Stäng menyn

Odla solrosor

Solrosor är den ultimata sommarblomman. Höga och kraftiga sorter är värda att odla till snitt, liksom småblommiga sorter som blir så vackra i buketter.

Solros i olika stadier att ha i bukett

Både blommor och knoppar är så vackra på solrosor. Det finns massor av sorter att välja på! Foto: Ida Sjöö.

 

En av de mest underbara sommarblommorna att odla i trädgården är solrosor. Blommorna är för de flesta en stor dos sommar på höga kraftiga stjälkar. Det finns så många fina sorter att odla. Själv har jag mest velat njuta dem ute i trädgården, där de är ståtliga utropstecken i planteringarna. De lägre och mer spretiga sorterna, ofta med flera stjälkar, ger ett tufsigt och härligt intryck bland både grönsaker och blommor. Självklart finns också solrosvarianter som är grymt fina i buketter och arrangemang. Det håller jag på att upptäcka nu.

 

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023

 

 

Solros i bukett

De småblommiga solrosorna är perfekta att odla till buketter. De kan dessutom torka och se otroligt läckra ut. Foto: Ida Sjöö.

 

Maffig i många varianter

För dig som är helt ny med trädgård känns kanske solrosorna igen från någon gång du matat fåglar med solrosfröer, köpt rostade solroskärnor till köket eller förälskat dig i stora gula solrosor från en trädgård eller ett fält. Bär vi inte alla på något solrosminne? Min mamma odlade solrosor hemma i trädgården på Styrsö och i familjens diabilds-samling stoltserar glada barn på 70- och 80-talet bredvid maffiga plantor.

Vart och ett av alla solrosfröer bildar en solros. Även om fågelmatsblandningar har imponerande många fröer, och flera lyckas gro under fågelbordet, så är det bäst att köpa utsäde ämnat att så om du vill odla egna solrosor.

Mest kanske du tänker på en hög kraftig stjälk, med gröna blad och en rejäl gul blomma med svart mitt uppe på toppen. Av dessa varianter finns det hur många som helst, höga och låga och i olika nyanser av gult. Det finns också låga sorter, med alltifrån miniatyrsolrosor på några decimeter, till mellanhöga på en meter och däromkring. Färgerna brukar vara i den gula skalan, men det finns flera sorter med mer eller mindre röda toner med. De är mycket läckra att odla och passar så himla fint till exempel i en köksträdgård fylld med gröna växter. Fröbutikerna brukar ha en uppsjö sorter att välja mellan. Om du är ny i trädgårdslandet tipsar jag särskilt om att kolla i fröbutikerna på nätet för att hitta sorter. Impecta.se, Runåbergs fröer, Odla.nu, Wexthuset och Klostra.se är några av alla.

 

Solrosor i soligt läge i trädgården

Sommaren 2020 åt sniglarna upp alla mina solrosor hemma, utom denna enda som frösått sig mitt i morotslandet. Foto: Ida Sjöö

 

Solros är en fascinerande växt. På ganska kort tid utvecklas från ett enda frö en imponerande planta, med kraftig stjälk och kanske den största blomman som trädgården levererar under säsongen. Blommorna lockar massor av insekter både när den blommar och också då den förmultnar.

Växtdelarna som är kvar efter blomning kan användas till att grävas ner i nya land och blir då mat till maskarna. Det går också bra att köra stammar och blad genom kompostkvarnen och få ett mer finfördelat material att lägga på odlingsbäddar som en del av täckmaterial.

Solros heter sunflower på engelska.

 

Läs mer: Bind bukett i spiralform

 

Solros

En låg variant av solros, lite på undantag på bergknallen i lilla trädgården. Foto: Ida Sjöö.

Solros

En storblommig kompakt sort av solros. Foto: Ida Sjöö.

Solros

Den här sorten med lite mindre blommor är lättare att ha i vas. Foto: Ida Sjöö.

Solros

2020 var ett svårt solrosår i mina trädgårdar - sniglarna älskade dem! Foto: Ida Sjöö.

 

Odla egna solrosor

Att odla solros är enkelt och roligt. Plantorna blir ofta stora och ger blommor som skänker glädje under lång tid. De riktigt höga och kraftiga sorterna är nästan som monster i landet och behöver sågas ner på hösten, till barnens stora glädje.

Bäst trivs solrosor i soligt läge i trädgården, i jord som är gödslad.

Det är lockande att ta egna frö från solrosor, men det finns en sak du bör känna till om du vill prova. Solrosor korsar sig lätt med andra sorters solrosor. Fröerna från den blomma du har i trädgården ger sannolikt inte samma sorts blomma nästa år. Ofta väljer vi sort med omsorg och har till exempel en favorit när det kommer till färg eller växtsätt. Vill du vara säker på att få lika fina blommor till nästa år är det bäst att köpa nya frön till samma sort. Annars kan du lätt bli besviken.

 

Solros i olika stadie att ha i bukett

I min lilla trädgård på berget har jag odlat lägre sorter av gul solros. Både knopp och blomma är fin att plocka. Foto: Ida Sjöö.

 

I grönsakslandet

Solrosor har en given plats i grönsaklandet och kan odlas som sällskap till det mesta. Det är en intressant växt att odla som sällskap till grönsaker eftersom de höga stjälkarna bilar avgränsningar och ”skärmar”, som bara varar under den aktuella säsongen. Snyggast är solrosor som bakgrundsväxt eller fond till andra grönsaker.

Tänk på att höjden gör att solrosorna skuggar allt som står bakom och att det därför är en god idé att fundera över placeringen ett varv extra. Det finns många riktigt låga sorter av solros som kan odlas som kantväxt och sällskap till grönsaker. Snyggas är solrosor tillsammans med andra kraftiga växter, där de lyfter varandra snarare än att en dominerar. Kål och är mycket vacker tillsammans med solrosor, liksom pumpa och squash.

 

Röd solros som snittblomma

Röd solros 'Moulin Rouge'. Foto: Ida Sjöö.

 

DEADHEADING

Om du inte knipsar blommorna till buketter och arrangemang är det bra att ta bort överblommade blommor på flerstjälkiga sorter. När möjligeten att producera frö försvinner för växten, satsar den på att växa fram fler blommor. Då förlängs blomningstiden. Det kallas för deadheading.

 

I buketter och arrangemang

De vanligaste sorterna av solrosor är stora och blaffiga och tar över mycket av intrycket. I en vas kan en enda solros räcka för att göra det lite fint, eller några till av mindre sorter. Till buketter och arrangemang är ett varmt tips att satsa på solrosor av småblommiga sorter. Dessa brukar ha ett mer grenat växtsätt, där varje planta ger många blommor att knipsa. Stjälkarna är också ganska smala och är lätta att hantera i en bukett. När du plockar blommor från plantan växer det fram nya till sent på säsongen.

Jag har provat att torka blommor av de mindre sorterna och fått väldigt vackra torkade exemplar, som jag använt i mina kransar. Ska visa dem senare.

 

Solros i bukett

Den här småblommiga solrosen är lite blekare i färgen och gör sig så fint tillsammans med blommor i min favoritfärg - rosa. Foto: Ida Sjöö.

 

Tips för odling av solrosor

  • - så direkt i landet på våren
  • - förså plantor i växthus eller inomhus på våren
  • - så i pluggbrätten fina plantor att sätta ut
  • - avstånd på 20 cm från varandra
  • - odla mindre sorter med tätare avstånd
  • - ta bort överblommade blommor

 

 

Favoriter: 'Italian White' och 'Mrs Mars'

När jag odlat solrosor i trädgården för att njuta av blommorna bara där, har jag ofta satsat på de rödaktiga sorterna. Den röda tonerna går så fint ihop med grönsakernas bladverk och är inte lika skrikiga som de gula och orange blommorna. 'Mrs Mars' är en något lägre solros som är urläcker som samplanteringsväxt till just grönsaker.

2020 odlade jag en mycket vacker cremegul solros som heter 'Italian White'. Den blev snabbt en favorit i min nya hobby – buketter. Solrosorna växte fram i snabb takt från en sen sådd och var en given favorit som sällskap till de flesta sommarblommor från trädgården. De ljusa blommorna tar inte över buketten på samma sätt som de grälla gula färgerna och det faller mig i smaken.

 

Röda solroser som snittblommor

Varje sommar bör ha åtminstone en röd solros. Här 'Moulin Rouge'. Tänk på att solrosor lätt korsar sig och en röd solros sällan ger röda blommor om du odlar vidare frö från årets skörd. Foto: Ida Sjöö

 

Till nästa säsong ska jag odla ännu mer av de små sorterna. I år hade jag en direktsådd rad i en pallkrage med andra sommarblommor. De växte så bra - men tog slut alldeles för fort!

Nu är inte jag en yrkesodlare med kommersiella intressen för blommor, men jag har sett och hört de som odlar blommor till försäljning säga att just solrosor är en storfavorit hos kunder. Kanske skulle det kunna vara ett fint sommarjobb för barnen - att odla solrosor att sälja under sommaren? Eller en bra sidogröda till er som säljer grönsaker; buntar av läckra hemodlade solrosor i olika storlekar. Låt solrosorna skina!

 

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

27. december 2020