Årets första skörd av sallat
Det finns så många anledningar att odla grönsaker hemma. Som att det är godare. Som att det innebär mindre gifter i maten. Som att det påverkar matkassan positivt. Som att det är vackert.
Men för många av oss som odlar tillsammans med barn är just det enkla i att dela upplevelserna av odling tillsammans med de som betyder mest det allra viktigaste. Att få skörda årets första sallat en kall vårvintermorgon tillsammans med min äldsta pojk är till exempel en av höjdpunkterna som gör allt slit och släp värt mödan.
Otto sådde sina nio pluggar med sallat redan i januari. Sorten heter 'Salat Bowl' och är en grön ekbladssallat. Snabbväxande och någorlunda bekväm med ett kyligt klimat. En hel liten drös frön såddes i varje plugg, det är lättast för små fingrar att så på det sättet. Jag har skolat om plantorna, i sina små kluster, vid ett tillfälle innan de planterades ut i varmbänken för ungefär två veckor sedan. Där har de frodats.
Och efter flera dagars sängliggande med vinterkräksjuka kom Ottos belöning idag. Att få knalla ut med saxen och klippa en hel näve sallat till frukosten. För ja, våra barn äter sallat på smörgåsen.
Hur det smakade? "Gott! Jag hade massa blad på mina mackor med leverpastej och skinka!" berättar Otto, 7 år.
Nu ska resten av plantorna få växa till sig i några veckor innan det blir skörd igen. Om allt går som planerat med varmbänksodlingen har vi gott om rädisor inom några få veckor och därefter en varierad palett av gröna blad att frossa i under resten av det här året.
Nedan kan du se hur varmbänken anlagts och senare såtts/planterats.
/Sara Bäckmo
02. mars 2016