Stäng menyn

Frysa morötter

Frysta grönsaker är toppen på alla sätt. Lätt ingrediens att använda i matlagningen under vintern. Så här fryser jag morötter.

Det låter kanske knäppt att frysa morötter, de är ju godast färska. Jo. Men i en hel del maträtter vi lagar är det perfekt att fylla ut med morötter och eftersom det är garanterat knivigare att lagra morötterna på annat sätt än i frysen är det här ett fint alternativ för en del av skörden.

Det jag menar med att annan lagring kan vara knivig är att det finns flera risker med att lagra rötterna både i landet och i torv/sand i svalt utrymme över vintern. Morötterna kan bli uppätna, frysa sönder, torka ut. Det jag lagrar där kan vi använda till att äta färskt och så har jag ett litet reservförråd i frysen.

De små, fina sommarmorötterna som såtts tidigt under hösten blir fina att frysa, eller annan skörd under året som inte vuxit så bra som man kanske hade önskat.

 

Jordiga morötter på rad.

Små läckra sommarmorötter är perfekta att frysa, de som inte hinns ätas upp vill säga.

 

Gör så här:
- Tvätta, skala eventuellt, morötterna efter skörd och skär i bitar du tycker om att använda. Jag tycker mycket om smala små stavar eller fjärdedelar av lite längre bitar morot, men det går också att skära dem i slantar eller större delar.

- Lägg morötterna i kokande lättsaltat vatten och koka tills en potatissticka precis kan tryckas genom moroten.

- Häll av det kokande vattnet och spola kallt.

- Lägg morötterna på en bricka med bakplåtspapper och stoppa i frysen en timme eller två. Lägg sedan morotsbitarna i en påse.

 

Andra sätt att lagra
En del av min morotsskörd står kvar i landet över vintern, det är sorter av vinter- och höstmorötter som klarar att lagras på det sättet. De morötterna skördar vi från februari ungefär, då brukar morötterna jag lagrar i torv i farstun vara uppätna. I klippen nedan visar jag hur jag förbereder morötterna för lagring både i landet och i torv.

Kika under taggen Lagra grönsaker om du vill ha fler tips på hur jag lagrar grönsaker jag odlar.
/Sara Bäckmo

 

16. september 2016