Stäng menyn

Frågor och svar om broccoli

Kan man så broccoli i juni? Vad är det som gör små hål i bladen? Och varför blommar broccolin? Här plockar jag upp ett gäng frågor om den uppskattade kålen som jag älskar att odla.

Broccolihuvud

Ett läckert kraftigt toppskott av broccoli, som skördades tidigare i juni 2020. Sorten är troligtvis 'Waltham'.

 

Läs mer: Tidig broccoli i växthus

 

Skär du av "topp-huvudet" vid skörd och sedan kommer fler på sidorna, menar du?

De flesta sorter av broccoli har ett växtsätt där det växer ut sidoskott längs stocken, i bladvecken. Vissa sorter producerar sidoskott som väger mer än toppskottet totalt, medan andra sorter lägger mest krut på att utveckla ett maffigt toppskott. Broccolins främsta uppgift är att sätta frö, vilket görs från blommorna som bildas från knopparna i toppskottet. Tas toppskottet bort börjar plantan att sätta sidoskott för att säkra fröproduktionen. Ju mer vi skördar desto mer växer det fram, i huvudsak då på sorterna som är framtagna för att producera sidoskott. Det står angivet i sortbeskrivningen.

 

Utvecklas sidoskotten först då man tagit toppskottet?

Sidoskotten utvecklas snabbare då toppskottet skurits av.

 

Min broccoli har ett ganska litet huvud. Ska ju vara betydligt större. Betyder det att den har gått i blom?

Broccoli kan bli stressad av temperaturväxlingar, torr växtplats och hårda angrepp. Då skyndar den sig lite extra att gå i blom och lägger ingen tid på att göra de biffigaste toppskotten. Du ser att plantan går i blom när toppskottet skiftar i färg och blir mer gulgrönt. Då skördas toppskottet.

 

Min broccoli gick i blom. Hur ska man göra för att det ska bli bra?

Ibland får man helt enkelt bara ställa in sig på att det inte blir bra alltid och ha en plan för hur man rättar till det som går snett. Om det blir extremt varmt på växtplatsen, till exempel i ett växthus, och du inte lyckas parera med lämplig mängd vatten och näring, kommer plantan att bli stressad och börja blomma. Allt måste liksom vara lagom. Mitt bästa tips är att prova så broccoli vid olika tidpunkter på våren och försommaren och experimentera med olika växtplatser. Då lär du dig efterhand vad som funkar och inte. Generellt vill broccoli ha näringsrik jord, luftig växtplats och bra tillgång på vatten.

 

Jag tänkte så broccoli på friland. Är det dömt att misslyckas?

Broccoli är liksom all kål mycket eftertraktad av sniglar. Risken är stor att kålen försvinner över en kväll så snart den tittat upp ur jorden. Så för säkerhets skull i små krukor och sätt ut i landet när plantorna blivit större.

 

Kan man fortfarande så broccoli i juni?

Ja. Juni är en fin tid för sådd av kål, plantorna hinner växa sig stora under hösten och ger oftast en oerhrt fin och efterlängtad skörd när det är kallt. Då kan både blad, toppskott, sidoskott och huvudstam ätas.

 

Kräver även broccoli mycket vatten för att inte smaka beskt?

Broccoli behöver jämn bevattning för att utvecklas väl. Om man inte vattnar extra när det är torrt syns tydligt att plantan kämpar. Till exempel utvecklas inte skotten alls, plantan lägger all sin energi på att överleva. Smaken blir också mer koncentrerad i skotten och bladen. Den smakar betydligt mer kål. Om du vattnar kålen massor och driver den onödigt hårt så kommer den att smaka mindre, så som industriodlade grönsaker ofta gör.

 

Är det mindre angrepp av fjäril och mal i växthuset än på friland?

Egentligen inte. Men den supertidiga sådden av kål (till exempel likt kålutmaningen) gör att kålen utvecklas mycket snabbt i en växthusmiljö. Kålen är skördeklar precis när angreppen börjar komma, vilket gör att skadorna uteblir. Senare under säsongen är det lika mycket larver i växthuset, om de inte bekämpas.

 

Min kål har små hål i bladen fastän de står under kålnät. Tips på vad jag kan göra?

De små bladen du beskriver är sannolikt skador från jordloppor. Det är små hoppande skalbaggar som snaskar på bladen. De syns knappt. Jordloppor gör ingen större skada, jämfört med andra skadedjur. De brukar dessutom försvinna av sig själv under sommaren. Om du vill bekämpa jordloppor så kan du få tips i länklistan i slutet av artikeln. Ett första tips är att vattna ordentligt på plantorna, så hårt du vågar. Jordloppor trivs inte där det blir blött.

 

Jag får bara mask på all kål. Hur gör du?

Ingen som odlar kål är helt förskonad från larver. Alla får dem. Jag gör mitt bästa för att minimera skadorna, det är nog allt. Den tidigaste kålen som odlas i växthus slipper angrepp och skador helt enkelt för att den växer upp innan skadegörarna hittar till odlingen. Senare under säsongen försöker jag täcka kålodlingen med nät och ibland använder jag ett preparat som heter Turex/Larvskydd.

 

Läs och se mer: 

Vänta inte med att skörda broccoli
Odla broccoli för stor skörd hemma
Odla kailaan - kinesisk broccoli
Sen skörd av broccoli
Broccoli för nybörjare

 

Hoppas att du vågar dig på att odla broccoli hemma. Det är inte den enklaste kålen, mest för att den är så uppskattad av skadedjuren. Men om du lägger manken till och försöker lära dig hur du bäst kan odla den, finns stora möjligheter att du blir helt såld på hemodlad broccoli. Lycka till!
/Sara Bäckmo

17. juni 2020