Sweet chilisås
Få användning för squash, pumpa och tomater i en läcker sweet chilisås som står sig länge! Välj själv hur stark och söt chilisåsen ska vara.
Ingredienser
- 2-4 chilifrukter
- 1 kg squash, vintersquash eller pumpa
- 0,5 kg gul lök
- ca 8 vitlöksklyftor
- 2,5 kg tomater
- 1-1,5 kg socker
- 4 msk salt
- 0,5 liter 12% ättiksprit
- 2 msk hel kryddpeppar
- 6-10 hela kryddnejlikor
- 1 tsk kummin
- 1 msk torkad eller 3 msk färsk ingefära
- 1 msk malen kanel
- 1 tsk spiskummin
Det här receptet är ett läsarbidrag från Lena Wirblad. Lena skriver: "Det här blir en ganska söt och mild chilisås. Om du vill ha den starkare så öka på mängden chili och minska mängden socker."
Var noga när du gör ren och steriliserar dina burkar. Det är så trist när massor av arbete både i trädgård och köp möglar bort. Lena steriliserar sin glasburkar och -flaskor genom att låta dem stå tillsammans med de avtagna locken tio minuter i ugn på 100 grader värme. Det funkar utmärkt.
Tack för ett fint recept Lena!
Gör så här:
Hacka chilin. Ta bort frön och vita hinnor om du vill ha en mildare sås.
Dela squash, vintersquash eller pumpa i små bitar.
Hacka löken.
Skala och hacka vitlöken.
Hacka tomaterna.
Lägg kryddpeppar, kryddnejlikor och kummin i en liten nätpåse.
Blanda alla ingredienser i en stor gryta.
Låt koka på svag värme i cirka en och en halv till två timmar. Rör då och då.
Ta bort påsen med kryddor.
Häll upp på väl rengjorda och steriliserade glasburkar eller flaskor. Skruva på lock direkt.
Chilisåsen håller i flera år om de förvaras mörkt och svalt. Ät gärna tillsamman med stekta grönsaker.
Recept: Lena Wirblad
Foto: Maria Fors Östberg