Stäng menyn

Att frysa tomater - 8 olika sätt

Hur gör man när man fryser tomat? Att lagra tomat i frysen är toppen och kan göras på flera vis. Här tipsar jag om åtta olika sätt att frysa tomat.

 

Sommar och höst brukar vara fina årstider för hemodlade tomater. Oavsett om de odlas i landen, i växthus, på balkonger och i uterum - tomater producerar ofta mycket när de väl börjar mogna. Om du inte hinner äta upp tomaterna direkt efter skörd kan du lätt frysa in och använda dem senare.

Här har jag listat olika sätt att frysa tomater. Hoppas det kan ge tips och inspiration till dig som odlar egna tomater, eller som hittar fina svenska att köpa till bra pris. Tomater är suverän vardagsmat och alltid användbart. Perfekt att ha i frysen!

Tips: Köp tomater och andra växter i Skillnadens webbutik - för hela året

 

Frysa små tomater

Frysa hela i påsar
Små tomater passar väldigt bra att frysa hela. Förberedelserna går snabbt och det är lätt gjort att stoppa skörden i frysen. Rensa bort stjälkfästet och skölj tomaterna om de är smutsiga. Låt torka upp och lägg i större eller mindre fryspåsar.

Frysa hela i burkar
Om du har plats i frysen är det praktiskt att frysa tomater i burkar, som kan återanvändas. Använd glassburkar eller andra återbrukade burkar. Det går utmärkt att frysa i glasburkar som kan användas igen och igen. Förbered tomaterna som ovan, fyll på burkar, sätt på ett lock och ställ i frysen.


Frys med grönsaker

Mixa små tomater, lök i bitar, squash och/eller andra grönsaker som passar att använda i familjens grytor. Mixen kan tas fram i önskad mängd och kokas, stekas eller ugnsbakas i köttfärssås, soppor, grytor och röror. Blandningen är redan klar och du får användning för många av grönsakerna i trädgården.

Läs mer: Frysa tomat - mix till köttfärssås och grytor

 

Frysa stora tomater

Frysa hela stora tomater
När det måste gå fort är det allra enklast att stoppa ner hela stora tomater i en stor livsmedelsgodkänd påse. Det är inte så praktiskt att använda de hela frysta tomaterna sedan, de är lite klumpiga. Men med bra framförhållning funkar det fint att ta fram ett gäng i god tid och använda i matlagningen sedan. Tomaterna kan också användas till tillagning av olika såser, ketchup, inkokningar och liknande och hämtas direkt från frysen. De blir som styckfrysta när de fryses i påse och fryser inte ihop med varandra.

Frysa delade stora tomater
Om man har tid är det mer användarvänligt att dela stora tomater i mindre bitar och frysa. Här är det lättast att skära i mindre bitar och till exempel frysa i mindre påsar eller burkar. Tomatbitarna fryser ihop och är svåra att ta ut endast en önskad mindre mängd från en större påse eller låda. Frys som portionsförpackningar.

 

Frys in som sås/röror

Mixa färsk tomat
Tomater som sås är användbar bas i många maträtter. Det går snabbt och lätt att förbereda. Fyll matberedaren med tomater och kör till en smet. Fyll på mjölkkartonger, burkar eller påsar och frys. Den färska mixade tomaten är vattnig när den tinar. Jag brukar koka ner tomaten lite vid användning, så den blir krämigare.

Läs mer: Frys in i mjölkpaket

Koka in tomater
Fördelen med att koka tomaterna innan de fryses är att en del av vätskan som tomaterna innehåller kokas bort. Tomaterna blir då mer koncentrerade i smak. Använd en stor kastrull och fyll på med tomater och en bottenskyla vatten. Tomaterna behöver inte delas, de kokar sönder fint. Koka tomaterna en bra stund så såsen får den konsistens du önskar. Mixa såsen om du vill ha den helt slät. Du behöver inte sila bort kärnorna. Frys in såsen när den svalnat och använd burkar, mjölkkartonger eller påsar.

Läs mer: Gör Skillnadens snålröra

 

Ugnsbakad tomat
Att baka tomater i ugnen ger en väldigt fin och rund smak på tomaterna. Dela dem i mindre bitar om de är stora och lägg i en ugnsplåt eller form med höga kanter. Ringla över olivolja och krydda med salt och/eller andra kryddor. Det är också gott att blanda i lök, vitlök, chili och andra grönsaker om du vill. Baka på cirka 150 grader tills tomaterna blivit mjuka och fått lite färg. Mixa blandningen om du vill ha den slät och låt svalna. Fyll på burkar eller påsar och frys in.

 

Använda frysta tomater

Tomater från frysen är lätta att använda. Det tar tid för dem att tina om du till exempel fryst mixad tomat i en mjölkkartong, men man lär sig hantera det. Om jag glömt ta fram tomat att tina vid matlagningen brukar jag spola en burk eller mjölkkartong under vatten en stund tills tomaten släpper från kanterna, och välta ner hela klabbet i en kastrull. Där får den tina medan övriga grönsaker kokas i såsen från den smälta tomaten.

Hela små tomater är perfekt snabbmat. Jag brukar hälla dem frysta i stekpannan tillsammans med lök, chili och vitlök och puttra till en god tomatröra. Gott på smörgås eller till nästan vad som helst.

Tomater som frysts kan tillagas och sedan frysas igen. De kan också användas i inkokningar som konserveras. Om du vill fermentera tomat i olika såser och röror måste du tillsätta färska grönsaker som kan bidra med mjölksyrebakterier, dessa försvinner från tomaterna när de fryses och tillagas.

Lycka till med tomaterna!
/Sara Bäckmo

19. september 2024