Att koka frysta brytbönor
Hur kokar man frysta brytbönor (haricots verts) utan att de blir sladdriga och vattniga? Det här tipset brukar ge fint mjuka och perfekt kokta bönor.
Frysta bönor är en suverän resurs under vintern! De lättodlade bönorna kan ge stor skörd och vara bra grönt på tallriken när det inte finns färskt att hämta i trädgården. Från min odling 2019 har jag väldigt mycket brytbönor som jag förvällt och fryst in.
Läs mer: En guide till olika slags bönor
Många som fryser brytbönor (eller haricots verts som de också kallas) går bet på att tillaga bönorna så de blir goda. Om de frysta bönorna kokas blir de slabbiga och vattniga och inte alls särskilt delikata. Här ska du få ett bra tips som min vän Ninnie lärt mig.
Lägg de frysta bönorna i en kastrull och fyll på vatten så det täcker bönorna. Salta. Koka upp bönorna. Häll av vattnet, fyll på nytt kallt vatten och koka upp. Häll bort vattnet, fyll på nytt och koka upp. Därefter är bönorna klara. De ska alltså koka upp tre gånger totalt. De blir på det viset mjuka och fina men inte alls sladdriga och blöta.
Recept: Stekta brytbönor med parmesan och citron
Om du mot förmodan ändå skulle misslyckas är mitt bäst tips att steka eller gratinera bönorna i ugnen, istället för att koka dem. Det är supergott att höja smaken med lite vitlök, getost eller ädelost och peppar.
/Sara Bäckmo