Stäng menyn

Eftermogna och frysa paprika

Precis som med tomater är det lätt hänt att det blir gröna paprikor att ta hand om i början av hösten. Att eftermogna och frysa paprika är ett bra tips.

Mogna och omogna paprikor ligger på en kartong.

Det är lätt att eftermogna paprikor i dagsljus vid ett fönster.

 

Det blev verkligen en tuff säsong för mina paprikor på friland. I år storsatsade jag på mängder av plantor och hade särskilt valt sorter som är extra bra att odla utomhus. Plantorna var så himla fina och det såg ut att bli en fin säsong.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

En stor hög med omogna gröna paprikor på ett bord.

Jag skördade alla mina någorlunda stora paprikor från friland den 12 september.

 

Nattfrost i maj

Dessvärre fick mina fina paprikor rejält med stryk i en sen nattfrost i maj. Då var jag verkligen besviken! Men samtidigt vet jag att paprikor tål mer än man tror och i stammen och rotsystemet finns gott om energi som kan ladda om. Plantorna fick stå kvar och efter en tid började de växa på nytt.

Plantor som frusit kan återhämta sig fint, men de blir rejält tilltufsade den första tiden och blomningen halkar efter. Nu hade jag flera plantor i tunnelväxthuset som backup, om jag inte haft det hade jag nog grävt upp några och odlat vidare i tunneln.

 

Läs mer: Månadens sådd - paprika

 

Paprikorna växer i en djupbädd täckodlad med ull. Det ligger en fuktslang under ullen och någon gång per vecka har plantorna vattnats en stund när det varit torrt. Annars har de skött sig själva.

De har blommat fint och satt mängder med småfrukter. Men det har vuxit sååååååååå segt. Ingenting har mognat direkt på plantorna.

 

 

Septemberskörd av gröna frukter

Den 12 september bestämde jag mig för att skörda alla paprikor som jag bedömer har potential att eftermogna. Och hur vet man då det? Paprikor som blivit ungefär så stora som de ska bli när de är färdiga, hinner ofta mogna inomhus innan de blir dåliga. Paprikor som är relativt omogna verkar ha så lång tid kvar till moget stadium att de hinner skrumpna ihop och ruttna medan de eftermognar. Alltså skördar jag i första hand de lite större paprikorna.

 

Närbild på omogna paprikor i gult och grönt.

Sorterna jag odlat 2019 är uteslutande valda för att passa friland, men den sena frosten gjorde att plantorna började blomma sent. Frukterna har inte alls blivit så stora som de väntades bli.

 

Det blev några kilo paprikor att ta in. Nu har de legat i drygt två veckor på en stor kartong vid ett fönster på övervåningen. En efter en mognar frukterna och skiftar färg från grön eller grönvit till vackert röd. En och annan frukt, där jag missat att de haft skador, har ruttnat och plockats bort.

Precis som med annan skörd blir det övermäktigt att laga mat på all paprika som mognar samtidigt. Jag älskar ugnsbakad paprika och använder gärna i sallader, grytor, såser och annat. Men nu på hösten har vi så mycket av alla möjliga grönsaker att jag föredrar att spara paprikorna till senare i vinter. Paprika är lätt att frysa färsk och det går snabbt att hamstra ett vackert rött förråd i frysen till vinterns pizzor och gratänger.

 

Läs mer: Att frysa paprika

 

Gröna och röda paprikor eftermognar på en kartong.

Varje dag har nya paprikor ändrat färg från grönt till rött och det är dags att ta hand om dem.

 

Närbild på gröna och röda paprikor på en kartongbit.

Paprikorna är mjukare och inte lika krispiga som alldeles färska paprikor, men smakar lika gott.

 

Nåja. Trist att det inte gav full utdelning med frilandsodlingen av paprika, men bra att jag tog in en rejäl del av skörden. Exakt en vecka efter skörden blev det nämligen frost och nu går det inte att rädda fler frukter. Dock ska jag gräva upp några av de finaste plantorna och se om jag kan odla dem inomhus ännu en tid. De blommar fortfarande! Och i tunnelväxthuset har paprikorna fortfarande inte tacklat av. Det är ett härligt sätt att sträcka säsongen, genom att plocka färgglada paprikor nu i månadsskiftet september-oktober!
/Sara Bäckmo

30. september 2019