15. januari 2019

Ärthummus på torkade ärter

Smarriga röror går inte att få för många av! Ärthummus är mycket användbart och perfekt att göra på de torkade ärtor du har till hands.

En hummus gjord på gråärtor.
Ingredienser
  • torkade ärter
  • rapsolja
  • citron
  • vitlök
  • salt

Den här röran kan användas som pålägg eller tillbehör till många olika maträtter. Den påminner om hummus på kikärter i smak och är väldigt användbar! Hummus på ärter kan göras på många olika slags ärter och bönor. Ett tips är till exempel att använda olika slags gråärter, spritärter och torkade gula och gröna ärter. På bilden har vi använt den fina ärten 'Blauwschokker', som har lila ärtskidor.

Gör så här:
Blötlägg ärter i rikligt med vatten i 12-24 timmar.
Koka därefter ärterna nytt, saltat vatten på svag värme tills de är mjuka. Det tar cirka en timme.
Häll av vattnet och mixa sedan ärterna tillsammans med rapsolja, citron, vitlök och smaka av med salt.

Servera som pålägg eller som läcker tillbehör till olika maträtter.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

En hummus gjord på gråärtor.

Ett svar till “Ärthummus på torkade ärter”

  1. Anki M skriver:

    I skolköket gör vi på smörbönor, som ger en väldigt len o mjuk "hummus" som eleverna gillar. Att göra på typ hälften Sojabönor är min favorit 😍 supergod o såå vacker färg. Vi kör alltid röror länge i mixern så den blir helt slät. Är ju en smaksak men eleverna är lite rädda för bitar 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *