Gör äppelmust hemma med fruktkross och fruktpress
När äppelsäsongen är i full gång är det dags att göra egen äppelmust. Här skriver jag utförligt i steg för steg hur det går till när jag mustar äpplen hemma. Gör likadant!

Den färdiga äppelmusten är tappade på enlitersflaskor i glas. De håller i flera år.
Om du har ett bra äppel-år vill jag säga: Grattis! Äpplen är fantastiska. Vilken pangresurs att ha ett eller flera äppelträd på tomten. Du kan göra så många fina saker med äpplen och njuta av dem i olika former under lång tid framöver. Just nu dricker jag upp de sista flaskorna med äppel- och päronmust från förra året. Och jag älskar det.
Jag tänkte beskriva hur det går till att göra egen must hemma i lite större skala. Om du bara har lite frukt och vill göra en flaska eller två till fredagsmyset, kan du använda en vanlig råsaftcentrifug (se länk nedan). Skönt att inte behöva asa fram en hel apparat för att få lite must. Men om du skulle få feeling och känna för att göra 100 liter must en eftermiddag så behöver du ha bättre doningar och lägga mer energi på tillverkningen.
Läs mer: Äppelmust i råsaftcentrifug

Jag brukar samla äpplen under till exempel en vecka eller två och satsa på att plocka/samla en back eller två per dag. De förvaras utomhus i skugga.
Det här behöver du
Äpplen
Olika äpplen ger olika mycket must. För enkelhets skull brukar jag räkna med att mängden must är i liter cirka hälften av antalet kilo äpplena väger. Alltså. 10 kilo äpplen ger cirka 5 liter must, grovt räknat. Ställ en kasse äpplen på en badrumsvåg så får du ett hum om vikten. Detta är bra att känna till eftersom du behöver förbereda flaskor som räcker till den must äpplena ger. Jag har använt alla möjliga sorters äpplen, också tidiga äpplen som 'Transparent Blanche' - allt blir bra!
Kar att tvätta äpplena i
Innan du mustar äpplena behöver de sköljas. Jag använder en stor murarbalja. I denna förvarar jag sedan mustningsgrejerna under vintern. Murarbaljor är inte livsmedelsgodkända, men här tänker jag att maten passerar karet under kort tid och därför inte hinner ta upp eventuella ämnen från baljan.
Kross
Äpplen och päron krossas innan de pressas till must. En elektrisk kross är nästan nödvändig om du vill göra större mängder. Jag har både handdriven och elektrisk men använd uteslutande den elektriska. Krosset blir väldigt finfördelat och bra och släpper mer vätska än den som krossats manuellt. Och det går fort!
Kar att samla upp krosset i
Detta kan vara samma balja som äpplena tvättas i men jag rekommenderar att du har en enskild för att kunna jobba effektivt. Tänk på att det behöver vara så låga kanter på karet att det får plats under krossens utlopp.
Fruktpress
Det finns en stor mängd olika att välja mellan. En manuell press går mycket bra att använda och det är inte alls jobbig att pressa låt säga 100 liter på rimlig tid. Det tar några timmar att göra själv, men är man fler går det mycket snabbare. Jag har en mindre press i aluminium, vald för att alla delar ska kunna spolas av och till och med glömmas utomhus utan att till exempel trä- och gummidetaljer blir förstörda.
Dunkar
Musten samlas lättast upp i dunkar direkt efter att den pressats. Jag använder 10 liters-dunkar. Jag har också större dunkar men de är otympliga och tunga att använda i senare moment. Se till att dunkarna har lock.
Pastöriseringskärl
Stor mängd must är otymplig att frysa och därför lagras musten i flaskor eller bag-in-box efter att den pastöriserats. Satsa på ett rejält pastöriseringskärl så går processen otroligt mycket smidigare. Jag använder numera enbart en elektrisk pastör.
Flaskor och lock
Jag använder 1 liters-flaskor i glas till musten, samt mindre flaskor som rymmer 0,25 liter. Jag använder enbart nya lock till pastöriserad must, för att försäkra mig om att de håller helt tätt. Det går också bra att använda återbrukade flaskor och burkar. Burkar är förresten underskattade - de är så lätta att diska och musten förvaras lika bra i burkar som i flaskor!
Läs mer: Pastörisera äppelmust på olika sätt

Äpplena sköljs innan de används, så att insekter och skräp i bästa mån tvättas bort.
Gör must så här
Samla frukt
Jag brukar samla äpplen från mina egna trädgårdar och andras under 1-2 veckor innan jag ska musta. När jag mustar vill jag göra ordentligt med dricka vid ett och samma tillfälle. En bra äppelplockare och äppeluppsamlare underlättar stort. Äpplena samlas i backar, korgar och påsar och står i skugga utomhus innan de ska mustas, helst inte direkt på marken.
Alla möjliga äppelsorter kan användas. Mixa olika. Sortera bort synligt skadad, angripen och ful frukt. Stötmärken och enklare skador gör inget.
Be om hjälp
Det underlättar stort att vara flera vid mustningen. Jag gör must själv också, men allt går mycket lättare om man är flera. Dela upp sysslorna så att varje person ansvarar för ett moment: skölja frukt, krossa frukt, pressa frukt, skölja och sterilisera flaskor och lock.
Skölj frukten
Låt all frukt passera ett kar med vatten. Har frukten legat länge på marken kan varje äpple behöva gås igenom. Ett sätt är att veva omkring i karet med en rejäl frottéhanduk som gnuggar bort skräp i vattnet. Lägg tvättad frukt i hinkar.
Krossa frukten
Kör ner frukten i krossen som finfördelar frukten till ett grovt mos. Det vackert gulgröna fruktköttet oxiderar snabbt när frukten får kontakt med syre. Det är helt normalt och den slutliga färgen på musten är också mycket mörkare än fruktköttets ursprungliga nyans.
Läs mer: Gör must av fryst frukt och bär

En äppelkross är guld värd. Satsa på en elektrisk redan från början! Du kan pressa äpplen på många sätt, men att krossa effektivt är nästintill omöjligt om du inte har en bra maskin.

Krosset är finfördelat äpple. Det vätskar sig direkt när det krossats och släpper sedan vätskan mycket bra när krosset pressas.
Pressa fruktkrosset
Montera pressen enligt instruktioner. Ställ en dunk eller annat kärl under pipen på pressen innan du fyller upp med fruktkross, annars rinner vätska över redan innan du börjat pressa. Skopa upp kross, fyll pressen och börja pressa. Justera pipen så att det rinner på rätt sätt ner i dunken. Ibland rinner det på fel sätt och då behöver man justera något. Lite silvertejp löser det mesta och är bra att ha till hands.
Låt musten dra
När musten är pressad är det en god idé att låta dunkarna stå flera timmar innan nästa moment. Under tiden sjunker nämligen grums från musten ner till botten och kan enklare separeras från övriga vätskan. Grumset är ibland lite beskt och ser mindre aptitligt ut i genomskinliga flaskor. Frys det separat och använd i bröd- och bullbak.
Läs mer: Gör enkelt äppelmos hemma

Min lilla äppelpress är av rostfritt stål och nästintill oförstörbar, även om den glöms utomhus. Så nöjd med den.

En mindre press tar lite längre tid att använda, men det tar ändå bara några timmar att pressa typ 100 liter.

Musten är gul är den pressas, men blir snabbt mer brunfärgad när den kommer i kontakt med syre.
Sterilisera flaskor
Samtidigt som musten pastöriseras brukar jag sterilisera flaskor i ugnen. Rengjorda flaskor och lock ställs eller läggs på en plåt och skjutsas in i ugnen på till exempel 150 grader i 15 minuter.
Pastörisera
Häll den klara vätskan från musten i ett pastöriseringskärl. Värm musten till cirka 80 grader och håll den temperaturen i minst 15 minuter. Tappa därefter upp den varma musten på steriliserade flaskor. Sätt genast lock på flaskorna.
I bakgrunden på översta bilden ser du kärlet jag använde för pastörisering skymta förbi.
Svalna
De fyllda flaskorna ställs nu på en filt på ett bord, eller i backar. Packa in flaskorna med filt som omsluter och låt musten svalna så. Vacuumet i flaskorna lär bli bättre om innehållet svalnar långsamt, har jag läst. Så jag gör alltid så. Det ploppar så gott från flaskorna när de svalnar. Efter den här processen kan flaskorna lagras i rumstemperatur eller i matkällare riktigt länge. De tar ju slut ganska fort, men jag vet med säkerhet att bra pastöriserad must håller i gott och väl två år, för det har jag provat.
Tips: Köp äppelsvarv för att skala dina äpplen lätt

Äppelmust är bland det godaste jag vet att dricka. Jag tycker om den särskilt när den är iskall - eller varm. På vintern brukar jag värma den med kryddor. Fantastiskt!

En hemmabygd variant av äppelpress. Här på bild från Rinkaby Gård, som pressar äpplen i stora mängder åt betalande kunder.
Tips för att köpa prylar
Ja. Så här går det till när jag gör äppelmust. Hoppas du har glädje av den här steg-för-steg-beskrivningen. Hemgjord äppelmust är värd varenda minuts arbete. Det är riktigt gott.
Ett tips till dig som vill musta men inte har råd att köpa all utrustning på en gång. Bygg upp din utrustning under till exempel tre år:
År 1: Köp kross
Pressa/sila krosset i saftsil eller lägg krosset i tygduk mellan träskivor med tyngd på, se bild ovan. Utan kross är det svårt att pressa effektivt och bra, oavsett hur du pressar. Pastörisera i kastrull med digital termometer. Tappa musten på random flaskor, eller frys.
År 2: Köp press och glasflaskor med lock
Pastörisera i kastrull med digital termometer.
År 3: Köp pastöriseringskärl
Sedan har du utrustning att använda för lång tid framöver. Tips är att det finns utrustning i många olika prisklasser. Du behöver inte köpa det häftigaste. Om ni är ett gäng i samma område eller vänkrets som skulle tycka det var kul att musta - gå ihop och köp rejäl utrustning att dela på. Om man är några stycken som mustar tillsammans går det fort när många hjälps åt.
/Sara Bäckmo
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.