Stäng menyn

Det ser ut att bli salladskål

Kinesisk salladskål 'Wong Bok'.

Det är något visst att odla de grönsaker som verkar lite väl exotiska eller på något sätt lite kluriga att odla på våra breddgrader. Bara namnet - kinesisk salladskål - låter ju som något som skulle vara omöjligt att odla i en svensk zon 3.

Förra vintern köpte vi ett salladskålshuvud. Min då treårige lillkille tyckte det var supergott och lade in en beställning om såna salladshuvuden till den här säsongen. Han skulle äta massor, sa han.

Jag har provat att så både vår och höst tidigare år men inte fått några huvuden. För kallt, för varmt. För blött, för mycket angrepp. Eller nåt annat.

I år sådde jag dem i juli, skolade om och planterade sedan ut ett gäng i min odlingstunnel. Här verkar det funka kanon!

På ganska kort tid har de vuxit till sig rätt väl och bara senaste dagarna har bladen börjat knyta sig i oval form som skvallrar om ett kommande salladshuvud á la kinakål.

Det är fortfarande bra värme i tunneln dagtid när solen ligger på. Över 20 grader oftast. Nattetid cirka 2 grader varmare än utanför plasten. Jag försöker vattna ordentligt nu när jag kan för att de ska växa så mycket som möjligt innan det blir kallt på allvar, om det nu blir kallt på allvar den här sidan årsskiftet.

Jag funderar också på att dra upp ett nytt litet gäng salladskål som kan växa, eller åtminstone övervintra i någon av de varmbänkar jag bygger upp om en månad. Vad tror du om det?
/Sara Bäckmo

11. oktober 2014