30. januari 2019

Stekta brytbönor med parmesan och citron

Här är ett fint tips på vintriga bönor - direkt från frysen ner i pannan. Kanske det godaste sättet att använda brytbönor/haricot verts på.

Stekta brytbönor med parmesan och citron
Ingredienser
  • frysta brytbönor
  • olivolja
  • citron
  • parmesanost
  • salt
  • peppar

På vintern har vi ett stort förråd av frysta brytbönor från sommaren. De används ofta i matlagningen och är perfekt tillbehör till middag och lunch. Bönorna blir väldigt goda när de åker ner i stekpannan utan att ha tinats först. Lite parmesan och citron på toppen blir fint sällskap till mina stekta brytbönor.

Gör så här:
Värm en stekpanna med olivolja och lägg i önskad mängd frysta brytbönor.
Fräs tills bönorna fått lite stekyta.
Strössla över citronskal (ej citronsaft, det kan missfärga bönorna), salt och peppar och rör om.
Hyvla en god parmesanost över bönorna innan servering.

Stekta brytbönor är ett gott tillbehör till en snabb lunch, till exempel äggröra, omelett, rester av köttfärsbiff, fiskbullar, gratäng eller annat. Bönorna i sig innehåller fina proteiner och passar därför extra bra som tillbehör till en vegetarisk måltid.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

2 svar till “Stekta brytbönor med parmesan och citron”

  1. ransyw skriver:

    Hej Sara .
    Tack för dina inspirerande videos .
    Det är fantastiskt att följa med i ditt liv.
    Började med Bokashi -kompost för 1vecka sen ,tack vare dig,spännande.
    Undrar vad det är som du strör på komposten ?
    Du nämner att det kan köpas på net,eller man kan göra det själv.?
    Jag bor i en vacker fjällby (Santa Lucia ) ,Gran Canaria 650 m.ö.h.
    Här är världens bästa microklima .
    Har en stor gammal fruktträdgård m.16olika frukttrer ,får enormt m.frukt .
    När jag såg din video m.Bukashi -kompost blev jag jätte imponerad att det kan gå såååå fort ( återstår att se ???) .
    Om du kommer till G.C. är du mycket välkommen ,hör av dig i tilfelle.
    Nu har vi lust att börja m.grönsaker ,du är vår inspirationskälla.
    Vi är pensjonister som tar utmaningen att satsa på ett liv här( jag Ransy 74år Johnny min vän 68år ).Han har varit bonde i nord Norge i 35 år ( ekologisk mjölk ).
    Vi har 18barnbarn ihop ,bor i Sverige och Norge.
    Önskar dig lycka till med allt du gör .
    M.v.h.Ransy & Johnny

  2. Jenny Svensgård skriver:

    Tack för receptet på bönor!! Oj vad det var gott och enkelt med frysta bönor rätt ner i pannan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *