Ett smörgåsbord av grönt i varmbänken

Nu äter vi grönsaker från vår varmbänk varje dag. Närproducerade, odlade utan gifter, skördade kort innan måltiderna och dessutom godare än något som går att bära hem från affärens grönsaksdisk.

Det har gått åtta veckor sedan årets varmbänk anlades. Och ungefär sex veckor sedan den såddes och planterades. Vi började skörda för drygt fyra veckor sedan, bara lite. Nu första veckan i april är vi helt självförsörjande på gröna blad och smörgåsgrönsaker tack vare varmbänken och med lite stöd från övriga tunnelväxthuset.

 




 

Grön sallat i varmbänken.

Varje dag skördar vi minst en stor skål med gröna blandade blad.

 

Till en början var värmutvecklingen i bänken ganska seg jämfört med tidigare år. Men det räckte gott och väl för fröer att gro och de flesta plantor att hålla sig vid liv, utom basilika och trädgårdsportulak som strök med i den lite väl fuktiga miljön. När det mesta väl tittade upp ur jorden gick det sedan snabbt och snart täcktes den nästan tre meter långa bädden av en matta av grönt. De plantor som försåddes och sedan planterades ut har förstås gett tidigast och mest skörd. Ottos sallat till exempel, av sorten 'Salad Bowl".

 

Rader av grönsaker i varmbänken.

Raderna som ser tomma ut är nyss skördade. Nya snabbväxande grönsaker är sådda.

 

När jag nu skördat så intensivt ur bänken har jag haft stor nytta av mitt ganska uttänkta sätt att så - i korta rader och med de allra mest snabbväxande rädisorna mot den kortsida som ligger närmast solen. De rädisorna har, eftersom det är just en snabb sort, blivit skördeklara snabbast, kunnat lyftas ur bänken och lämna både plats och ljus till det andra som står kvar. Mellan alla rader i bilden ovan har det stått rädisor som nu är uppätna, vilket alltså ger bra förutsättningar för det som växer lite långsammare.

 

Två avlånga rädisor står i jord i varmbänken.

Rädisor återkommer vid de flesta av våra måltider nu. Vi äter dem på smörgås, i sallader, till fika och som ingrediens i matlagningen.

 

Det här är den avlånga rädisan 18 dagar som ger rekordsnabb skörd. I år inte riktigt 18 dagar just i varmbänken, men betydligt snabbare än de andra sorterna jag sått. Nu växer rädisorna jättefort och är stora som små majrovor nästan. Tack och lov gillar hela familjen rädisor. En riktig favorit är att lassa upp ett berg, fortfarande med blasten kvar, på ett fat och ge varje barn en assiett med lite rapsolja och örtsalt på. Sedan doppar de rädisorna i olja och smaskar.

 

Kål av mörkt grön färg växer i varmbänken.

En annan av barnens favorit i varmbänken är svartkål.

Olika typer av bladkål är perfekt att så i täta, breda strängar i varmbänken. På bilden ovan har jag sått svartkål. Den skördar jag genom att nypa av blad för blad eller klippa av bladen en bit upp på plantorna (då växer en andra skörd upp om några veckor, så länge inte tillväxtpunkten klippts bort). Vitsen med den här kålen är inte att skörda mycket och göra en ren kålsallad, men ett litet knippe späda blad var dag i blandad sallad blir jättefint. Efterhand som grönsaker skördas i bänken gård det fint att så mer kål på det här sättet.

 

Små plantor av målla på tillväxt.

Det är roligt med blad som har olika struktur och färg. Röd trädgårdsmålla är en av få blad med lite färg som jag kan lura i vår femåring.

 

Termometer i varmbänken visar 27 grader.

Temperaturen i bänken varierar mellan 25-30 grader nu.

 

Jag tycker fortfarande att det är roligt att ha koll på temperaturen i varmbänken. Till en början var jag lite besviken för att värmen tog lite tid på sig att komma igång och drog slutsatsen att det berodde på att jag matat bänken med mycket löv och hönsskit istället för halm, som brinner snabbare. Jag tror att det är det som gör att varmbänken nu håller värmen väldigt fint fortfarande. Förstås gör det sitt till också att bänken finns i tunnelväxthuset där det är väldigt fina temperaturer både dagtid och nattetid just nu. Även om det inte varit risk för frost i tunneln de senaste dagarna är jag noga med att täcka grönsakerna med fiberduk på nätterna så att de ska få ha det riktigt mysigt och växa bra.

För några veckor sedan tog jag förresten bort ramen som tidigare kapslade in grönsakerna, jag tyckte att den stal för mycket av ljuset. Så snart ramen var av blev det också mycket mindre fukt i bänken vilket varit en stor fördel.

Jag kan inte nog säga hur stor glädje vi har av varmbänken just nu. Vi äter de läckraste salladerna flera gånger om dagen och skördar så fin mat. För den som vill odla mycket och tidigt så är varmbänken toppen.

I klippen nedan kan du se hur vi byggde varmbänken och också hur jag sått och planterat den till en början.
/Sara Bäckmo

 




 




 

08. april 2016

5 svar till “Ett smörgåsbord av grönt i varmbänken”

  1. Cecilia Lejon skriver:

    jag har en liten tunnel, hembygge, ca 8,5 kvadratmeter,m 2 varmbänkar i nu, en som håller 20 grader o en på 40 grader...vilket ger en temperatur i tunneln på nätterna om det är + ute, till 5 - 8 + grader...bästa, billigaste värmeelementet någonsin, har tagit ut alla mina frösådda plantor nu sista dagarna, alla blommor, rotselleri...odlar på första varmbänken, som du, den andra är till för plantor som gillar varmt om rötterna, drar även upp från frö i plugg o det funkar jättebra. Tack Sara för att du inspirerat mej till varmbänk i tunnelväxthus!

  2. Ylva Öjes skriver:

    Hej Sara! En fråga mitt i varmbänkstänket...men om man som jag förodlat en hel del grönsaker inne i ca 15-18 grader. Vilka grönsaker kan man plantera ut nu eller snart, med lite avhärdning, direkt på friland med fiberduk över? Att tex kål ska planteras ut efter första frost vet jag (tror jag) men hur är det med sallad tex. ?/Ylva

    • Sara Bäckmo skriver:

      Det beror helt på var i landet du odlar. Jag sätter ut mina första plantor av kål i april. Då är det några enstaka plantor av bladkål som jag sedan skördar mycket hårt på tidigt under våren. Sedan ersätts de med andra plantor något senare. Jag föredrar att odla sallat som såtts direkt på friland under våren eftersom de klarar sig mycket bättre än de som på förhand dragits upp inomhus. De är känsliga för temperaturväxlingar, stark sol och annat, medan de som vant sig vid detta redan från början växer mycket bättre. De försådda grönsaker jag planterar ut allra först är bondbönor, potatis, kål och rotselleri. /Sara

  3. malin skriver:

    Hej Sara samma fråga som ovan, när kan jag sätta ut sallad i ett växthus (som saknar uppvärmning) eller börja så morötter i växthuset (sår i säckar, lådor och krukor, inte direkt på marken.

    • Sara Bäckmo skriver:

      Det beror helt på var du odlar Malin. Här i zon tre har det varit dags länge. Men då sätter jag främst ut plantor som är uppdrivna i tunnelväxthuset och så att säga vant sig vid klimatet där. Morötter kan du så redan i december/januari i växthuset - de gror sedan när det blir lagom temperatur, oavsett om du odlar i tråg eller rakt i backen. Sallat är ganska köldtålig, beroende på vilka sorter du odlar, och klarar kyliga temperaturer bra. Prova! Se gärna mina inlägg i kategorin Tunnelväxthus, där kan du följa mina sådder och plantor under vintern och våren. /Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *