Stäng menyn

Bekämpa sniglar med nematoder

Efter regn kommer... sniglar. För att odla en rejäl köksträdgård behövs en bra plan för hur sniglar ska bekämpas. En del i min plan består i att bekämpa sniglar med nematoder.

En hand i handske med mördarsniglar.

De stora bruna blafforna är mördarsniglar, de ljusbruna parksniglar, en liten beige historia i mitten är åkersnigel och trädgårdssnäckorna har hus.

 

Efter de senaste dagarnas fuktiga väder har trädgården drabbats av en massiv snigelinvasion. På ett sätt känns det lite skönt att jag inte kunnat vara så snabb med att sätta ut växter i år, på grund av kyla. Det finns inte så mycket sniglarna kan förstöra. För några dagar sedan såg jag dock att de skövlat nästan alla mina morötter i en sex meter lång bädd. Då blev jag jätteledsen. Ska så nytt idag. Och beställa nematoder för att bekämpa sniglarna.

Jag har de flesta vanliga sniglar och snäckor i min trädgård; mördarsniglar (spansk skogssnigel), parksniglar, åkersniglar, pantersniglar/leopardsniglar och alla möjliga snäckor. Tack och lov inte vinbergssnäcka än!

Det finns en lång rad olika sätt att minska mängden sniglar i trädgården. Jag använder mig av de jag tycker är mest praktiska. I första hand plockar jag sniglar och betalar ungarna för att göra detsamma. Dessutom sprider jag ut ferramol på platser där jag vet att sniglarna rör sig, har en binge med surdeg som fälla i växthusen och vattnar med nematoder.

 

Läs mer: Maria bekämpar mördarsniglar med surdeg

 

Bild på förpackning med nematoder

Så här ser förpackningen med Nemaslug ut. Det vita pulvret är själva nematoderna.

 

Vad är nematoder?

Nematoder är pyttepyttesmå maskar som parasiterar på snigeln. Dessa blandas med vatten och vattnas ut i trädgården. Väl i marken letar sig parasiterna till sniglarna, kryper in i dem och gör att sniglarna slutar äta. Sniglarna drar sig undan och dör. I snigelkropparna förökar sig nematoderna och bildar nya bestånd som letar sig vidare mot nya sniglar.

Eftersom just mördarsniglar äter andra sniglar och mördarsniglar sprids nematoderna i trädgården genom redan angripna sniglar. Ett sätt att hjälpa processen på traven är att använda det som kallas för den "norska metoden". Då samlas massor av sniglar in och får dra i en blandning av nematoder. De angripna sniglarna planteras sedan ut i trädgården som lockbete och sprider sedan nematoderna vidare till andra sniglar. Så har jag gjort i min trädgård med bra resultat vissa somrar. De två senaste somrarna har varit torra och snigelinvasionen inte så stor, så då vattnade jag bara ut nematoder. I år kommer jag att samla och preparera sniglar på nytt, om det blir lite fuktigare. Vilket vi ju önskar.

 

Läs mer: Norska metoden mot mördarsniglar

 

Nematoder dödar sniglar, men påverkar inte andra djur. Det kan användas i trädgårdar där husdjur rör sig och är inte skadligt för betesdjur som går intill trädgården.

 

Sniglar i en glasburk

Här förbereder jag en coctail med sniglar som blandas med nematoder enligt den norska metoden.

 

Så här gör jag

Jag beställer nematoder för 100 kvadratmeter och väljer en slags prenumeration. Då får jag med sex veckors intervaller nya nematoder skickade. Man räknar med att nematoderna har verkan i cirka sex veckor och därefter upprepas proceduren. Eftersom jag har två trädgårdar med sniglar beställer jag två uppsättningar á 100 kvadratmeter. Det finns flera försäljare av nematoder på nätet, om du googlar hittar du.

Nematoderna kan användas tidigt på säsongen, jorden måste vara över fem plusgrader. Helst ska de vattnas ut när det är molnigt, gärna lite regn. Om det är soligt och hett ute riskerar nematoderna att förstöras. På sommaren brukar jag vattna på kvällarna när det blivit lite svalare ute.

Varje packe med nematoder delar jag i åtta delar och förbereder tio-liters vattenkannor till dessa, en per åttondel. Nematoderna rörs ut i vattnet och vattnas sedan ut på områden. Jag brukar prioritera områden där jag vet att sniglarna brukar hålla till; under vinbärsbuskarna, runt tunnelväxthusen, i tunnelväxthusen, i kanten av betesmarken runt köksträdgården, i vissa av kvarteren i anslutning till dessa områden, samt i vissa mer vildvuxna delar av trädgården.

 

Läs mer: Mördarsniglar i min odling

 

Fyra vattenkannor på rad.

Jag fyller upp vattenkannor, fyra åt gången, som prepareras med nematoder och vattnas ut.

 

En förpackning med nematoder indelad i åtta delar.

Varje förpackning delas upp i åtta delar och portioneras ut.

 

En sked skedar upp nematoder till en vattenkanna.

Med en vanlig sked skopar jag upp nematoderna och langar ner i vattenkannan.

 

Täckodling och sniglar

Jag odlar ju i en rejäl täckodling, vilket många tycker är förvånande med tanke på snigel-eländet. Själv tycker jag tvärtom. Jag har sniglar i trädgården oavsett hur mycket eller lite jag täckodlar. Däremot växer grönsaker och blommor oerhört mycket bättre i täckodling än i bar jord. Jag skulle förlora plantor till sniglarna oavsett och föredrar därför det mer arbetsmässigt enkla sättet att odla - med täckodling.

Det är inte svårare att bekämpa sniglar i en täckodling, det funkar lika bra med nematoder och ferramol.

Vill du ha tips om hur du kan täckodla trots att du har sniglar i trädgården kan du få tips av min syster Hanna Bäckmo i länken nedan och av Karin Stjärne Nordqvist som täckodlar en kolonilott där det finns sniglar

 

Läs mer: Hanna Bäckmo - Täckodla trots mördarsniglar
Läs mer: Karins täckodlade paradis

 

Frodig köksträdgård med kål och en kvinna som vattnar med kanna.

Bild från sommaren 2019 när jag lyft av kålnäten och skvimpar ut nematoder i täckodlingen under kålbladen. Bädden täckodlades med ull.

 

Nu håller vi tummarna för en typiskt svensk lagom sommar utan invasioner av sniglar framöver. Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

 

19. maj 2020