Bröd med tomat och kummin
Jag gillar att experimentera fram nya brödrecept fullt med smaker från mitt eget trädgårdsskafferi. Tomat och kummin blev en lyckad kombo!
Ingredienser
- 50 g jäst
- 5 dl ljummen passerad/krossad tomat
- grovt mjöl av råg, dinkel eller annat
- vetemjöl
- 1-3 msk kummin
- 1 msk honung
- 1 tsk salt
Bröd med tomat som degvätska, kan det verkligen vara något? Absolut! Brödet smakar mycket och gott, dessutom får det en härlig rostig ton som jag älskar. Ett enkelt sätt att få fina bröd är att låta degen jäsa i bunken, hälla ut degen på mjölat bord och sedan dra och vika degen istället för att knåda den.
Gör så här:
Rör ut den färska jästen i lite av den ljumna passerade/krossade tomaten. Det gör inget om det är lite mer vätska än 5 dl, justera med mer mjöl sedan och låt jästiden bli lite längre.
Blanda i kummin och honung samt grovt mjöl.
Baka in vetemjölet in tills degen blivit lagom fast, men inte hård. Totalt går det åt ca 11-13 dl mjöl till en degvätska på 5 dl.
Avsluta med att baka in salt.
Låt degen jäsa knappt en timme under bakduk i degbunken.
Vält degen ur bunken och forma den till en stor fyrkant genom att dra i den.
Vik plattan i tre delar till en längd, som sedan viks i tre delar till en mindre fyrkant (här kan du se hur vikningen ser ut).
Därefter dras degen ut på nytt och viks i tre delar till ett långt platt bröd, ej längre än långsidan till plåten du använder till gräddning.
Lägg hela degen på mjölat bakplåtspapper på plåten medan ugnen värms till 250 grader, ca 20 minuter.
Innan gräddning skärs degen på längden till två bröd som puttas ut till kanterna av plåten.
Sänk värmen i ugnen till 200 grader och sätt in bröden.
Grädda i 20-30 minuter.
Låt svalna och servera sedan med valfria tillbehör. En egenrörd ärthummus passar fint.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg