Stäng menyn

Det skulle kunna bli potatis i maj

Potatisarna i fråga är av den tidiga sorten ’Arrow’. De har legat i en glasburk på vår diskbänk under hela förra sommaren och kommande höst.

 

Varmbänk

I den avsvalnade varmbänken växer nu tidig potatis i odlingstunneln.

Planer är till för att ändras. Så är det. Från början hade jag tänkt att den tidiga potatisen, av sorten ’Arrow’, skulle få bo i en varmbänk i odlingstunneln. Genom att förgro och sedan planteras ut i början av februari skulle det finnas en liten chans till färsk potatis redan under maj månad.

Sen kom influensan. Och med den en mycket bättre idé. Eftersom jag hasat omkring orkeslös inne i två veckor och därmed inte kunnat göra någon varmbänk än, planterades potatisen under helgen i en av de numera avsvalnade varmbänkarna. Sju fina små sättpotatisar med groddar och rötter.

Potatisblast

Potatisbblast väcker hopp. Sorten heter 'Arrow'.

Mellan sättpotatisen planterade jag de sju-åtta bondbönor som överlevt vintern i odlingstunneln. Och sen täckte jag hela rasket med halm.

Potatisarna i fråga är av den tidiga sorten ’Arrow’. De har legat i en glasburk på vår diskbänk under hela förra sommaren och kommande höst. Den 14 januari lade jag dem att förgro på jord, för att sedan plantera ner hela rotklumpen i krukor av tidningspapper den 12 februari. I lördags hade de fina små rotsystem och grön späd blast då de försiktigt planterades ut i bädden.

Potatis

Förgrodd potatis i papperskruka.

Nu gäller det att vänta och se.

Jag har tidigare odlat bondbönor och potatis tillsammans. Det är en samodling med lång tradition som lär gynna både bönor och potatis. Men mitt försök gick åt pipsvängen. Bondbönorna kvävdes av potatisen och fick dessutom stora angrepp av bladlöss. Eftersom potatisen växte ganska tätt var det svårt att komma till och ta hand om bönorna. Men platsbristen (redan) i tunneln ger mig en anledning att försöka igen. Här är det förhoppningsvis lättare att komma åt i den upphöjda bädden då det börjar växa till sig.

Potatis drabbas lätt av potatisbladmögel, även om de tidigare sorterna drabbas i mindre utsträckning. Tomat hör till samma familj som potatis och drabbas också av bladmögel, därför rekommenderas att dessa inte odlas nära varandra. I den här tunneln kommer jag under året inte att odla tomat alls och därför behöver jag inte oroa mig för att plantorna smittar varandra.
/Sara Bäckmo

Läs också gärna:
Varmbänk i odlingstunneln
Varmbänken är färdig - nu börjar väntan
Långsam värme i varmbänken i år

02. mars 2015