bort. Det finns andra ogräs som är mycket, mycket svårare. De flesta maskrosor växer i mina gångar, där det är lättare för fröerna att gro.

 

Närbild på bädd täckt med gräsklipp och lök som växer där i.

Potatislöken är inkapslad i ett fint täcke av gräsklipp nu. Jag tänker aldrig på att det skulle vara ogräsfrö i klippet utan använder glatt det jag kan få. Jag har aldrig råkat ut för invasioner av ogräs genom gräsklipp.

 

Du behöver inte oroa dig särskilt för frö från andra ogräs som kan finnas i gräsmattan, eller gräsklipp från en plätt där kirskål växer. Kirskål sprids med rot-delar, inte blad och stjälkar. Om du tycker det rådet är alldeles galet eftersom du är en person som oroar dig maximalt för allt - låt då bli. Du behöver inte heller vara orolig att ta gräsklipp från trädgårdar eller områden där gräset gödslats. Det enda jag tycker du ska se upp med är om du får "klipp" från mossrivare eller liknande. Mossa kan bli problem i odlingen.

Bli glad när du har gräsklipp från din egen trädgård, eller om du fått från någon annans! Använd gräsklipp att täcka med - oavsett om det klippts på en plats där det finns maskrosor. Skulle något fröså sig är det lätt att pilla bort i den luckra jorden täckodlingen ger. Starta våren med att gräva upp de maskrosor du ser, enkelt med en liten planteringsspade. Sluta oroa dig!
/Sara Bäckmo

22. maj 2021