Stäng menyn

Temperatur för att odla grönsaker inomhus

Vilken temperatur är lagom när man vill odla grönsaker inomhus? Anpassa grönsakerna efter din rumstemperatur - om du kan, är mitt bästa tips!

Min lilla inomhusodlingsstation frodas i storarummet i frustugan (mitt kontor) på berget i byn.

 

När jag delar mitt inomhus-odlingsprojekt nu under vintern trillar det in många frågor i sociala medier. Det tycker jag är så roligt! En av många handlar om vilken temperatur som passar för att kunna odla grönsaker inne och det ska jag skriva om idag. Hela min odlingsplats och målet med den ska du få läsa mer om i kommande blogginlägg och videor, men vill du ha generella tips om att odla grönsaker inomhus redan nu kan du läsa mer i blogginlägget jag länkar till nedan. Du kan också bli medlem på Skillnadens och följa med i livevideor där jag visar mina odlingsplatser.

 

Läs mer: 10 grönsaker att odla inomhus

 

Rumstemperatur

För att odla grönsaker inomhus gäller egentligen samma inställning som utomhus - anpassa dina grödor efter växtplatsen i första hand och välj sådana som gillar att växa där du vill odla. Det är i alla avseenden lättare än att mixtra med växtplatsen, även om det går att göra riktigt fina justeringar - i första hand utomhus. Inomhus är det mycket svårare. Här har vi den temperatur och luftfuktighet som huset och dess boende bestämt. Det skulle kunna gå att justera något, men inte allt för mycket till vissa växters fördel utan att inskränka too much på familjens tålamod.

När vi pratar om att odla inomhus menar vi oftast att odla i rumstemperatur. Vad det är skiljer sig stort beroende på vilket rum som används och vilka preferenser vi som bor där har. Min familj bor i ett gammalt och bitvis dragigt hus utan modern uppvärmning. Vanligtvis är det kallt när vi går upp och senare på dagen kanske 18 grader efter att vi eldat, på vintern alltså. I ett annat hus med värmeälskande boende kanske normal inomhustemperatur ligger på 24 grader - dygnet runt.

Om du vill odla inomhus kan du bära med dig att det generellt är bättre för växterna att växa i svalare miljö. Men det mest praktiska för dig är att odla där du kan odla inomhus och göra det bästa av det, istället för att längta efter utrymmen du inte har eller till varje pris skapa det du tror är ett ultimat utrymme.

 

Läs mer: Odla småblad av pak choi inomhus

 

En tallrik med små gröna blad på.

Nyskördade småplantor av pak choi. Dessa är odlade med något färre ljustimmar, för att inte trigga plantorna till att gå i blom. Bild från tidigare år.

 

En låda med gröna blad under växtbelysning.

Sådden på bild är gjord i en gammal godislåda från lanthandeln. I botten och på sidorna är dräneringshål borrade, så det inte blir onödigt fuktigt i lådan. Bladen skördas strax till sallad, innan de hinner gå i blom. Bild från tidigare år. 

 

Ett genomskinligt tråg med jord och gröna blad med vita stjälkar.

Pak choi är en underbar mikrogrönksak med långa, smala och krispiga vita stjälkar. Kan odlas inomhus som skott och småplantor. Bild från tidigare år. 

 

Ljus och värme

Det viktigaste för växter som odlas inomhus på höst, vinter och vår är att det finns en bra och tillräcklig ljuskälla - en växtbelysning. Eller kanske flera. Ljuset ska lysa direkt över växterna i 12-16 timmar per dygn, helst under dagtid så att växterna får en mörk viloperiod under natten. Detta justeras med en timer.

Om det är väldigt varmt i rummet växer plantorna mycket snabbt. Då är det extra viktigt att det finns ljus så att plantorna växer bra. Utan tillräckligt ljus blir plantorna rangliga och klena. Ska du äta upp dem direkt (i en odling av skott och blad) kan detta vara mindre viktigt, men vid förodling av växter som senare ska planteras ut är det verkligt viktigt att förhållandet mellan ljus och värme är rätt.

Läs mer: Tre viktiga tips om växtbelysning

 

Om det är väldigt kallt i rummet växer plantorna långsamt, vilket i nästan alla fall är mer skonsamt mot växten. Också här är ljuset viktigt. Om plantorna står i en kall miljö, utan tillräckligt med ljus, är det risk att de blir rangliga och klena när de söker sig mot någon form av ljus. Samt att det är ännu större risk för skador som kommer av att jorden lätt är mycket fuktigt (då den inte släpper ifrån sig vatten lika snabbt genom dunstning eller att växterna förbrukar vatten).

Om du vill odla inomhus ska du inte fuska med växtbelysningen. Läs mer i inlägget nedan vilken stor skillnad det blir för växter då de odlas med och utan växtbelysning inomhus under vintern.

 

Läs mer: Tomater med eller utan växtbelysning

 

En liten kruktomat blommar hos mig i november - 'Vilma'. Tomater älskar värme och trivs i ett varmt rum.

 

Basilika trivs väldigt bra i ett varmt rum. Så nytt då och då för fina blad hela vintern.

 

Grönsaker för varmt och kallt

Nästan alla grönsaker kan odlas inomhus. Det är mest en fråga om att hitta lämpliga grönsaker som passar i storlek. Till exempel är det inte så smidigt att ha en tomat som kan bli 2 meter hög, eller en spetskål som blir 1 meter i diameter. Sett till temperaturen på växtplatsen kan man ändå säga något om grönsaker i mycket varma eller mycket kalla rum. Inte i första hand för att det behöver göra så stor skillnad, kanske mest för att det är bra eller kul kuriosa att känna till.

 

Varm rumstemperatur

Här trivs fruktgrönsaker, många kryddor och vissa bladgrönsaker. Bland bladen trivs i huvudsak de som växer utomhus sommartid i Sverige - utan att gå i blom.

Här är förslag på växter som trivs i en varm inomhusmiljö. Det finns förstås många fler. Och många av dem växer också utmärkt i svalare miljö, men utvecklas där inte lika fort.

  • tomat
  • paprika
  • gurka
  • sallat
  • grönkål
  • basilika
  • alla olika skott

 

Läs mer: Tips för att odla smörgåskrasse inomhus

 

Smörgåskrasse odlar jag utan växtbelysning vid ett svalt fönster hemma. På varm växtplats växer de snabbare och blir något längre.

 

Sval rumstemperatur

I rum som är något svalare är det lättare att lyckas bra med grönsaker som utvecklas fint utomhus tidigt på våren och senare på hösten. Om man har möjlighet kan man också tänka på att dra ner antalet ljustimmar något för dessa växter.

  • rucola
  • spenat
  • pak choi
  • rädisa
  • mizuna
  • persilja
  • koriander
  • bondbönskott
  • ärtskott

 

De som lätt går i blom är asiatiska bladgrönsaker och andra kortdagsväxter, till exempel pak choi, tatsoi, rucola, rädisa, spenat. De triggas att gå i blom när det är mycket varmt och dessutom väldigt ljust. Att de går i blom betyder att växten slutar producera nya blad och helt enkelt inte ger lika stor skörd som då den inte blommar, samt att bladen märkbart tappar i smak-kvalitet.

Om du odlar i mycket kalla utrymmen (trapphus, garage, källare etc) kan det hända att det blir på tok för kyligt för vissa växter. Då kan de stanna upp nästan helt i utvecklingen, få missfärgningar på bladen (till exempel för att de i kylig jord inte kan tillgodogöra sig näring) eller tydliga köldskador.

 

Min växtbelysning är en rejäl LED-belysning som kan hänga en bit ifrån plantorna och därmed belysa ett större område.

 

Läs mer: Varför odlar man inomhus?

 

Odla inomhus ändå!

Med allt detta sagt - odla ändå! När du odlar inomhus på vintern gör du det för att du vill odla ätbart som kan skördas inne, eller för att du vill driva upp plantor som senare ska sättas ut i landet. I det senare fallet behöver du vara mer försiktig, eftersom växterna inte gör någon nytta om de vuxit allt för dåligt inne. Men om du vill göra något liknande som jag på bilderna i det här inlägget, då är det bara att köra! Så, se vad som växer, ät och så mer av det du tycker växer bra och det du gillar att äta.

I min lilla stuga på berget har jag ett bord med växtbelysning avsett för att driva upp alla smörgåsgrönsaker jag vill äta i vinter. Jag bor inte i huset och håller därmed en något svalare rumstemperatur. En varmluftspump håller kanske 17-18 grader i just det är rummet. När jag är här och jobbar eldar jag i köket och då stiger värmen också i "odlingsrummet", men det dalar snabbt. Temperaturen varierar, kan man säga. Och jag tänker inte heller på hur varmt eller kallt det är. Växterna jag odlar får utvecklas i den takt de behagar, jag har anpassat utbudet så jag har grönt som utvecklas både långsamt och snabbt.

Hoppas att det här inlägget bringar lite klarhet i detta kring temperatur vid inomhusodling; både hur nördigt det kan vara och hur enkelt det egentligen är. Lycka till!
/Sara Bäckmo

21. november 2023