08. oktober 2015

Att använda mycket palsternacka

Palsternackan är ett utmärkt alternativ till potatis. I vårt hushåll drygar vi gärna ut potatisskörden med just palsternacka. Den har en mild och fin smak som passar till det mesta. 

Palsternacka är en fenomenal grönsak. Tror du jag visste det när den låg och tittade på mig i grönsaksdisken för ett gäng år sedan? Nope. Då var palsternacka något jag köpte ibland för att den stod med som ingrediens i ett recept, eller möjligen impulsköpte för att göra några slags rotsaker i ugn. Så långt sträckte sig min fantasi.

Jag odlar mycket palsternacka och tycker den är så användbar! Vill gärna dela med mig av några tips till dig som kanske sitter och grunnar på vad du ska göra med skörden. För den som odlat palsternacka, och dessutom gjort det bra, står ofta med riktigt biffiga rötter och kanske också många av dem. Här är några av sätten vi använder den på.

 

Nyskördade palsternackor på rad i köksträdgården.

 

Mos - Vi blandar palsternacka med några potatisar och gör mos. Extra gott med grädde, smör, örtsalt och en skvätt vin i.

Gratinerat mos - Gårdagens rester av mos kan gratineras i läckra små högar och piffa till vilken måltid som helst. Med lite frästa grönsaker till är det en god lunch.

Gratäng - Det är riktigt gott att byta ut en del av potatisen mot palsternacka eller gratinera bara stavar av palsternacka i en god sås.

Ugnsbakade - Söta och goda blir palsternackor som bakats på låg temperatur länge i ugn, i stavar eller andra bitar. Lite honung och färska kryddor till blir extra gott.

Pytt i panna - En höstig pyttipanna på palsternacka, lök och svamp är enkelt och gott. Gärna med stekt ägg till och mängder av persilja.

Stuvade palsternackor - Jag brukar steka små bitar av palsternacka och andra rotsaker mjuka på låg värme och sedan låta puttra med grädde. Riktigt gott!

Soppor/grytor - I stort sett alla grytor och soppor som innehåller potatis kan ersättas med, eller drygas ut med palsternacka.

Grönsakssalt - Riven palsternacka ger fin smak till grönsakssalt. Men eftersom grönsaken är så torr behövs det ofta tillsättas lite extra vatten till smeten.

Råraka - Råriven palsternacka är suverän att steka i stora platta kakor. Gott och enkelt.

Köttfärssås - Riv palsternackan och dryga ut köttfärssåsen med. Ger fin smak och mycket mat.

 

Detaljbild av nyskördad palsternacka.

 

Ett bra tips för en dag när en står handfallen och inser att man måste laga nåt på palsternackorna är att helt enkelt googla. Även om jag sällan följer ett recept från punkt till pricka får jag ofta idéer på hur jag kan använda en grönsak genom att se hur andra gjort.

Palsternackan är ett utmärkt alternativ till potatis. I vårt hushåll drygar vi gärna ut potatisskörden med just palsternacka. Den har en mild och fin smak som passar till det mesta.
Vad har du för favoriträtter med palsternacka? Tipsa gärna.
/Sara Bäckmo

13 svar till “Att använda mycket palsternacka”

  1. Johan skriver:

    Hej Sara!

    Har inget recept på palsternacka att dela med mig av, men vill passa på att tacka för din suveränt inspirerande blogg. Vi har mycket mindre yta att odla på i en liten i villaträdgård i Göteborg, men nästa år blir det ett seriöst försök att bli självförsörjande på gröna blad, åtminstone. Och tack för många fina recept! Vi har provat flera, som alla blev mycket lyckade, men favoriten var ändå tomat- och squashröran i ugn. Äntligen har jag förstått hur man ska kunna ta hand om all squash!

    • Sara Bäckmo skriver:

      Tack och bock! Är själv mycket nöjd med tomatröran som liksom har blivit en av anledningarna till att jag odlar squash. Dela gärna lite av era erfarenheter när ni sätter igång ert experiment nästa år! Kanske en FB-sida?
      Hälsningar Sara

  2. Helena skriver:

    Hej! Jag har eller inget recept att dela med mig av, men däremot en liten varning. Skördar man palsternacka på sommaren ska man akta sig att får saft från blasten på huden - i kombination med direkt solljus kan det nämligen bli otäcka brännblåsor. Råkade ut för det i somras när jag glömde bort mig....

    • Sara Bäckmo skriver:

      Hej Helena,
      Det korrekta namnet för det här är fytofotodermatit. Det är växtsaften i flockblommiga grönsaker, inte bara palsternacka alltså, som i kombination med solljus orsaker brännskadeliknande blemor. Jag har skrivit om det både på bloggen och i Land, men det kan inte påpekas nog många gånger att man bör vara försiktig. 2013 fick samtliga tre barn i familjen läskiga brännskador efter grönsakssaft som runnit längs hela framsidan av kroppen. De hade nyligen kommit på att äta morotsblast och stjälkar av persilja, vilket de gjorde nakna i solen. Läkarna hade mycket svårt att säga vad det var, men vi fick hjälp och kunde reda ut bakgrunden. Blemorna satt i under lång tid och särskilt på ettåringen såg det inge vidare ut. Numera är jag försiktig och håller alltid ett öga på barnen just när de knaprar blast under somrarna. Hälsningar Sara

  3. Håkan Bergman nilsson skriver:

    Råraka var en ny ide! Tack för tipset!,

  4. Christina Carlén skriver:

    Jag brukar förvälla 1/2 - 1 cm tjocka skivor, lägga dem på ett ugnseldfast fat, täcka med en god svampstuvning, strö parmesan, eller annan lagrad ost, på och gratinera några minuter. J'ättegod förrätt och alternativ till bottnar av rotselleri eller krnärtskocka.

  5. Sara skriver:

    Testa att rosta tillsammans med ett äpple i bitar i ugnen. Hiva ner i en kastrull och gör sedan en soppa med kycklingfond och en skvätt grädde. Kör några varv med stavmixern och om man vill kan man sila soppan för lite lenare konsistens. Mitt absolut bästa palsternacksrecept. Så gott!

    • Sara Bäckmo skriver:

      Åh vad gott det låter! Jag har jättefin kycklingbuljong i frysen och ska göra soppan så snart jag kan! Tack för tips, hälsar Sara

  6. Jenny Jansson skriver:

    Hej Sara

    Vi flyttar snart till hus med ordentlig trädgård. Så kul att hitta dig o din blogg för inspiration o råd. Palsternacka ska jag definitivt försöka mig på att odla. ❤️??

  7. Susanna skriver:

    Ostpaj med palsternacka! Koka skivor lite mjuka och bottna pajskalet med dem - fyll upp med en smet av riven ost, ägg och mjukost och grädda i ugn. Gott!

  8. Maritha skriver:

    Hej Sara! Min favorit är stuvad palsternacka till isterband! Jag har nästan alltid med palsternacka i potatismoset...!?

  9. Doris Fröberg skriver:

    Riven palsternacka i grönkålsoppa och i risotto är två favoriter i vårt hem. Gör båda rätterna krämiga och fick a.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *