Enkelt att frysa rabarber
Under sommaren fyller jag frysen med läcker rabarber. Det passar så fint att frysa skörden direkt och senare använda i efterrätter och fika. Så här enkelt är det att frysa rabarber.
För mig är rabarber det första tecknet på sommar. När syrenerna blommar i slutet av maj växer rabarbern så fin! Vid den här tiden på året är det ganska lugnt med övrig skörd i trädgården och då brukar jag försöka plocka rabarber då och då och frysa.
LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023
Här i mitt lilla hus på berget fryser jag rabarber i små förpackningar. Det blir som små efterrättsbitar - lagom till en smulpaj i vinter när jag kuckilurar här i stugan.
Hemma fryser jag rabarber i stora påsar med två, tre eller fyra kilo i. Dessa tar jag fram och kokar sylt och saft på när det finns tid. När rabarbern är som mäktigast har jag sällan tid att sylta och safta, det brukar sammanfalla med skolavslutningar och plantering i odlingarna. Det är perfekt att spara det jobbet till senare, men samtidigt ha förberett genom att skörda och frysa rabarbern.
Frysa rabarber
- plocka rabarberstjälkar
- skär bort bladet och den nedersta biten av stjälken
- tvätta stjälkarna
- skär i slantar med en vass kniv
- väg rabarbern och lägg i stora fryspåsar eller plastlådor med lock
Rabarber behöver inte skalas innan den används. Och du behöver inte koka eller förbereda rabarbern på något sätt innan infrysning. Den fryses rå.
Styckfrys rabarber
Om du vill kunna ta fram bara en liten mängd rabarber ur frysen ska du styckfrysa skörden. Gör precis som ovan, men istället för att lägga rabarbern i påse/låda, sprider du ut rabarbern på en bricka med bakplåtspapper. Frys rabarbern och lägg sedan bitarna i en påse/låda. Då kan du sedan ta en näve när det passar, utan att behöva ta fram en hel klump. En av mina favoriter att använda styckfryst rabarber till är den fenomenalt goda rulltårtan med inbakad rabarber.
Recept: Rulltårta med inbygd rabarber
Gott av rabarber
Eftersom rabarber står ensam i trädgården som representant för den söta avdelningen i köket just nu, är den extra uppskattad. Vi gör sylt, såser till glass, paj, marmelad och en god kryddig dricka. Underbart! Det finns flera fina recept här på sarabackmo.se med rabarber i.
- mellanmålsbröd med rabarber och kardemumma
- rabarbersylt att göra mycket av
- kryddig rabarbersås och havresmul till glass
- rabarbercurd
- enkel rabarberdricka
Sist men inte minst. Inlägg om rabarber brukar alltid ge några kommentarer oxalsyra, det ämne i rabarber som gör den sträv och som en del kan få ont i magen av. Om du är känslig för det kan du till exempel prova att odla 'Elmsblitz', som är en sort med lägre halt av oxalsyra.
/Sara Bäckmo