Stäng menyn

Glöm inte jordärtskockorna!

Det finns många som inte riktigt vet hur de kan användas och blir överraskade över hur viktiga de är i vår matlagning under våren. Jordärtskockor är en knagglig skatt!

Jordärtskockor skördade under vintern ligger på ett täcke av snö

 

Det finns ett uttryck i odlarvärlden som på engelska heter "the hungry gap". Det är några veckor, kanske månader, tidig vår när få saker finns att skörda. Risk för att gå hungrig med andra ord. Tänkte på det igår när jag delade både klipp och inlägg som andas en längtan om tidig skörd av potatis. Det finns ju faktiskt sätt att använda grönsaker på som gör den hungriga perioden lite kortare.

Jordärtskocka till exempel! En mycket användbar grönsak som finns i många, många trädgårdar.

I princip använder vi jordärtskocka som ersättare till potatis, på alla möjliga sätt utom till rätter där vi vill ha just kokat potatis och bara det. I grytor, gratänger, mos, soppor, ugnsbakade, pommes och en hel del annat passar det utmärkt att använda jordärtskockan som ersättare. Smaken är förstås inte som potatis, men väl mild och fin och mycket passande till det mesta. Kokt torsk med äggsås är jättegott till ett mos på jordärtskocka och lite potatis, liksom pannbiff och en massa andra grejer. I en mängd olika måltider kan vi helt skippa potatisen nu när förrådet börjar tryta och istället ersätta med andra rotsaker, varav jordärtskockan är en.

Tipsar här om taggen Jordärtskocka på bloggen där det finns både tips om hur jag odlar jordärtskockan, hur jag lagrar den i jorden under vintern och olika recept där vi flitigt använder knölarna. Så är du lyckligt lottad att ha några stånd jordärtskocka i landet - använd dem!

Många säger sig helst avstå jordärtskockorna eftersom de lätt får hela familjen rätt gasfylld. Hör du till den gruppen kan du med fördel prova att byta kokvatten på skockorna efter några minuter, det gör matupplevelsen mer angenäm. Ska knölarna ugnsbakas eller liknande går det fint att koka dem några minuter innan de åker in i ugnen också, just för att koka ur en del av ämnena som ger gaser i magen.
/Sara Bäckmo

10. mars 2016