Stäng menyn

Bekämpa sniglar i stor trädgård

Läs hur jag bekämpar sniglar effektivt på en stor och vildvuxen tomt, nära naturmark och skog.

Vår tomt gränsar mot natur, med obegränsade möjligheter för sniglar att föröka och sprida sig.

 

Så många vi är som har bekymmer med sniglar i trädgården. Mördarsniglar. Spansk skogssnigel. Usch! De första åren odlade jag faktiskt utan att ha sniglar på tomten, men de senare åren har varit sorgligt besvärliga stundom. Jag tröstar mig med att jag lyckas fint med min odling ändå och att den ger mig både mat, inspiration, glädje och lust - trots sniglar.

 

Tips: Se mitt digitala föredrag Nördigt om förodling 20 juni 2024

 

Många gånger tycker jag att tips som ges till trädgårdsägare är dåligt anpassade efter tomter i större format och tomter som ligger i anslutning till naturområden. Det är som om alla notiser i magasin, inslag på tv och radio och därtill små och stora blänkare i sociala medier utgår från att de flesta bor i små och ganska prydliga villaträdgårdar, som i första hand angränsar till andra små villaträdgårdar som är precis likadana.

I vår by kan jag inte komma på en enda villa som är belägen på det viset - alla är friliggande med de flesta delar av tomten mot naturmark.

Sett till snigel-eländet är det här en annan utmaning än de mer begränsade tomterna.

 

Tips: Hör mitt poddavsnitt om mördarsniglar i stor trädgård

 

En lummig, vildväxande tomt med många projekt är såklart toppen för sniglarna. Med rätt metod att bekämpa sniglar går det fint att odla också här.

 

Vildvuxet snigelparadis

På en stor tomt, som dessutom gränsar mot mark eller ytor som man inte förfogar över eller vårdar själv, är det mycket svårt att få ordning på exakt all yta där sniglar kan tänkas röra sig. Det är helt oöverstigligt att klippa gräsmatta - det finns inte ens någon gräsmatta. Det växer sly, hallon, kvickrot. Det ligger stenbumlingar och virke, nåt gammalt förmultnat hus eller nån komposthög som glömts bort. Robotgräsklippare göre sig icke besvär.

På de här ytorna går det inte heller att samla sniglar eller klippa sniglar. Med en stor tomt, ett vanligt arbete, familj och ett liv i övrigt skulle det mesta behöva försakas för att samla sniglar. Och de man plockar ersätts snart av nya sniglar som väller in över tomtgränserna.

Så - vad göra?

 

Läs mer: Nematoder mot mördarsniglar

 

Att bekämpa smart och enkelt

Att bekämpa sniglar på en större tomt kräver andra, eller snarare ytterligare, metoder än att sätta enstaka ölfällor, klippa sniglar och sätta koppartejp på odlingslådor. Man måste tänka större.

Vår tomt är sett till ytan ganska liten här på landet; 2 500 kvadratmeter ungefär. Men sniglar skiter i tomtgränser. Vi har tre tomtsidor som vätter mot naturmarker och en sida mot sniglarnas parad-entré: grusvägen. Sett ur snigelns perspektiv ligger vårt hus så att säga mitt i spenaten.

Min strategi är att plocka och döda alla sniglar jag råkar på - när jag är ute och jobbar i trädgården. Men jag gör inte längre några rundor där jag går på snigeljakt och plockar eller klipper sniglar frekvent. Jag gör inga fällor. Och jag använder inte någon koppartejp eller snigelstaket eller annat som begränsar eller gör min odling mer omständlig.

 

Ferramol är ett pellets som strös ut på marken. Här klipper jag sniglar och doppar saxen i pellets mellan varje snigel, för att sprida kornen på de döda sniglarna.

 

Ferramol - godkänt snigelgift

Jag använder snigelmedlet Ferramol som min huvudsakliga bekämpning av sniglar. Ferramol är små blåa korn/pellets som strös ut på marken. Preparatet består av järnfosfat. Sniglarna äter av medlet, känner sig mätta och drar sig tillbaka till sina små hålor och dör där. Medel som blir kvar i naturen bryts ner och gör ingen skada.

Jag använder Ferramol på ett sätt som jag tycker funkar för en vildvuxen tomt och för en människa som vill ha tid till annat.

Så här gör jag:

 

- Ferramol i 5 kg-säckar inhandlas, jag gör av med cirka 3 st per år.
- Tomten delas in i tre sektioner.
- Påsen med Ferramol delas upp i fyra (inte tre) byttor.
- Kväll 1: Jag går runt tomten och kastar ut Ferramol en bit från hela tomtgränsen.
- Kväll 2-4: Jag kastar ut Ferramol över var och en av tomtens tre sektioner.

 

Anledningen till att jag gör detta på kvällen är för att vi har mycket kajor och skator kring vår tomt. Om jag kastar ut Ferramol på dagen äter fåglarna upp medlet. När medlet blivit fuktigt under natten är det sedan inte lika begärligt för fåglarna, och det har också hunnit göra nytta då sniglarna är mest aktiva på nätterna.

Jag brukar dela upp arbetet på några kvällar, helt enkelt för att jag behöver ha tid till annat på kvällarna.

 

Läs mer: Bekämpa mördarsniglar - med sax och Ferramol

 

Barnens koja står så fint i det höga gräset, mitt i sniglarnas infart från beteshagarna norr om tomten.

Tomtgränser är ingenting för sniglar, de tar inte hänsyn till någonting. Jag bekämpar sniglar också strax utanför tomten, för att minska antalet som kommer in på tomten utifrån.

 

Bekämpa tidigt och sent

Exakt när jag börjar med min massbekämpning varierar. Ofta gör jag en smygbekämpning tidigt på våren kring växthusen. Men den större bekämpningen brukar vara bättre att vänta med tills jag ser att sniglarna verkligen gör skada i landet. I år (2024) var det i början av juni efter en dag med regn som sniglarna först invaderade, efter att ha varit ganska tillbakadragna under tidigaste våren. En räd enligt ovan begränsar sniglarna något väldigt på kort tid och är mycket effektivt.

Man ser ganska snabbt när sniglarna börjar komma tillbaka i större mängder och då är det bra att göra en ny bekämping på tomten.

Ett tips för en större tomt är att sprida Ferramol en omgång senare på säsongen, alltså innan sniglarna tänker sig en prima vinter-vila. I september-oktober brukar vara en bra tid hos mig här i Småland. Då reduceras antalet sniglar som övervintrar och det ger en bättre start på säsongen kommande år.

 

Läs mer: Mördarsniglar - bekämpning och myter

 

Sniglarna är så nöjda så och tar sig fram överallt. Ingenting av de klassiska hålla-bort-sniglar-tipsen (grus, ull, kortklippt gräs, träflis etc) funkar här. Sniglarna är överallt.

 

Priset för en 5-kilos säck Ferramol ligger på cirka 1 000 kronor. Tiden det spar mig och nyttan det ger mig är så värt de där kronorna. Det ger mig möjlighet att lägga tiden på att odla och njuta av min trädgård, istället för att plocka sniglar.

Värt att nämna är att Ferramol är ett bekämpningsmedel godkänt för användning i ekologisk odling. Det används också inom yrkesodling, men är ett godkänt preparat också för privatpersoner att använda. Till skillnad från andra husmorsknep och ej testade eller godkända medel, så är Ferramol skonsamt för andra djur i och kring trädgården. Det är endast sniglar som stryker med.

Ferramol finns att köpa i trädgårdsbutiker, men då bara som små paket. Om du har en större tomt är det storsäck som gäller och dessa köps på nätet.

Det här inlägget är inte ett samarbete med något företag som tillverkar eller säljer snigelmedlet.

 

Tips: Bli medlem och var med på livesändningar, frågestunder och medlemsträffar!

 

Precis utanför dörren till mitt tunnelväxthus ser det ut så här. Det är orimligt mycket jobb att konsekvent röja gräs och sly på tomten, dessutom ligger angränsande hage bara någon meter bort från växthuset. Det gör varken till eller från.

 

Ge inte upp! Det går att odla mycket grönsaker i en vildvuxen trädgård där det finns sniglar!

 

Läs mer: Täckodla trots mördarsniglar

 

Lycka till med snigelbekämpningen i år. Kom i håg att det är svinjobbigt med sniglar - men det går att odla ändå! Sniglarna är bara en av alla marodörer som ställer till det i odling, men vi odlare är ett kreativt släkte som hittar vägar genom det mesta. Försök att hitta sätt att behålla lusten till odling, utan att ätas upp av bekymren det för med sig. Hämta pepp och styrka hos odlarvänner. Och kom ihåg: odla en till snigeln och en till dig själv. Alltid ett överskott för att klara ännu en säsong med sniglar!
/Sara Bäckmo

11. juni 2024