Stäng menyn

Gör egen must av bär från frysen

Bär från frysen blir väldigt fin must! Jag blandar slattar från frysen och pressar must till sommaren - innan årets bär fryses in. Så här gör jag.

Bär och frukt från frysen kan mustas och bli läcker dricka till sommaren.

 

Snart är det dags att börja frysa in sommarens bär. Men se! Det är fortfarande kvar massor av påsar med blåbär, vinbär, blåbärstry och lite annat i slattar. Vi har inte ätit upp allt av förra årets skörd. Det känns helt okej. Mitt mål med bär-odlingen har varit att vara självförsörjande och mängden vi äter varierar från år till år. Att det blir över betyder att vi haft allt vi behöver och lite till. Målet är nått!

Jag har hittat perfekt användning för överbliven bär och frukt: Jag gör must på resterna! Det här är otroligt gott och verkligen ett tips som jag tror många har nytta av. Det går ju inte att äta sylt såna mängder överskottet ger - men must är både gott och användbart.

Själv hade jag först inte en tanke på att jag kunde använda den frysta skörden till must. Resultatet blir otroligt gott, faktiskt den lyxigaste dryck av alla från trädgården. En bekant tipsade om att björnbär blir särdeles gott som must, gjord på frysta bär.

I det här inlägget vill jag visa hur must av frysta bär och frukt kan göras. Kom ihåg att du kan variera innehållet helt och hållet utifrån vad du har i din egen frys.

 

Tips: Köp Saras favoriter av köksredskap här!

 

Som komplement till de frysta bären plockade jag förra sommaren druvor. Plommonen frös jag in till senare mustning, de blir inte bra att pressa färska utan att ha krossats. Och min kross-maskin gillar inte kärnorna.

 

Frysta äpplen ser inte aptitliga ut när de tinat. Dessa är enbart till must. När jag fryser äpple till kräm gör jag annorlunda, då behåller de färgen bättre.

 

Bär och frukt

Jag fryser alla typer av bär och frukt under sommaren. Vissa rensas innan de åker i frysen, andra inte. Frukt brukar jag frysa både hel, delad och urkärnad. Till exempel har jag nästan alltid några kassar med plommon i frysen och om det är ett bra äppel-/päron-år brukar jag frysa några lådor med frukt skuren i klyftor.

Om du särskilt vill frysa överflöd att använda till must behöver du inte rensa skörden alls. Men om du vill kunna använda restmaterialet från musten till till exempel sylt eller marmelad eller pulver, så är det förstås trevligt om det är rensat.

Om du redan på hösten gissar att du vill kunna göra must på våren/sommaren - frys då också några lådor eller påsar med äpplen eller päron skurna i bitar. De behöver inte kärnas ur.

 

Läs mer: Äppelmust i råsaftcentrifug

 

För att göra must av frysta bär och frukt behövs bara en fruktpress.

 

Äpplen och päron oxiderar, de blir bruna när fruktköttet kommer i kontakt med luft. Det är därför naturlig äppelmust utan tillsatser blir brunaktig. Det är inte farligt och det gör inte att musten smakar annorlunda. Det är bara att lära sig att det är så naturen fungerar.

Goda bär och frukter i must är till exempel:

äpple
päron
plommon
körsbär
persikor
vinbär (alla typer)
blåbär
blåbärstry
björnbär
jordgubbar
hallon
vindruvor

 

Tips: Torka frukt och bär 

 

Gör så här

Ta fram alla ingredienser du vill ha till din must och låt dem tina.

Använder du färska frukter måste de först krossas innan de pressas, det behövs inte om frukten varit fryst.

Ös ner allt du vill blanda i din fruktpress, lägg för pressduken och skruva på handtaget. Pressa frukt och bär så att fin saft rinner ner i en bunke.

Om du är ny kan det vara roligt att pressa varje sort för sig så du får känna de olika smakerna. Men det går lika bra att blanda allt.

Den färska musten håller några dagar i kylskåp. Vill du spara den längre måste den frysas eller pastöriseras. Pastöriserad must håller i flera år i förslutna flaskor i rumstemperatur eller i en matkällare.

 

Jag har en fruktpress i metall, utan känsliga delar i trä. Då kan jag vara lite mer oförsiktig och det gör inget om grejerna glöms ute eller så.

 

Kort medhjälpare behöver stå på en pall för att dra åt pressen. Jag har en ganska liten press, men den är effektiv att jobba med. Om man är två som jobbar går det att musta många liter på kort tid.

 

Pastörisera must

Jag använder en komplett pastöriseringskastrull till all must. Musten hälls i kastrullen, som kopplas till ett eluttag och slås på. Musten hettas upp till 80 grader och hålls varm i cirka 15 minuter. Därefter tappas musten på steriliserade burkar och flaskor i glas.

Det går bra att göra i en vanlig kastrull på spisen också, men man måste röra om i grytan och passa noga på temperaturen så det inte blir varken för svalt eller alldeles för hett. Använd en lång sylt-termometer som hängs i kastrullen.

Glasflaskor i lagom storlekar kan köpas på nätet. Glöm inte att köpa anpassade lock till! Flaskor steriliseras i ugn på en plåt; 100 grader C i 30 minuter. Lock kokas i vanligt vatten i några minuter.

Tappa upp den heta musten på flaskor och skruva direkt på locket. Ställ sedan flaskorna på filtar eller liknande och packa in den varma drycken. För hållbarheten är det fördelaktigt om vätskan svalnar långsamt, då bildas ett fint vacuum i flaskorna.

Därefter kan musten förvaras i rumstemperatur eller matkällare på lämplig plats. Hållbarheten är gott och väl ett år - minst.

 

Läs mer: Pastörisera äppelmust - gör så här

 

Den färdiga musten är fräsch i smaken och påminner om alla de bär och frukter som mustats - i en fin mix.

 

Några månader senare har jag fortfarande kvar flaskor med superläcker must av bär och frukt från frysen. Hållbarheten på pastöriserad must är mycket god.

 

Glöm inte: Beställ vitlök från Skillnadens till hösten 2025!

 

Must kan också göras i råsaftcentrifug, men det är oftast knöligt att göra större mängder i den lilla apparaten. Den behöver tömmas ofta och slammar lätt igen. Musten tenderar också att bli lite beskare, då kärnor och kvistar tuggas ner i apparaten, på ett annat sätt än i en traditionell fruktpress.

Lycka till med den godaste musten av slattar från frysen!
/Sara Bäckmo

01. juli 2025