10 grönsaker att odla inomhus
Längtar du efter att odla något att äta? Använd fönsterbrädet hemma och så grönsaker som ger skörd inomhus. Här är förslag på 10 grönsaker att odla inomhus.
Det är väldigt roligt att odla grönsaker inomhus under hösten, vintern och våren. Det ger en härlig känsla att få se fröer spira och nya växter titta fram som behöver mig på olika sätt.
Inomhusodling kan handla om olika saker. Till exempel odlar jag inomhus för att dra upp plantor som jag senare ska odla vidare utomhus. Många av dessa behöver lång utvecklingstid och sås redan i december-februari för att hinna utvecklas och ge skörd under sommaren. Exempel på dessa är chili, kronärtskocka, rotselleri, purjolök, paprika, aubergine och physalis.
En annan slags inomhusodling är att odla grönsaker som ska hinna ge skörd inomhus och alltså inte i första hand drivs fram för att planteras ut. Efter att jag delat bilder från min nätta sådd av grönsaker som jag ska odla inomhus i vinter har det kommit många frågor och jag tänkte därför dela några tips på grönsaker som funkar fint för fönsterodling. Innan du börjar läsa och planera - kolla gärna länken nedan där du som läser Skillnadens får rabatt på ett fint startpaket för inomhusodling hos Impecta. Det gäller till den 2 november 2021.
Rabatt på startpaket med frö, tråg och växtbelysning
Innan du läser vidare vill jag dock nämna det viktigaste för att odla grönsaker inomhus under den mörka delen av året. Du måste använda växtbelysning! Det finns många olika slags växtbelysningar att köpa. De behövs för att dagsljuset är fullständigt otillräckligt för att odla friska fina grönsaker på vintern här i Sverige och andra länder där solen står lågt på vintern. Utan nog ljus blir växterna rangliga, klena och ofta hårt angripna av skadedjur, utan att kunna repa sig och växa vidare. Det är en bra investering för alla odlare, oavsett hur stor din ambition med inomhusodling eller odling generellt är, att köpa en växtbelysning att använda på vintern. Från mars och framåt klarar du dig oftast bra på vanliga dagsljuset som ett fönster ger.
Läs mer: Inomhusodling - Min stora guide
Asiatisk kål
Det finns flera roliga sorter av snabbväxande kål som passar mycket bra att odla inomhus. Odla dem som småblad där fröerna sås tätt, tätt tillsammans, eller odla plantorna en och en för att få större blad att skörda. Tips på sorter är pak choi, tatsoi och komatsuna. Tänk på att asiatisk kål är kortdags-växter som lätt går i blom om ljuset är intensivt och lyser under långa dagar. Dra ner något på ljusmängden, kanske till 8-10 timmar per dag.
Kruktomat
Det är svårt att odla stora och höga tomater inomhus men det finns väldigt många småvuxna sorter som passar fint i både kruka och hydroponisk odling (där växterna växer i vatten med näring i). Det är mycket roligt att driva fram tomater inomhus på vintern och det väcker verkligen odlarlusten inför våren.
Läs mer: Odla tidiga tomater
Basilika
Basilika kan både ses som en krydda och som en bladgrönsak. Det finns smakrika småbladiga sorter och riktigt storbladiga sorter med mild smak. En av mina favoriter tillhör den senare gruppen och kallas för sallatsbasilika; Mammoth är en härlig sort. Läs mer i länken nedan för tips om sådd.
Läs mer: Så basilika - så här lyckas du med sådden
Vitlöksblast
Den smakrika blasten av vitlök är lätt att odla inomhus. Sätt några klyftor tätt i en vanlig kruka med planteringsjord och vänta några veckor. Nyp efterhand ett blad då och då från plantorna och använd som smaksättning i sallader, på smörgås eller i matlagningen. Mycket gott att skörda från fönsterbänken mitt i vintern.
Se mer: Skörda vitlök på våren
Groddar
Att odla groddar är kanske det enklaste som finns och när du väl lärt dig att använda dem i maten finns det mycket att utforska. Köp helst fröer särskilt framtagna för att grodda, blötläggfröerna och låt dem sedan växa till sig i ett kärl för groddning. Skölj groddarna några gånger per dag och använd sedan de färdiga groddarna på smörgås, i sallader, bröd eller smoothies.
Gurka
En barnfavorit är att odla små minigurkor i fönstret på vintern. Välj snabbväxande och tidiga små gurkor och odla dem på varm plats under växtbelysning, förstås. Var noga med att hålla koll på bladen så de inte drabbas av trips. Syns angrepp på bladen som gör att de vissnar och skrumpnar ihop kan nyttodjur köpas på nätet som bekämpning, de kan också användas inomhus.
Läs mer: Odla gurka inomhus
Ärtskott
Ärtskott är en mycket användbar grönsak som inte alls är begränsad i sin användning till prydnad och piff på maten. En näve ärtskott på smörgåsen är så gott, liksom en sallad baserad på ärtskott och en god olja mixad med de gröna skotten till dressing. Se till att alltid ha en bytta på tillväxt under vintern för gott hemodlat grönt när det är mörkt och kallt. Läs tips om hur du lyckas i länken nedan.
Läs mer: Guide - Odla ärtskott inomhus i smart låda
Mikroblad av kål
Alla typer av kålväxter har blad som är mycket goda, även om vissa sorter är bäst då bladen är små. Samla ihop slattar till sorter som legat i frölådan lite för länge, blanda dem och så en bred matta i ett tråg. Klipp av bladen när de fortfarande är små och använd till smörgåsgrönsak, sallader och matlagning. Se hur du kan göra i videon nedan.
Minipaprika
Idag finns det många sorter av låga paprikaplantor som ger små frukter. De är underbara! Om de sås under höst eller tidig vinter ger de skörd redan i fönstret och kan sedan sättas ut i landet eller i växthuset. Kika gärna på fröpåsen efter utvecklingstid och var noga med att välja sorter som utvecklar frukt snabbt.
Läs mer: Tips för sådd av paprika
Sallat
Bladgrönsaker av olika slag är roliga och användbara i en inomhusodling. Alla äter ju gröna blad! Sallat brukar växa bra inomhus, så länge de inte drabbas av bladlöss. Odla få frön av några olika sorter, så får du variation på bladen när du skördar. Ekbladsallat är lätt att skörda blad för blad och finns i olika färger och med blad i flera former.
Tips för inomhusodling
Att odla inomhus under vintern är inte lika lätt som att odla utomhus på sommaren. Inomhus måste växterna passas mer noga än utomhus, dels för att plantorna inte vattnas på naturlig väg och ljuset inte på långa vägar är tillräckligt för växterna. Inomhus är det du som behöver ha koll på allt! Dessutom drabbas plantorna lätt av angrepp. Inomhusmiljön gör ofta plantorna klena och då drabbas de extra hårt av till exempel bladlöss och trips. Bästa sättet att motverka angrepp är att sköta om plantorna väl, duscha dem emellanåt och se till att de har allt de behöver.
- det går fint att så de flesta grönsaker i vanlig planteringsjord
- odla grönsakerna vidare i köpt planteringsjord eller jord från en egen kompost
- använd krukor, gamla plasttråg och burkar till grönsakerna att växa i
- växtbelysning ska ge ljus 12-14 timmar per dygn
- ge plantorna regelbunden näring, helst vid varje vattningstillfälle
- sätt angripna plantor i "karantän" så skadedjuren kan bekämpas en bit bort
- skörda regelbundet och så nya plantor så du alltid har fräscha plantor på gång
Läs mer: Mina olika växtbelysningar
Det är roligt att göra en separat inomhusodling för grönsaker som ska odlas och ge skörd inomhus under vintern. En prunkande "odlingsstation" i hemmet får en på bra humör och det känns alltid så fint att kunna skörda hemmaodlat också på vintern. Hoppas du fått lite tips om hur du kan komma igång. Lycka till!
/Sara Bäckmo