Stäng menyn

Bredsådda blad i april

Det är så roligt att efter ett gäng år veta lite vad som ger bra utdelning i trädgården och som kommer vår matlagning till gagn. De tidigt bredsådda bladen är kanon!

Massor av gröna blad i en tät matta.

Dessa blad såddes i ett hörn i tunnelväxthuset i februari och skördades från och med april.

 

Om jag får säga det själv är det här med bredsådd av blad ett fenomenalt sätt att använda yta i tunnelväxthus och växthus tidigt på säsongen. Långt innan värmekrävande växterna kan planteras ut har jag hunnit skörda blad både en och två gånger från min lilla kvadrat.

 

Världens enklaste att odla

I februari såddes en yta stor som en kvadratmeter i ett hörn där två bäddar möts. Det var kallt och jäkligt den där dagen och det har passerat en oändlig mängd olika temperaturer sedan dess. Allt ifrån superhett till superkallt. Den tvivlande odlaren tänker förstås att en sådär rasande tidig sådd inte är lönt att göra, den förstörs säkert eller ger inte tidigare skörd än sådd som görs fram i mars-april.

 

En bil på blandade fröer.

En mix av fröer till olika slags bladgrönsaker har blandats för att sås i tunnelväxthuset under vintern.

 

En liten del av en odlingsbädd är markerad med barkbitar.

Ungefär en kvadratmeter ger nog bladgrönsaker att skörda till familjen, utöver det som kan skördas samtidigt i varmbänk, övriga tunnelväxthuset och friland.

 

I år gjorde jag en färdig salladsmix och sådde direkt i bädden. Fröer av olika sorters sallat, spenat, grönkål och svartkål blandades i en bytta, slattar ur påsar, lite för gamla fröer med tveksam grobarhet och så, och ströddes sedan ut i en tät matta över ytan. Sedan lades snö på sådden.

 

Läs mer om bredsådd här:
Bredså sallat
Gröna mattor är lätta för barnen att skörda
Jag bara skördar lite, så...

 

Ungefär två månader senare har vi superfräscha blad till vansinnigt goda sallader att skörda. Genom att kombinera olika slags sådder vid olika tidpunkter på året så har vi kunnat vara självförsörjande på gröna blad åtminstone det senaste året. Och alla som har ett växthus eller tunnelväxthus borde verkligen använda det smart och odla bladgrönsaker i bäddar och kärl under vintern för att äta världens bästa hemodlade gröna blad under våren.

De odlingsplatsen från sådd till skörd här.

 


Det är förstås inte för sent att bredså blad nu i april. Och de blir lika bra då de sås under hösten i till exempel ett utrensat växthus. Prova!
/Sara Bäckmo

26. april 2016