Stäng menyn

Favoritgrönsaker: Rädisa 'Burro Gigante'

Den jättestora rädisan 'Burro Gigante' är en uppskattad favorit i min odling. De stora rädisorna är krispiga och goda, men växer bäst en sval vår.

Nyskördade och sköljda - färdiga för en god och krispig måltid.

 

I maj är denna otroliga rädisa äntligen färdig att skörda. 'Burro Gigante' är senare än en hel drös andra sorter av rädisor, men så värd att vänta på. Det här är den i särklass största rädisan jag vet. Storleksmässigt kan vissa exemplar bli som mindre plommon om säsongen är lagom sval och fuktig. Och det är något alldeles särskilt att få sätta tänderna i en så läcker grönsak.

 

Läs mer: Peppriga rädisor och milda rädisor

 

'Burro Gigante' är en klassisk rädisa, bara mycket större än alla andra. Eftersom den ska bli större har den också längre utvecklingstid. Medan andra rädisor blir skördeklara på 4-6 veckor, snittar 'Burro Gigante' på 6-8 veckor för att nå sin bästa storlek. Det gör också att sorten kan vara lite knivig att lyckas med vissa år.

 

Rädisa - snabbväxande kortdagsväxt

Rädisor odlar vi tidigt på våren och därefter på sensommaren och hösten. På försommaren och sommaren växer rädisor dåligt och bildar bara tunna trådar istället för en välvuxen rädisa. Det är för att växten inte utvecklas optimalt (i alla fall sett till rädisan vi vill skörda...) när dagarna är varma och ljusa. Rädisans bästa väder är när det är svalt och dagarna inte lika långa som på sommaren.

Rädisa kan sås utomhus redan på vintern i de flesta fall. Snabba sorter utvecklas fort när våren kommer och ger skörd i slutet av april-början av maj här hos mig i zon 3, Småland. Men eftersom 'Burro Gigante' är en senare sort är det ibland så att vädret hunnit bli ofördelaktigt (alltså varmt, ljust och torrt) en tid innan skörd, och då kan allt gå åt pipsvängen. Men, man lever ju alltid på hoppet.

 

Dessa rädisor odla jag i en pallkrage utanför tunnelväxthuset. De är sådda direkt på platsen under tidig vår.

Den stora 'Burro Gigante' har längre utvecklingstid än andra rädisor. Det är en god idé att låta den växa sig extra stor.

De största rädisorna skördas först, medan övriga växer vidare i landet.

 

I år, våren 2024, har förutsättningarna varit fina för 'Burro Gigante'. Sval vår till en början och lagom varm sedan. Jag vattnar mina rädisor minst en gång om dagen, gärna två, för att de ska kunna växa bra. Det är det viktigaste att tänka på, näst efter att rädisorna såtts vid rätt tid. Sådden gjordes i mars, i en pallkrage utomhus. Det har varit rejält kallt vissa nätter, med nedåt 10 minusgrader. Sådden har skyddats med ett enkelt lock över pallkragen både dag och natt. När det blivit frostfritt ute har pallkragen stått utan lock.

Den 15 maj var det dags för första skörden av 'Burro Gigante'. Det är på dagen två veckor efter att de första rädisorna av tidigare sort ('De 18 jours' - 18 dagar) började skördas. Precis som med alla grönsaker är det bra att odla olika sorters rädisor för att få skörd vid olika tidpunkter.

 

Läs mer: Varför blir det inga rädisor?

 

De nyskördade rädisorna äts med fördel färska direkt från landet. Men de går också att lagra en tid.

 

När skörden sköljts är det bara att lägga fram dem på bordet. En skål med god olja och flingsalt är allt som behövs för att göra rädisan till ett gott snacks.

 

'Burro Gigante' ingick tidigare i min frökollektion Så året runt, för Nelson garden, men gör det inte längre. Det är en sort som verkar vara svår att få tag i i Sverige - typiskt nog, men går att beställa från fröfirmor inom EU. Om du råkar på sorten ska du absolut ge den ett försök. Den är mycket god!
/Sara Bäckmo

20. maj 2024