Bekämpa sniglar i stor trädgård
Läs hur jag bekämpar sniglar effektivt på en stor och vildvuxen tomt, nära naturmark och skog.
Så många vi är som har bekymmer med sniglar i trädgården. Mördarsniglar. Spansk skogssnigel. Usch! De första åren odlade jag faktiskt utan att ha sniglar på tomten, men de senare åren har varit sorgligt besvärliga stundom. Jag tröstar mig med att jag lyckas fint med min odling ändå och att den ger mig både mat, inspiration, glädje och lust - trots sniglar.
Tips: Se mitt digitala föredrag Nördigt om förodling 20 juni 2024
Många gånger tycker jag att tips som ges till trädgårdsägare är dåligt anpassade efter tomter i större format och tomter som ligger i anslutning till naturområden. Det är som om alla notiser i magasin, inslag på tv och radio och därtill små och stora blänkare i sociala medier utgår från att de flesta bor i små och ganska prydliga villaträdgårdar, som i första hand angränsar till andra små villaträdgårdar som är precis likadana.
I vår by kan jag inte komma på en enda villa som är belägen på det viset - alla är friliggande med de flesta delar av tomten mot naturmark.
Sett till snigel-eländet är det här en annan utmaning än de mer begränsade tomterna.
Tips: Hör mitt poddavsnitt om mördarsniglar i stor trädgård
Vildvuxet snigelparadis
På en stor tomt, som dessutom gränsar mot mark eller ytor som man inte förfogar över eller vårdar själv, är det mycket svårt att få ordning på exakt all yta där sniglar kan tänkas röra sig. Det är helt oöverstigligt att klippa gräsmatta - det finns inte ens någon gräsmatta. Det växer sly, hallon, kvickrot. Det ligger stenbumlingar och virke, nåt gammalt förmultnat hus eller nån komposthög som glömts bort. Robotgräsklippare göre sig icke besvär.
På de här ytorna går det inte heller att samla sniglar eller klippa sniglar. Med en stor tomt, ett vanligt arbete, familj och ett liv i övrigt skulle det mesta behöva försakas för att samla sniglar. Och de man plockar ersätts snart av nya sniglar som väller in över tomtgränserna.
Så - vad göra?
Läs mer: Nematoder mot mördarsniglar
Att bekämpa smart och enkelt
Att bekämpa sniglar på en större tomt kräver andra, eller snarare ytterligare, metoder än att sätta enstaka ölfällor, klippa sniglar och sätta koppartejp på odlingslådor. Man måste tänka större.
Vår tomt är sett till ytan ganska liten här på landet; 2 500 kvadratmeter ungefär. Men sniglar skiter i tomtgränser. Vi har tre tomtsidor som vätter mot naturmarker och en sida mot sniglarnas parad-entré: grusvägen. Sett ur snigelns perspektiv ligger vårt hus så att säga mitt i spenaten.
Min strategi är att plocka och döda alla sniglar jag råkar på - när jag är ute och jobbar i trädgården. Men jag gör inte längre några rundor där jag går på snigeljakt och plockar eller klipper sniglar frekvent. Jag gör inga fällor. Och jag använder inte någon koppartejp eller snigelstaket eller annat som begränsar eller gör min odling mer omständlig.
Ferramol - godkänt snigelgift
Jag använder snigelmedlet Ferramol som min huvudsakliga bekämpning av sniglar. Ferramol är små blåa korn/pellets som strös ut på marken. Preparatet består av järnfosfat. Sniglarna äter av medlet, känner sig mätta och drar sig tillbaka till sina små hålor och dör där. Medel som blir kvar i naturen bryts ner och gör ingen skada.
Jag använder Ferramol på ett sätt som jag tycker funkar för en vildvuxen tomt och för en människa som vill ha tid till annat.
Så här gör jag:
- Ferramol i 5 kg-säckar inhandlas, jag gör av med cirka 3 st per år.
- Tomten delas in i tre sektioner.
- Påsen med Ferramol delas upp i fyra (inte tre) byttor.
- Kväll 1: Jag går runt tomten och kastar ut Ferramol en bit från hela tomtgränsen.
- Kväll 2-4: Jag kastar ut Ferramol över var och en av tomtens tre sektioner.
Anledningen till att jag gör detta på kvällen är för att vi har mycket kajor och skator kring vår tomt. Om jag kastar ut Ferramol på dagen äter fåglarna upp medlet. När medlet blivit fuktigt under natten är det sedan inte lika begärligt för fåglarna, och det har också hunnit göra nytta då sniglarna är mest aktiva på nätterna.
Jag brukar dela upp arbetet på några kvällar, helt enkelt för att jag behöver ha tid till annat på kvällarna.
Läs mer: Bekämpa mördarsniglar - med sax och Ferramol
Bekämpa tidigt och sent
Exakt när jag börjar med min massbekämpning varierar. Ofta gör jag en smygbekämpning tidigt på våren kring växthusen. Men den större bekämpningen brukar vara bättre att vänta med tills jag ser att sniglarna verkligen gör skada i landet. I år (2024) var det i början av juni efter en dag med regn som sniglarna först invaderade, efter att ha varit ganska tillbakadragna under tidigaste våren. En räd enligt ovan begränsar sniglarna något väldigt på kort tid och är mycket effektivt.
Man ser ganska snabbt när sniglarna börjar komma tillbaka i större mängder och då är det bra att göra en ny bekämping på tomten.
Ett tips för en större tomt är att sprida Ferramol en omgång senare på säsongen, alltså innan sniglarna tänker sig en prima vinter-vila. I september-oktober brukar vara en bra tid hos mig här i Småland. Då reduceras antalet sniglar som övervintrar och det ger en bättre start på säsongen kommande år.
Läs mer: Mördarsniglar - bekämpning och myter
Priset för en 5-kilos säck Ferramol ligger på cirka 1 000 kronor. Tiden det spar mig och nyttan det ger mig är så värt de där kronorna. Det ger mig möjlighet att lägga tiden på att odla och njuta av min trädgård, istället för att plocka sniglar.
Värt att nämna är att Ferramol är ett bekämpningsmedel godkänt för användning i ekologisk odling. Det används också inom yrkesodling, men är ett godkänt preparat också för privatpersoner att använda. Till skillnad från andra husmorsknep och ej testade eller godkända medel, så är Ferramol skonsamt för andra djur i och kring trädgården. Det är endast sniglar som stryker med.
Ferramol finns att köpa i trädgårdsbutiker, men då bara som små paket. Om du har en större tomt är det storsäck som gäller och dessa köps på nätet.
Det här inlägget är inte ett samarbete med något företag som tillverkar eller säljer snigelmedlet.
Tips: Bli medlem och var med på livesändningar, frågestunder och medlemsträffar!
Läs mer: Täckodla trots mördarsniglar
Lycka till med snigelbekämpningen i år. Kom i håg att det är svinjobbigt med sniglar - men det går att odla ändå! Sniglarna är bara en av alla marodörer som ställer till det i odling, men vi odlare är ett kreativt släkte som hittar vägar genom det mesta. Försök att hitta sätt att behålla lusten till odling, utan att ätas upp av bekymren det för med sig. Hämta pepp och styrka hos odlarvänner. Och kom ihåg: odla en till snigeln och en till dig själv. Alltid ett överskott för att klara ännu en säsong med sniglar!
/Sara Bäckmo