Stäng menyn

Ångkoka grönsaker från trädgården

På sommaren ger trädgården många grönsaker som passar att koka. Jag föredrar att ångkoka skörden, det ger krispiga och smakrika grönsaker.

Sparris och broccoli i en gryta.

Blandade grönsaker ligger i min ånginsats, redo att ångas i några minuter.

 

Många av er som läser Skillnadens blogg är nyfikna på mat. Hur äter vi alla grönsaker jag odlar? Hur tillagas de? Hur lagras de? Mat är ett superintressant ämne som jag gärna skulle skriva mer om, men helt ärligt är jag så dålig på att fotografera mat att jag oftast låter bli. Lite synd, men så är det. Nu vill jag i alla fall ge dig ett fint tips på tillagning, nu när trädgården börjar ge riktigt fina grönsaker som lämpar sig för kokning. Börja ångkoka!

 

Ånginsats

Den är lilla mojängen kanske du sett någonstans, utan att fatta vad den ska användas till? När jag var liten älskade jag att leka med en liknande pryl - vi hade en stor och en liten hemma - och det var liksom magiskt hur flärparna perfekt fälldes ut och blev nästan som ett bärbart kakfat. Min mamma använde prylen flitigt och det var självklart när jag flyttade hemifrån att mitt kök skulle vara utrustat med samma.

Detta är en ånginsats till en vanlig kastrull. Kärt barn har många namn, den kallas också för till exempel ångkokningsinsats och ångkorg. Den används så här:

 

  • häll en slatt vatten i botten av en kastrull
  • koka upp vattnet
  • fäll ut ånginsatsen
  • lägg i dina grönsaker och salta lätt på dem
  • sätt ånginsatsen i kastrullen och lägg på locket
  • ånga grönsakerna tills de fått önskad konsistens
  • spola hastigt i kallt vatten för att avbryta kokprocessen

 

Det är lätt att "koka" krispiga grönsaker i ånginsatsen, det blir ofta mycket bättre än då grönsakerna kokas i vatten. Kål till stuvning är till exempel suveränt att ånga, bitarna blir mjuka och fina men inte alls så sladdriga som i vanligt vatten. På bilden ovan ångar jag sparris och broccoli.

 

En liten pryl med hål i, rund, i rostfritt stål.

Så här ser ånginsatsen ut när den är ihopvecklad. Den tar inte alls så stor plats som särskilda ångkokare.

 

Rostfri ånginsats i rostfri kastrull

Ånginsatsen passar flera olika storlekar av grytor. Det finns piggar under insatsen som gör att den står på botten, utan att själv ligga på botten av kastrullen.

 

 

Det går fint att ånga grönsaker i ett vanligt durkslag av rostfritt stål med, men då är det svårt att lägga locket så det sluter tätt. Med ånginsatsen ligger locket på som vanligt och all ånga hålls kvar i kastrullen.

Det säjs att ångade grönsaker håller kvar lite mer av näringen, än om grönsakerna kokas. Då försvinner en del ämnen ut i kokvattnet. För min del är det förstås ett fint argument, men det viktigaste är att grönsakerna blir riktigt fina och det är lätt att få dem krispiga och fräscha.

 

Köp: Skillnadens skörd - Mat från trädgården året om

 

Visste du att jag gett ut en receptbok? Flera frågar om det och ger kokbok som förslag. "Skillnadens skörd - Mat från trädgården året om" kom ut 2017 och innehåller ungefär hundra recept och beskrivningar av mat som vi lagar av trädgårdens grönsaker. Maten är indelad efter säsong och lagas av grönsaker som kan skördas här och nu i trädgården. Köp boken signerad i min webbutik. Här på sajten finns också en digital receptsamling under Skillnadens mat.

Lycka till i köket!
/Sara Bäckmo

07. juni 2021