Stäng menyn

5 grönsaker att så ute nu

Här är tips på fem grönsaker jag sår flitigt under hela augusti och i viss mån under september för att kunna skörda senare under hösten.

Jag har redan förberett min så-korg för höst (läs Så grönsaker i augusti och Nya fröpåsar för sen sådd). I den ligger mängder av fröer som jag sår nu. En del är för att experimentera och annat sånt jag vet kommer att bli bra, nästan garanterat. Helt säker kan jag ju inte vara och det är en del av njutningen med.

Min köksträdgård ligger i odlingszon 3 och jag har flera fina veckor och månader kvar innan jag gör ett kort så-stopp. Idag tipsar jag om fem fina grönsaker att så utomhus i slutet av sommaren och början av hösten. I stora delar av landet hinner det bli en fin skörd innan den värsta kylan kommer. Precis som en riktigt tidig sådd kan förvåna med skörd när det inte alls förväntas, är mitt tips till dig att prova en sensommarsådd och se vad som händer. Tänk om det funkar fint?!?

Här är fem grönsaker som jag sår utomhus nu:

 

Spenat
Jag sår spenat på friland i rader som står ganska tätt, kanske med tio centimeters avstånd. Eftersom spenaten inte ingår i någon särskild del av växtföljden är jag inte alls noga med att välja plats. Jag sår hela bäddar av spenat allteftersom det blir yta ledig.

Fröerna gror inom bara några dagar och växer snabbt upp till en tät matta som täcker bädden. Bladen skördas ett och ett så snart jag tycker de är stora nog. Jag låter också hela bäddar med spenat stå orörda och skördar hela plantorna innan det blir för kallt. Spenat kan stå mycket länge i landen, den tål kyla bra. Med ett litet extra skydd av fiberduk kan plantorna få det lite drägligare sen höst och håller sig fina längre. I vissa fall kan plantor också övervintra.

Ett annat sätt att så spenat på är att strö ut fröerna mycket gles på ytan som ska sås. I till exempel en pallkrage eller annan mindre yta är det jättebra. Tänk på att varje planta behöver ungefär ytan av en hand för att kunna växa sig stor, så det är som sagt gles sådd som gäller. Peta ner fröerna ett och ett i jorden eller mylla ner försiktigt. Vill du skörda mindre blad kan de står mycket, mycket tätare.
Läs mer om spenat här.

 

Rucola
På hösten är det fuktiga och svala dagar och nätter och det passar rucolan fint. Jag sår den i rader med kanske femton centimeters mellanrum och bara några dagar efter sådd gror fröerna. Jag börjar skörda plantorna då bladen är ganska små. Eftersom de växer så väldigt fort på hösten är det lätt att de blir övervuxna och jag gillar inte smaken på de stora plantorna. Fler tips om både sådd och skörd kan du läsa här.

 

Rädisa
Det här är höstens guld, fast de oftast har rödaktiga färger. Många glömmer bort att rädisan har något av en andra säsong under hösten. Jag sår både i augusti och september och kan då skörda i oktober-december. Underbart! Jag sår både direkt i landet och i pluggbrätten för att sedan plantera ut. Låt dig inte luras på höstkanten av att rädisan har pytteliten blast. Både tidigt på våren och på hösten när det är kyligt växer blasten sparsamt, medan själva rädisan under jord växer jättefint. Odla gärna i typ pallkrage som kan skyddas med fiberduk eller lock senare under hösten. Om det blir för kallt fryser rädisorna sönder, så lite extra skydd gör gott. Fler tips om odling av rädisa finns här.

 

Sallat
En jättefin grönsak att så mycket av är sallat. Jag väljer några olika sorter av sallat i olika färger. Gärna billiga sorter i stora förpackningar, eller så gör jag en blandning av slattar som råkat bli över. Fröerna strör jag ut över en yta - en slags sådd som kallas för bredsådd. Några veckor efter sådd kan jag börja skörda bladen. Sallat är ganska tålig för kyla men fryser förstås sönder liksom många andra grönsaker om det blir för kallt. Därför passar de senaste sådderna fint att odla i en låda som kan skyddas med lock. Inlägg om sallat kan du läsa här. Bilden överst i inlägget är från november förra året och visar bredsådd sallat.

 

Vintersallat
Det här kan vara den mest ultimata grönsaken att odla för sen skörd. Själ sår jag stora bäddar både på friland och i tunnelväxthus. Den kan ta tid på sig att både gro och växa sig hanterbar (om den till exempel sås i tråg för att senare planteras ut) men när den väl satt fart växer den fort. Vintersallat klarar riktigt kalla temperaturer och står lätt genom hela vintern hos mig - på friland. Vi kan skörda både höst, vinter och vår och de supergoda bladen är ett viktigt komplement till grönsaker vi har lagrade i frysen eller på annat sätt. Mer om vintersallat finns att läsa på bloggen här.

 

Glöm inte gödsla
Det här exempel på sånt jag sår nu och som jag dessutom kan förvänta mig skörd av redan under hösten. Det finns många fler grönsaker och jag har listat en del av dem i inlägget Så grönsaker i augusti. Jag ska försöka skriva mer om fler av dem senare.

När jag byter gröda i landen försöker jag att gödsla jorden så det finns bra med näring också nu under hösten. Ett väldigt enkelt sätt är att använda gödselvatten eller kissvatten.
/Sara Bäckmo

 

15. augusti 2016