Att skörda bredsådda blad
De bredsådda bladgrönsakerna är bland de allra lättaste att både odla och skörda. De är liksom köksträdgårdens snabbmat, särskilt om de odlats i en mix av blad redan från början.
Jag sår mina gröna mattor tidigt på säsongen och behöver i princip inte underhålla dem alls med annat än lite vatten när växtligheten tagit fart. Sen skördar jag som en tok under en period av en månad eller två, beroende på hur mycket vi behöver, och sår eller planterar sedan nya grönsaker.
Tidig sådd för tidig skörd
Nu i april börjar årets bredsådd av bladgrönsaker (läs hur jag gjort i inlägget Bredsådda blad i april) bli precis lagom stor för att börja skörda. Jag vill ha bladen späda och fina, med mild smak. De växer snabbt och jag börjar därför skörda precis när bladen är lagom stora, annars hinner de delar av sådden som skördas sist bli alldeles för stora.
Att skörda är easy peasy och görs lättast med en kökssax med långa blad. Jag klipper helt enkelt remsor ur den tjocka gröna mattan och lämnar ungefär 5 centimeter kvar av plantorna. Bit för bit jobbar jag mig igenom bladmassan.
När allt är klippt en gång har remsan som först skördats börjat få nya blad, lagom stora att skörda igen. Och då klipper jag hela ytan en gång till, den här gången något över den punkt där jag klippte förra gången eftersom det lätt blir lite väl mycket stjälkar där.
Efter andra skörden brukar jag rycka bort alla rötterna och använda platsen till annat.
/Sara Bäckmo
28. april 2016