Kinesisk vit selleri
I år har jag odlat en ljuvlig stjälkselleri - en vit variant. Stjälkarna har läcker vit nyans och är spröda och fina. En god smaksättare till många rätter.
I år har jag odlat en stjälkselleri som heter "Chinese White Celery" från Baker Creek Heirloom Seeds i USA. Den fantastiska växtviljan och underbart goda skörden har slagit mig med häpnad. Den här sellerin liknar inget jag odlat tidigare av just stjälkselleri och jag ska gärna odla den igen och igen.
Vita späda stjälkar
Det här är alltså en stjälkselleri, som odlas enbart för stjälkarnas skull. Den bildar ingen rotknöl. De flesta stjälksellerisorter som det finns frö till här i Sverige, är sorter som behöver blekas för att stjälkarna ska bli mjälla och fina, eller så ger de stjälkar i gröna och röda toner som är ganska kraftiga i sin struktur. Vissa år blir stjälkarna jättefina, men jag har tyckt att jag lika gärna kan använda stjälkarna från vanlig rotselleri.
Förra hösten hittade jag dock en sort med helt vita selleristjälkar och slog till på en portion frö av "Chinese White Celery". Sorten beskrivs så här hos Baker Creek Heriloom Seeds:
"A delicate and delicious Chinese variety with snow whitestalks. White celery has been cultivated in the Chinesetown of Liyang for over 800 years. Stems are long, slender and hollow, with strong celery flavor, ideal for Asian soups and stews, but equally suitable for mirepoix and other recipes calling for celery."
Vita stjälkar utan blekning
På bilden ser du en enda planta av den här vita kinesiska sellerin. Den var otroligt omfångsrik och vägde gissningsvis två kilo. Plantan består av ett stort knippe selleri, som fått sällskap av flera små sidoskott som vuxit ut längs plantans bas.
Stjälkarna är helt vita - allihop. De ihåliga, mycket spröda och väldigt goda. Jag har använt hela den här plantan till att mjölksyra, enligt ett recept från Jenny Neikells bok Fermentera 2.0.
Tips för att odla selleri
- så tidigt på året
- täck ej fröerna med jord, tryck bara fast dem på fuktig jord
- plantera om en gång på våren
- sätt ut i landet i maj eller då det blivit lite varmt ute
- gödsla med täckodling
Stjälkselleri är mycket gott som smaksättning i till exempel grytor och soppor. Grönsaken används flitigt som smaksättning i buljonger och grönsakssalt. Den som gillar sellerismaken kan också göra smoothies och juice eller använda stjälkarna färsk i sallad. Min favorit är att använda stjälkselleri i fisksoppa! Om du mot förmodan skulle få stor skörd och inte veta vad du ska göra med den, då är det dags att frysa sellerin. Skär i lagom stora bytar och frys rå.
/Sara Bäckmo
13. oktober 2019