Guide: Soldriven bevattning till krukodling
Så här monterar jag Impectas soldrivna bevattning i min lilla trädgård på berget. 24 stora krukor vattnas nu med vatten från en regnvattentunna, där vattenpumpen drivs av solenergi.
I år gör jag en ny odling vid min lilla frustuga på berget i Kalvsvik. Det ska bli en odling bara i krukor, för att visa vilka fina möjligheter vi har att odla bra mat på den begränsade yta som krukor ger. Det passar till exempel dig som vill odla på en balkong, uteplats eller på en mycket liten tomt där det inte går att anlägga odlingsbäddar på marken. Jag ska göra ett eget inlägg med tips om just krukodling senare, men idag vill jag fokusera på bevattningen.
För mig är bevattning a och o på berget där det är både soligt och blåsigt, vilket torkar ut jorden väldigt. Därför förbereder jag bevattningen redan innan plantorna är satta. Jag vill ha allt klart så att bevattningen rullar innan planteringen görs.
Rabatt på soldriven bevattning från Impecta
Till den här odlingen använder jag soldriven bevattning från Impecta Fröhandel. Jag tipsar redan så här i inledningen av inlägget att alla Skillnadens läsare har 10% rabatt på den här bevattningen under hela 2023. Suveränt!
Erbjudandet gäller två olika startkit för bevattning, samt tre utbyggnadspaket. Rabattkoden som uppges i kassan på impecta.se vid köp är VATTNA724 (OBS att rabattkoden byts då och då under året. Kika här i inlägget eller på Erbjudanden på trädgårdsprodukter 2024 för aktuell rabattkod). Nedan finns länkar till de olika produkterna som rabatten omfattar. Rabatten gäller till 31 december 2024.
SOLDRIVEN BEVATTNING C24L
SOLDRIVEN BEVATTNING C12L
UTBYGGNADSPAKET BEVATTNINGSSYSTEM
UTBYGGNADSPAKET BEVATTNINGSSLANG
UTBYGGNADSPAKET DROPPSLANG
Till min krukodling på berget använder jag Soldriven bevattning C24L, samt Utbyggnadspaket bevattningssystem.
Vad är soldriven bevattning?
Den soldrivna bevattningen består av en pumpenhet, som drivs av batterier som laddas av solen. Pumpen hämtar vatten från en närliggande tunna eller tank och trycker sedan vattnet genom små slangar ut till odlingsplatsen/odlingsplatserna.
Pumpen kan anslutas till olika typer av slangar, beroende på vad som ska vattnas. I min odling har jag valt att uteslutande använda små dropp-knappar, som i lagom takt droppar vattnet ner på jorden. Det går också att använda två typer av bevattningsslangar som kopplas till pumpen, men de är inte lika användbara till just krukodling.
Den soldrivna bevattningen vattnar under dagen var tredje timme, inget på natten. Mängden solljus styr hur mycket vatten som pumpas ut, efter att du gjort en inställning på enheten utifrån hur mycket vatten växterna behöver.
Genom att systemet sköter sig självt och vattnar regelbundet (och innan växterna hinner tappa fart och börja bli torra) blir odlingen extremt lättskött och därtill vattensnål. För mig är det viktigt med hjäl till vattningen eftersom jag inte bor i den lilla stugan, det är en typ av distansodling. Krukor torkar ut snabbt en torr sommar och soldriven bevattning är till stor hjälp. Extra plus är att bevattningen inte behöver anslutas till vare sig elnät eller vattenslang.
Läs mer: Vattna bra för att lyckas med sådd på friland
Förberedelser till soldriven bevattning
Det är mycket enkelt att sätta upp den soldrivna bevattningen, men för att allt ska bli helt rätt är det bra att inte hasta iväg i starten. Jag har en liten checklista som jag brukar följa innan systemet sätts upp.
- se till att alla delar som behövs till bevattningen finns, så du inte startar upp och sedan behöver komplettera
- förbered vattentunna på lämplig plats, behöver inte vara alldeles i närheten av odlingen
- fyll krukor med jord och ställa på sin rätta plats redan från början
- slå i en spik att hänga den soldrivna pumpen på
- läs instruktionerna
Jag har en mindre regnvattentunna som står under ett vattenutkastare på stupröret. En normal sommar fylls tunnan på med regnvatten då och då, annars behöver jag fylla på den manuellt med hjälp av vattenslangen. Det går också att återanvända hyfsat rent slaskvatten från hushållet i tunnan.
Läs i länken nedan om hur du kan montera vattenutkastare på stuprör och samla regnvatten från taket.
Läs mer: Montera vattenutkastare på stuprör
Dags för installation
Min pump ska hänga ungefär där krukorna står, så att enheten känner av ljuset på just den platsen. Jag ska ställa krukorna runtomkring lilla uthuset och det passar därför bra att ha pumpen på samma plats. Det är en bit från vattentunnan. Hur långa avstånden ska vara från pump, vattentunna, munstycken och så vidare finns att läsa i medföljande manual, liksom alla övriga fakta om systemet. Vanliga frågor om bevattningen kan du också läsa svar till på Impectas hemsida. Det är som sagt mycket enkelt att sätta upp systemet men slarva inte med att läsa manualen, det finns bra tips där!
På pumpen finns en sensor som kan hängas ner i vattentunnan för att indikera när det är ont om vatten. Den funktionen kopplar jag ur, eftersom tunnan är några meter bort. Det görs enkelt genom att bakstycket på pumpen skruvas av och en liten koppling slås av. Därefter kan sladden till sensorn provisoriskt tas bort från kontakten. Då måste jag själv alltid se till att det finns vatten i tunnan.
Det är också genom samma manöver som batterier byts om något skulle strula efter några års användning. Jag har behövt byta batterier på någon enstaka av alla mina många enheter, men de har annars hållit sig felfria i många år.
Läs mer: Att leda vatten mellan tunnor
Placering av enheten och ansluta slangar
Jag tycker det är bäst att hänga pumpen i soligt läge, gärna invid växterna som ska vattnas. Då läser enheten av hur mycket vatten som behövs beroende på hur solen lyser just på den aktuella platsen. Om pumpen står i skuggan och växterna i full sol är det inte säkert att det klaffar lika bra.
Under pumpen sitter två uttag. I den vänstra, sett framifrån, monteras en slang som går bort till vattentunnan. Innan jag trycker in slangen suger jag upp vatten genom slangen från tunnan, med munnen, så att det finns vatten framme vid enheten när den sedan ska starta.
Den högra anslutningen är uttaget, där slang ut till växterna och eventuellt en liten backventil monteras.
När den lilla sugslangen med påhängt filter ska monteras i vattentunnan har jag ett tips. Det finns en tyngd inuti filtret som ska hålla det på plats nere i vattnet, cirka 10 cm ovanför botten på tunnan. Ibland svävar slangen omkring lite ändå och därför brukar jag hänga på en extra tyngd, enligt samma princip som när man fiskar krabbor i havet. Knyt ett snöre runt en sten och knyt fast anordningen i filtret 10 cm upp. Klart. Sänk sedan ner det hela i vattentunnan och led sugslangen på bra sätt vidare bort till pumpen.
Min slang är cirka 13 meter lång mätt från filtret till insuget i pumpen. Maxlängd på sugslangen mellan pump och vattenkälla är 20 meter.
Läs mer: Varför du ska sätta lock på vattentunnan
Montera droppmunstycken
Nu börjar det roliga! Från pumpen drar jag en längre slinga med en slang (jag kallar den för matarledning) som ska föra vattnet mellan krukorna. Innan jag börjar klippa i slangen ser jag till att den når på ett bra sätt till alla krukor via en slinga. Jag tycker det är mer praktiskt att göra så, istället för att klippa isär slangen och designa uppsättningen helt utifrån hur krukorna står i år. Nästa år kanske jag vill göra på annat sätt och det är mer troligt att jag har användning för slangen utan att modifiera den ytterligare, om jag inte klippt den på många ställen.
Till det större systemet av solbevattning, C24L, kan jag montera 24 droppmunstycken. För att göra det behöver jag dock köpa till ett utbyggnadssystem, eftersom grunduppsättningen endast innehåller 12 droppmunstycken. Det kan också behövas extra slang, beroende på hur långt det är mellan krukorna.
Vid varje kruka delar jag sedan slangen, sätter i en liten T-koppling som fördelar vattnet och tillåter att jag kopplar på en kortare slangbit som leder till varje kruka. I änden på den kortare slangen monterar jag ett litet droppmunstycke och fäster det med ett spjut i jorden.
Läs mer: Enklaste odlingen av basilika i stor kruka
Tänk på att endast montera droppmunstycken vid de krukor du har fyllt jord i. Det är lätt hänt att moment i odlingen drar ut på tiden och om du installerar alla munstycken på en gång går det inte att stänga av bevattningen för enskilda krukor när allt är monterat. Sätt dit fler munstycken i takt med att du gjort färdigt krukorna.
Nämnas bör att systemet fungerar bäst om du har minst 5 munstycken monterade, det kan bli problem om det är färre. Med endast 5 eller något fler munstycken vattnar systemet massor också på den lägsta inställningen. Med fler munstycken vattnar vart och ett mindre mängd, men det kan justeras så att systemet vattnar under en längre tid.
Starta pumpen och njut
När alla munstycken är monterade är det dags att trycka på startknappen och testköra. Så spännande! Den variant av soldriven bevattning som säljs idag är helt digital. De olika inställningarna beskrivs i manualen, det hela är väldigt enkelt. Håll inne den röda knappen tills displayen startar. Tryck på samma knapp några gånger tills siffran 3 visas och sedan är det bara att vänta på att vattnet börjar droppa.
Bli inte förbannad om pumpen drar igång och sedan stannar tvärt! För att pumpen ska funka måste batterierna vara laddade. Enheten kan behöva hänga påslagen på sin plats ett tag för att batterierna ska fungera. Det är inte heller säkert att den vattnar så länge och så bra som den ska de första timmarna, just för att batterierna måste kickas igång. Låt systemet stå på och sätt igång och plantera istället.
När pumpen gått en liten stund börjar det snart droppa vatten från varje munstycke. Först de närmast pumpen och sedan kan man följa hur vattnet letar sig vidare till övriga. Det är så härligt!
Om något munstycke strular och inte droppar vatten kan du prova det här:
- flytta krukan till aktuellt munstycke så att den inte står högre än övriga krukor
- ta bort munstycket och blås det rent, det kan ha hamnat smuts i
- se så att ingen koppling är otät i anslutningen
- vik försiktigt slangen till ett eller två andra munstycken och se om det börjar droppa, kanske har du monterat för många munstycken sett till hur krukorna placerats
Den första planteringen
Sedan de första sex krukorna monterades med droppbevattning (och fotograferades) har jag utökat odlingen till totalt 25 stora krukor. Alla står längs uthusets soliga väggar och några längs bergknallen. Just nu har jag till exempel tomat, bönor, gurka, basilika, svartkål, salladslök, squash, djungelgurka, dill och jordgubbar i mina krukor. Jag ser fram emot min lilla restaurang utanför dörren och tar tacksamt emot allt som blir att skörda. Du ska få se hur planteringen ser ut i ett senare inlägg och vilka tips jag har till dig som vill odla mycket ätbart i krukor.
Vid planteringen är jag noga med att vattna igenom jorden ordentligt, innan den soldrivna bevattningen kommit igång på allvar. Senare planteringar behöver jag inte eftervattna, då är jorden redan så fuktig.
Nu när bevattningen har passerat sin inkörningsperiod och rullar som den ska, vattnar den flitigt var tredje timme dagtid. Hur länge pumpen går beror på hur mycket batterierna laddats. Är det soliga dagar går pumpen längre, molniga dagar något kortare. Mycket fiffigt. Det är fuktigt och fint i alla krukor och det är kanonroligt att kunna odla både enkelt och vattensnålt.
Min insats är i princip bara att fylla på vattentunnan när jag är i stugan. Den klarar sig ungefär 3 dagar utan påfyllnad nu när det inte regnar.
När växterna jag planterat fortfarande är ganska små har jag pumpen inställd på 2, vilket är en ganska liten dos vatten vid varje tillfälle. Ändå räcker det för att hålla jorden fuktig. När växterna blir större ökar jag tillförseln. Om någon vecka eller två när växterna etablerat sig och sträckt lite på sig kommer jag också att täcka jorden i krukorna med gräsklipp, vilket gör att fukten hålls kvar i krukorna på bättre sätt.
Soldriven bevattning från Impecta är en produkt som funnits i flera år. Alla upptänkliga frågor om systemet hittar du i Impectas artikel med frågor och svar. Dessutom finns all grundläggande info i manualen.
Jag hoppas att det här inlägget blir god inspiration till dig som vill anlägga en liten odling och vattna enkelt med en soldriven bevattning. Den gör det möjligt för alla att odla med automatisk bevattning, utan tillgång till elnät eller vattenkälla kopplad till vattenslang, brunn, större pump eller liknande. Systemet passar utmärkt till dig som vill odla på balkong och uteplats. Eller som vill ha en enkel uppsättning i en liten odling på distans, kanske en kolonilott eller en sommarstuga.
Alla Skillnadens läsare har rabatt på soldriven bevattning under hela 2024. Rabattkoden som gäller i webbutiken på www.impecta.se till och med 31 december 2024 är VATTNA724. Nya koder uppdateras under året. Längre upp i inlägget ser du presentation av produkterna som ingår i erbjudandet. Kika gärna också i länkarna nedan för mer information.
Rabatt på soldriven bevattning till trädgården
Skillnadens erbjudanden på trädgårdsprodukter
Stort lycka till med din grönsaksodling,
hälsar Sara Bäckmo!