Stäng menyn

Bladgrönsaker i november

Efter en rysligt torr sommar känns det underbart att varje dag möta knalliga och färgsprakande grönsaker i trädgården. Fyra meter fullproppad bädd med sommarsådda bladgrönsaker - som jag kan skörda varje dag!

En massa gröna blad som står med ett staket av grenar och kvistar som fond.

Nu frodas vinterportulaken. Det har till och med vuxit så bra att plantorna redan blommar. Mycket ovanligt så här på hösten.

 

Den här odlingsplatsen var så omöjlig och så misslyckad i somras att jag konsekvent låtit bli att fotografera den. Inte en enda bild finns från hela sommaren! Nu tänker jag att jag ju åtminstone kunde tagit en enda, bara för att använda som före- och efter-bild, om inte annat.

I somras var den del av långa djupbädden som ligger mot stenmuren, så torr och ogästvänlig att ingenting ville växa här. Jag provade att odla majs, bönor och krasse. Inte ens med bevattningsslang tog sig plantorna och när vårt vatten senare under sommaren färgades brunt som en följd av dålig tillströmning i brunnen fanns inte en chans att jag ödslade det vattnet på den här bädden. I den djupgrävda jorden har nämligen intilliggande askar sökt sina rötter och törstiga som de är sörplade de i sig all fukt som fanns. Usch så deprimerande det var att ha den här fina odlingsplatsen och inte kunna använda den!

Men i september röjde jag upp och förberedde bädden för nytt liv. Se videoklippen nedan för info om hur jag förberedde, sådde och sedan skördade de första omgångarna.

 


 

Växterna jag odlar är ur min kollektion Så året runt för Nelson Garden. Läs mer om fröerna och handla till fint pris här.

Nu grönskar det! Och inget är så härligt som att gå till den här platsen och hämta grönt. I november. Det är milt och fint väder nu och min uppfattning är att det fortfarande växer. Grönsakerna är helt magiskt goda! Kika på bilderna och njut! För med pekaren över bilderna för att läsa bildtexterna.

 

En lång bädd med huset i bakgrunden, smockfull med grönt.

Den drygt fyra meter långa bädden är sprängfylld av olika bladgrönsaker. Jag skördar här varje dag, både till sallader och matlagning.

 

En vacker glänsande kålväxt i mörkt grönt med blanka blad.

Tatsoikål är en av de mest härdiga kålsorterna. Den protesterar inte trots många minusgrader och snö.

 

En illgrön bädd med stora härliga spenatblad och mindre blad av ogräset våtarv.

Drygt en kvadratmeter i bädden odlas med spenat. Och våtarv, som glatt växer upp i den fuktiga hösten. Den vållar dock inte några stora problem.

 

Gröna blad i olika nyanser fyller ut hela bildern.

Rucola, svartkål och sallat växer tätt sida vid sida och är underbara som färska blad i sallader och på smörgås.

 

En hög blommande bondbönsväxt med vacker färg på bladen.

Bondbönor är ingen böna i egentlig mening utan hör till ärtväxterna. Därför är den mycket härdigare än andra bönor. Jag skördar skotten och använder i matlagning och färska.

 

En vacker bild med kålblad i intensiva färger.

Se så läckra färger. Kan man bli annat än glad? Pak coi i förgrunden och olika slags tatsoi kål i bakgrunden.

 

Hoppas att du blir sugen på att utforska möjligheterna till sen skörd i din trädgård, om du inte redan gjort det förstås. Jag ser ju att många, liksom jag, har underbara grönsaker att äta. Jag gläds stort med er! Grattis till oss!

Är du nyfiken på att utöka skördesäsongen i din egen trädgård får du gärna kika på min bok Vinterodling - Skörda när det är kallt. Den finns i min egen webbutik.
/Sara Bäckmo

08. november 2018