Stäng menyn

Börja förbereda varmbänk

Den blivande varmbänken en iskall decemberdag.

Nu kommer vinterkylan. Marken har blivit hård. Kålträden som står kvar i backen är stela. Täckmaterialet som en styv matta över marken.

Om bara fem veckor är det dags att börja iordningställa min större varmbänk på friland. Om allt går som planerat kan jag i början av mars skörda grönsaker till våra måltider.

En varmbänk är en odlingsplats där växterna kan frodas trots att det är många minusgrader, kanske snö och ganska obarmhärtigt utanför den skyddade atmosfären i bänken. Genom att bygga upp en stor hög med halm blandat med hästskit så kan jag använda den värme som alstras då materialet börjar förmultna till att odla grönsaker mitt i vintern.

Jag håller fortfarande på att experimentera med varmbänkar. Det har blivit ett helt gäng genom åren men det var först förra året och nu under hösten som jag tycker att jag fått kläm på hur jag ska göra för att det ska bli bra.

Mitt bästa tips är att förbereda en varmbänk som är så stor det är möjligt. En lång, bred och framför allt hög bädd ger mycket värme och bästa förutsättningar för växterna som ska bo här.

Min vän Katinka hörde av sig idag och berättade att hon precis grävt ett hål för kommande varmbänk. Och så undrar hon vad hon ska göra nu för att förbereda sin varmbänk. Så här:

Fyll hålet med mängder av organiskt material så att tjälen inte går ner i backen. Om marken kring och i bädden är tinad är det lättare för bädden att bli riktigt varm. Min bädd är fylld med hö, dessutom har jag täckt med lock till odlingsbänken och lagt en matta över så det inte blåser bort så lätt.

Har du inte hunnit gräva något hål i backen kan du markera ut var din varmbänk ska vara och sedan försöka värma upp marken med svart duk eller liknande. Då den är något sånär tinad kan du lägga på organiskt material för att försöka förhindra att marken fryser igen.

Börja sedan samla hästskit, uppblandad med halm. Det är själva halmen som skapar värme då den bryts ned, se därför till att hitta en gödselleverantör som strör halm i boxarna istället för spån. Jag förser min hovleverantör Solveig med stora och tjocka byggsäckar + snörsstumpar.  Solveig mockar direkt i säckarna och jag hämtar löpande under flera veckor. Jag får in 8-10 säckar per gång.

Hästskiten kan stå ute i säckarna även om det är minusgrader. Den ska absolut inte stå så att den börjar att alstra värme (det kallas för att "brinna") då kan varmbänken misslyckas.

Enligt en bok jag skummat igenom ska skiten vara så färsk som möjligt, den är inte bra att använda om den är äldre än åtta veckor.

Odlingsramen. De måttanpassade locken syns på marken i bilden överst i inlägget.

Ramen till min stora bädd ute är 3 meter lång och 1,2 meter bred. Jag har grävt ett 20-30 centimeter djupt hål, med något större mått än odlingsramen. Då jag lägger bädden behöver jag ha hämtat cirka 60 säckar!

För mig är det lättast att köra förbi och hämta skit då och då eftersom jag oftast har barn med mig i bilen. Det blir helt enkelt för krångligt att mecka med lånat släp, medan det funkar bäst för andra.

Det är de förberedelser jag håller på med nu. Förbereda marken där bädden ska vara och hämta hästskit blandat med halm. Och förstås att planera vad som ska växa i varmbänken. Återkommer snart om det!
/Sara Bäckmo

25. december 2014