Spara med Sara: Plocka gratis svamp i skogen
Skogens fina matsvampar är helt gratis! Massor av mat kan plockas under lång säsong. Här är tips för att plocka, förbereda och äta svamp, för att spara pengar i matkassan.

Läckra små Karl-Johan växer snabbt i skogen på hösten. Jag plockar för att frysa, torka, pickla, fermentera och salta.
Vi har sån himla tur här i Sverige att vi kan gå ut i skog och mark och hämta helt gratis mat. Stora delar av året finns mättande mat att plocka i naturen och hösten är kanske den allra bästa tiden för att fylla skafferierna. Mat som kostar noll kronor är värd varenda stund ute. Dessutom är det så gott!
Bilderna i det här inlägget är från några timmars promenad i skogen runt vårt hus i mitten av september. Karl-Johan och rödbrun stensopp ligger i korgarna, samt en del citrongul slemskivling.
Läs mer: Odla svamp i en pallkrage i trädgården
Att plocka svamp är i allra högsta grad ett bra sätt att skaffa billig mat. Genom att addera svamp i maten hålls kostnaderna nere, samtidigt som maten fortsatt är näringsrik, mättande och fin att se på.
Dock är inte alla vana vid att äta mat med svamp i. Jag tänkte ge några tips både till dig som vill lära dig att plocka svamp, och till dig som vill bli bättre på att äta svamp till vardags.

Karl-Johan heter egentligen stensopp. Den kan bli mycket stor, men är oftast bäst när den är liten och fast och fin i köttet.
Lär dig plocka svamp
I Sverige har vi fantastiska möjligheter att plocka svamp, genom att alla har tillgång till naturen. Allemansrätten ger oss rätt att plocka svamp på marker som inte är våra egna, även om vi såklart undviker att plocka nära bostadshus och liknande. Om du inte bor nära skog kan du kika på en karta och göra en utflykt till en skog i närheten.
Olika sorters svamp trivs i olika slags skog och mark. Du behöver gå ut i skogen för att se hur det ser ut och kunna ta reda på bra fakta, till exempel om svampar som trivs just där. Kom ihåg att det är olika från år till år vilka svampar som tittar fram. Lär dig hur några vanliga svampar ser ut, till exempel Karl-Johan, gul kantarell och trattkantarell. De är lätta att hitta.
Tips:
Någon vecka efter regnväder brukar svampar ha vuxit till sig. Gå ut och kika då.
Om du hittat en svamp av en viss sort, finns det oftast fler inom samma område.
Undvik att plocka de allra största svamparna, de har ofta blivit angripna av larver.
Plocka bara så mycket svamp som du tror dig hinna göra i ordning samma dag. De blir ofta dåliga om de ligger länge utan att rensas.
Grovrensa svamparna redan i skogen, så du inte får med så mycket skräp hem.
Lär dig en ny ätlig svampsort varje år så har du snart en stor variation av svamp att plocka.
Läs mer: Min mattork - torkugn - torkapparat

Grovrensa svampen i redan i skogen. Skär bort jordiga delar av foten och ta bort rör på undersidan hatten. Borsta också bort barr och insekter.
Ta hand om svampen
Två enkla sätt att ta hand om svamp är att förvälla och frysa, samt att torka. Som förälder (där jag lagar mat till många barn) tycker jag att det är störst nytta matmässigt att ha svamp i lagom bitar i frysen. Jag brukar frysa svamp i stora och små bitar, samt mixade till färs. Innan svampen åker i frysen förväller jag den (oftast).
Läs mer: Tips för att förvälla svamp
Svamp kan också torkas. Den kan torkas i en mattork/torkugn eller luftigt i rumstemperatur. Se till att det inte är fuktigt eller för svalt där du ska torka svampen, eftersom den lätt blir dålig och börjar lukta mycket illa då.
Du kan ta hand om svampen genom att sortera den sortvis, eller blanda all svamp tillsammans.
Tips:
Torka och frys svamp i olika former och storlekar. Det blir roligare och finare att äta.
Gör svamppulver av mixad torkad svamp och använd i buljong, salt och kryddblandningar.
Mixa förvälld svamp till svampfärs. Den kan frysas.
Skölj svampen efter du har förvällt den. Då blir den inte så kletig, vilket många har svårt för.
Läs mer: Tips för att styckfrysa svamp

En enda tur i skogen runt vårt hus gav den här skörden på två timmar. Tidigare på dagen hade jag plockat en stor korg till.
Att äta svamp
Svamp är ett väldigt bra komplement och/eller ersättare till olika typer av kött. Jag tycker att svamp är intressant ur ett ekonomiskt perspektiv eftersom den ger stora möjligheter att dryga ut maträtter och på så vis ge billigare totalkostnad för råvarorna. Det här är ett tacksamt sätt att använda svamp i vardagen, och komma ifrån svamp mer som enbart ett tillbehör.
I sin konsistens påminner svamp en del om både kött, fisk och fågel, och kan därför blandas i maträtter på smarta sätt. Om det görs hyfsat sofistikerat märks det inte att det är svamp i maten. Till detta är det bäst att använda färsk eller fryst svamp, tycker jag, eftersom den torkade svampen får en väldigt koncentrerad svampsmak som ibland är lättare att upptäcka.
Tips: Se Skillnadens receptsamling här
Den som är van vid att äta svamp äter utan problem måltider där svampen helt ersätter kött, fisk och fågel. Det är bara att byta ut just den råvaran och använda svamp istället.
Jag brukar använda de grova delarna på svamp att göra svampfärs av. Svampen förvälls, sköljs i kallt vatten och får rinna av, innan allt körs till en färs i matberedare. Svampfärs kan användas tillsammans med köttfärs i många rätter (köttfärssås, köttfärsbiffar, burgare, grytor osv), samma gäller med både kycklingfärs och fiskfärs.
Tips:
Styckfrys svamp för att kunna ta fram precis den mängd du önskar till matlagningen.
Frys och torka svamp i olika storlekar på bitarna, för att kunna variera i olika mat.
Svamp behöver inte stekas med hård stekyta, sådär klassiskt. Den går att äta kokt, wokad, inlagd eller tillagad på annat vis.
Marinera svamp innan eller efter tillagning för att få fin smaksättning.
Recept: Stekt svamp med vitlöksolja

Plocka bara så mycket svamp som du kan ta hand om och tror dig kunna äta. Ge gärna bort till vänner som inte kan plocka själva!
Kombinera med grönsaker
Om du odlar grönsaker hemma, lite eller mycket, har du raskt hela måltider där grönsaker och svamp i kombination är det enda som behövs utöver lite skafferivaror. Om man planerar måltider utifrån vad som finns hemma och helt enkelt drygar ut de dyra råvarorna med till exempel grönsaker och svamp så märks det snart i plånboken hur bra den där skogsrundan var.
Tänk på att svamp inte rakt av ersätter kött som proteinkälla, även om svamp också innehåller proteiner. Om du utesluter kött ur måltiderna behöver du också lägga till en annan proteinkälla, till exempel linser nötter, och bönor. De sistnämnda kan du odla själv, de växer jättebra i vårt klimat och ger stor skörd.
Läs mer: Om varför bönor och baljväxter är så bra
Om du vill ha förslag på maträtter att laga med svamp så har du några tips nedan. En bra metod för att lära sig äta råvaror man inte tycker är så himla goda först, eller som man har svårt att använda, är att varva ner dem i maträtter man redan gillar.
- grillade lunchmackor med stekt svamp och grönsaker
- köttfärsbiffar med hälften svampfärs
- vegobiffar med broccoli och svamp
- svampsoppa
- crépes med svampstuvning
- risotto med svamp
- nudlar med svamp
- svamp-pyttipanna
- chili con carne med svamp
Recept: Vegobiffar med svamp och brocoli

Tänk på att där du hittat en svamp finns det ofta fler. Höj blicken och börja leta!
Läs fler inlägg på tema Spara med Sara
Att plocka svamp är för de flesta av oss i huvudsak mysigt och härligt och ett fint sätt att njuta av naturen. Så också för mig. Jag är ute i skogen mycket hela året, och på sommaren och hösten är det en fin bonus att det också går att plocka svamp. I år (2025) ser det ut att bli ett väldigt fint år för våra stora matsvampar, till exempel Karl-Johan (stensopp). Då passar jag på att fylla förrådet och njuta av mycket svamp-mat!
Kommentera gärna inlägget och berätta hur du äter svamp. Tänk på att du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.
/Sara Bäckmo
18. september 2025
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.