Stäng menyn

Veckans mat med egenodlade grönsaker 22

Idétorka. Det drabbar också oss. Låg energi och ingen större lust att vara kreativ vid spisen. Det blir favoriter i repris den här veckan.

Ungarna önskar sig grön sås med pasta varje vecka. Att de aldrig tröttnar! Tur är väl det i och för sig för det är både nyttig och trädgårdsmässig mat. Den här veckan är tämligen fantasilös matmässigt. Jag tycker annars om att ha åtminstone en dag varje vecka när vi experimenterar lite. Men just nu har jag inte ork till det. Vill göra annat. Måste göra annat. Kreativiteten sträckte sig så långt som att göra vitlökskrutonger till soppan tidigare i veckan. Det var en urgod soppa, varav barnen mest gillar själva soppsåsen, men högst betyg fick ändå krutongerna på gammalt bröd. Så det var ju en hit.

Så här ser veckans middagsmat ut. All mat innehåller mängder av nyskördade grönsaker. Lyxigt.

Söndag: Grön sås av mangold, tillsammans med pasta och färska grönsaker.
Måndag: Grönsakssoppa med palsternacka, rotselleri, morot och haverrot, vitlökskrutonger och gratinerad smörgås med tomat.
Tisdag: Philips sjukt goda fiskbullar med mos av palsternacka, blandad grön sallad och tomatsallad med färsk lök.
Onsdag: Köttfärssås och spagetti, grönsaker.
Torsdag: Pannkakor, bär, grädde.
Fredag: Rostade rotsaker, kycklingspett och yoghurtsås, majs och andra blandade grönsaker.
Lördag: Fiskgratäng med saffran och kokt potatis, bönor och andra grönsaker.

Även om matveckan innehåller mest husmanskost är den fullproppad med grönsaker. På så sätt kan vi göra stora omgångar mat som räcker till lunch i flera dagar efteråt. I köttfärssåsen använder jag till exempel 500 gram färs och drygar ut med mängder av rivna rotsaker (som morot, rotselleri och palsternacka), purjolök, majs, gröna bönor och förstås den hemlagade tomatsåsen. Det blir en laddning som räcker till många måltider, inte bara tillsammans med pasta. Vi äter gärna som crepes eller fyllning i paj också.

Hungrig!
/Sara Bäckmo

01. oktober 2015