Förebygg angrepp av potatisbladmögel
Potatisbladmögel är svår att skydda växterna helt från, men det finns en rad åtgärder som kan minska riskerna. Här går jag igenom några av de vanligaste.
Förr eller senare kommer de flesta som odlar i kontakt med potatisbladmögel. Först brukar man stå som ett frågetecken och undra varför det ser så konstigt ut i landet. När potatis och tomater efter en kort tid tappar livsgnistan, medan annat står friskt och frodigt bredvid, börjar man ana oråd.
Själv drabbades jag första gången 2012 då hela potatislandet oförklarligt vissnade ner. I den jorden hade det aldrig odlats potatis förut och runtomkring trädgården fanns ingen alls som odlade potatis. Av min syster, som odlar på Irland där smittan varit ett faktum under mycket lång tid, fick jag veta om potatisbladmögel och blev förskräckt. Nu drabbas potatis och tomat olika intensivt nästan varje år.
Hur potatisbladmögel sprids kan du läsa i tidigare inlägg, länk nedan. Det kan vara bra att ta reda på mer om just smittspridningen, eftersom det finns en utbred föreställning om att smittan endast sprids via luften. Så är det inte!
Dessvärre är potatisbladmögel mycket svårt att bekämpa när smittan väl visat sig. Det går fort för just den här sortens bladmögel att bryta ner växten och kort efter att smittan blivit synlig är plantan på väg att dö. Observera att det finns andra typer av bladmögel, till exempel mjöldagg och gråmögel.
Läs mer: Så sprids potatisbladmögel
Generella råd för potatisbladmögel
Viktigast är att försöka förebygga smittan så gott det går. För de flesta är det helt orealistiskt att bocka av alla tillgängliga råd för att i förväg minimera riskerna, man får göra så gott man kan. Jag delar upp mina tips i generella råd och därefter ett gäng specifika råd för både potatis och tomat.
Fyraårig växtföjd
Potatisbladmögel kan överleva i jorden i minst tre år, så det är en god idé att satsa på att rotera grödorna flitigt och inte odla potatis och tomat i samma jord år efter år. Se till att odla minst en fyraårig växtföljd, alltså att grödorna inte återkommer oftare än vart fjärde år på samma växtplats.
Mer om växtföljd finns att läsa i min längre artikel om ämnet. Där skriver jag bland annat om hur du som har en liten kompakt odling kan tänka.
Läs mer: Växtföljd i köksträdgården
Välj växtplats noga
Vissa växtplatser är kanske extra utsatta, beroende på var i trädgården de finns, hur vinden blåser och hur du har odlat dessa platser tidigare. Tänk noga på hur du placerar grödorna så du minskar riskerna. Generellt brukar det vara färre angrepp på tomater som odlas i växthus. Rekommendationen är också att se till att det är ett stort avstånd mellan tomater och potatis i den egna trädgården, om du vill odla bägge grödorna samma säsong. Bäst är att inte odla både tomater och potatis i samma trädgård.
Odla i ny jord
Eftersom potatisbladmögel kan smitta via jord är det en god idé att odla tomaterna i ny köpt jord om du tror dig ha smittan i marken. Du kan dryga ut den köpta jorden med bokasi-kompost, det brukar tomaterna gilla. Köpt jord passar i det här sammanhanget bäst till att odla i stora krukor, eller rakt ner i den köpta säcken, det funkar fint till både potatis och tomater. I pallkragar eller andra odlingslådor går det åt väldigt mycket jord och det kan bli kostsamt om du varje år tänker byta ut jorden.
Ta bort smittade växtdelar och bränn
En förebyggande åtgärd är också att konsekvent ta bort och förstöra växtmaterial som drabbats, helst så tidigt som möjligt. Om växtmaterialet ligger kvar i odlingen är risken stor att smittan sprids vidare ner i jorden. Kompostera inte smittade växtdelar. Komposteringsprocessen förstör inte smittan, oavsett om du använder en vanlig kompost eller bokashi. Jag föredrar att lämna smittat växtmaterial till återvinningscentralen och där be personalen att bränna det.
Läs mer: Bokashikompostera inte växtdelar med potatisbladmögel
Plantera luftigt
Potatisbladmögel drabbar ofta plantor när vädret är varmt och fuktigt. En varm och torr period märks inga angrepp alls. Sommaren 2019 var kanon, ända tills det regnade en vecka i sträck - då drabbades växtplatserna hårt på bara några dagar. Det kan förebygga att sätta plantorna luftigt så att bladverken lättare torkar upp efter till exempel ett regn, snarare än att försöka knö in så mycket som möjligt på en liten yta där fukt ligger kvar på bladen längre tid.
Odla tidiga sorter
Både för tomat och potatis gäller att tidiga sorter ofta hinner ge skörd innan smittan slår till. Satsa därför på tidiga sorter och odla dem gärna en bit från övriga.
Råd för potatis
- Välj sorter som är resistenta mot bladmögel, det ska stå i en bra sortbeskrivning (Sarpo Mira, Orla tex).
- Undvik att gödsla med för mycket kväverika gödsel (hönsgödsel, urin, gräsklipp tex).
- Sätt potatisen så att vinden inte blåser mögelsporerna i riktning mot tomaterna.
- Kompostera aldrig smittad potatisblast, risk finns att smittan sprids till jorden.
- Köp alltid nytt kontrollerat utsäde. Använd ej utsäde från tidigare smittad odling.
Råd för tomater
- Välj sorter som är resistenta mot bladmögel (Crimson Crush F1 tex.)
- Välj tidiga, små tomater som växer snabbt.
- Undvik att gödsla med mycket kväverika gödsel (hönsgödsel, urin, gräsklipp tex).
- Plantera tomaterna i säckar med köpejord, alltså ny frisk jord varje år.
- Plantera tomaterna luftigt.
- Ta bort bladmassa allteftersom, nerifrån och upp.
Läs mer: Tjuva, beskär och toppa tomater
Bokashi, EM-A och potatisbladmögel
Potatisbladmögel är ett aggressivt bladmögel som skiljer sig en hel del åt från andra bladmögel och är extra besvärligt just på grund av att det sprider sig så snabbt och är så livskraftigt. Kunniga personer jag talat med säger att det inte finns några belägg för att fermentering av smittade växtdelar minskar smittspridningen av bladmögel.
Däremot finns det de som menar att förebyggande behandling med bokashi och EM skulle kunna ha effekt både på jorden och växterna. Jag är inte tillräckligt kunnig om exakt hur effektiva mikroorganismer (EM) påverkar. Jag har varit nyfiken på att prova detta, men tycker det är svårt att få till ett bra sätt att hantera plantor och jord så att det blir värt arbetet. Jag odlar en stor trädgård med väldigt många plantor och snor ihop odlingen lite på trekvart, det får bli lite som det blir. För just mig är det då svårt att få in momentet med att spraya plantor och jord si eller så vid vissa tillfällen. Ytterligare en faktor som gör det svårt är att det är så många faktorer som avgör hur smittan beter sig och om jag misslyckas i ett litet led så blir det där extra arbetet rätt meningslöst. Suck. Kanske är det något jag får satsa på att utforska då barnen blivit större.
Hoppas att du blivit lite klokare av den här serien inlägg om potatisbladmögel här på Skillnadens. Jag lär ha anledning att återkomma i ämnet, eftersom jag själv fajtas med skräpet varje år. Och alltid har en ambition om att göra liiiiiiiite mer för att minska problemen.
Dela gärna med dig om du har tips som du tror kan fungera för andra!
/Sara Bäckmo
24. oktober 2019