Vitlök - Hur ska skalet kännas?
Eftersom den mesta vitlök vi köper i matbutiken är lagrad en tid, är det inte lätt att veta hur en färsk nyskördad vitlök ska kännas. Efter att ha fått en klok fråga ger jag tips till nybörjarodlare.

Helt färsk och nyskördad vitlök har mjukt och ännu fuktigt skal runt klyftorna. Oftast har det yttre skalet börjat torka lite redan i jorden, medan övrigt skal torkar när löken är skördad.
Under sommaren har jag fått en fråga om vitlök som jag gärna vill plocka upp. En ny odlare har precis skördat vitlök för första gången och tycker inte att den ser ut som hon har tänkt sig. Skalet på vitlöken är mjukt och liksom "fuktigt" inuti, emellan klyftorna. Ska det vara så, eller är det något fel? Hur ska skalet kännas när det är rätt?
Det är otroligt många saker som dyker upp när man börjar odla och ser grönsaker så som de gör när de ser ut när de liksom växer och är färska. De flesta grönsaker vi köper i matbutiken är ju faktiskt inte färska.
Lite kuriosa är att jag då och då får frågor om grönsaker i samband med inspelningar av tv och film, där personer som inte själva odlar tror att man kan köpa färska grönsaker i butik och visa upp dem som om de nyss hämtats i en odling till exempel. Ofta blir det helt fel, eftersom en stor del av själva grönsaken saknas i grönsaksdisken, eller att grönsaken inte alls är så färsk som kunderna tror (blasten har vissnat eller slaknat, grönsaken har annan färg, eller har torkat efter skörd etc). Så är det med vitlök. Den vitlök vi köper i matbutiken ser inte alls ut som den gör när vitlök nyligen skördats. Och med matbutiken som referens är det inte heller lätt att veta som ny odlare att löken i landet är okej.
Läs mer: Odla vitlök i pallkragar
När vi inte odlar tappar vi liksom kunskap om hur själva växten ser ut och fungerar - för det är ju vad en grönsak är: en växt. Därför blir jag så himla glad när (oftast nya) odlar hör av sig och vill att jag ska förklara saker. Fortsätt att fråga!
Några av bilderna i det här inlägget visar vitlök från min mammas odling. En lök som skördades färsk i juli och en vitlök som skördades då, men som torkat i några veckor och fotograferades i mitten av augusti - alltså en månad efter skörd. Sorten heter 'Germidour' - en lila vitlök - och du hittar utsäde till den i min webbutik.

Så här ser helt färsk vitlök ut när den skördas tidigt på sommaren. Då är blasten helt grön, löken har knappt hunnit börja bilda klyftor och har inget av det hårda torra skalet som löken senare får.

En sommarvitlök i genomskärning visar de små klyftorna, som förhoppningsvis ska bli större kommande veckor. Det här skalet är så mjukt att det kan ätas, både runt själva löken och runt enskilda klyftor.
Färsk och "vanlig" vitlök
Vitlök som vi köper i mataffären är oftast inte färsk. Den är skördad för många månader sedan. Den mesta vitlök som säljs i matbutiker i Sverige är odlad i Kina och har gjort en lång tid i olika hantering och transporter och lagring innan den säljs i Sverige. Av den anledningen är det såklart jättebra att odla vitlöken själv, den är helt färsk och vi sparar lång transport och odling på omständliga och inte alltid så bra vis i land där vi inte kan kontrollera varken miljömässiga eller arbetsrättsliga förhållanden.
När vitlöken plockas upp ur landen är den färsk. Skalet både runt hela vitlöken och också runt klyftorna är mjukt och lite fuktigt efter att ha stått i fuktig jord. För att vitlöken ska kunna förvaras bra torkas löken. Då blir skalet runt både lök och klyftor torrare, lite prassligt och inte så segt som när vitlöken är färsk. Själva löken inuti skalet är fortsatt fin och precis så som en vitlök ska vara. Det tar olika lång tid att torka vitlök och det torrare skalet uppträder då vid olika tid efter skörd.
Läs mer: Torka skördad vitlök

En nyskördad färsk vitlök från min mammas land har ännu mjukt skal i juli. Här ska jag göra vitlöksolja till ett brödbak.

Skalet runt varje enskild klyfta är mjukt och fuktigt när löken är helt färsk. Om vitlöken ska lagras ska klyftorna sitta kvar på vitlöken och den ska inte skalas eller skadas i skalet alls.
Äta färsk vitlök
När vitlöksskalet är fuktigt och lite segt är alltså vitlöken helt färsk. När man äter vitlöken behöver man skala klyftorna som vanligt, eftersom skalet inte är så smakligt att äta. Om man skördar vitlöken i maj och tidigt i juni kan skalet fortfarande vara så mjukt att det går att skiva ner tillsammans med lökens klyftor. Det smakar inget särskilt och stör inte när man äter.
Ibland finns det färsk vitlök att köpa i matbutikerna och det är verkligen en lyx för den som inte odlar själv. Den vitlöken har inte heller torkat upp inför vinterförvaring. Den kan ha lite grön blast kvar och ha skal som är färskare. Det är helt okej och indikerar bara att vitlöken ännu inte torkats.
Läs mer: Odla vitlökspurjo
Färsk vitlök har mycket fin smak och är ett härligt vardagsglitter i matlagningen. Smaken är ljuvlig, ofta mildare än då vitlöken lagrats. Jag odlar vitlök särskilt för att äta färsk. Jag kallar de tidigaste för vitlökspurjo, eftersom de används ungefär som purjo och ännu inte hunnit bilda stora vitlökar. Dessutom skördar jag färsk vitlök i början av sommaren och frossar i dessa innan sommarens större lökar tas upp ur landen.
Läs mer: Odla färsk vitlök för vårskörd

Så här ser alltså löken ut när den är helt färsk. Om den ligger så här i en vecka eller så, kommer den snart att få torrt och prassligt skal.

Så här ser samma sorts vitlök ut cirka fem veckor senare. Då har löken legat i rumstemperatur och torkat.
Om du skördar vitlök hemma och vill lagra den till senare, ska du tänka på att inte klippa av den färska blasten från löken. Blasten ska torka på löken och klipps sedan av. Det är viktigt eftersom den torkade blasten gör att färre bakterier och skadegörare kan leta sin in till själva lökens kärna via snittytor. Därmed är det mindre risk att löken drabbas av skador under tiden den torkar upp eller lagrar.
Med andra ord är frågeställarens vitlökar helt normala med sitt färska och lite fuktiga skal både runt löken och vitlöken. Visst är det bra!
Köp sättvitlök till din odling
Om du vill skörda vitlök nästa sommar så är det nu på sensommaren och hösten som vi skaffar utsäde. Vitlök sätts på hösten när det blivit kyligt ute (tidigare i norr, senare i söder) och övervintrar i jorden för att sedan skördas sommaren därpå. Missa inte att beställa sättvitlök om du vill odla. Senare i vinter är vitlöken oftast slut i butikerna. Du ska absolut inte ta vitlök från matbutiken och odla, eftersom det finns risk att skadegörare sprider sig genom utsäde som inte är certifierat och godkänt. Olika regler gäller för mat och utsäde och det är viktigt att vi håller koll på detta.
I Skillnadens webbutik finns flera fina sorter att välja mellan. Den lila löken min mamma odlat heter 'Germidour' och är lätt att lyckas med. Flera odlare har den som favorit just för att den är så himla vacker.
Köp sättvitlök i Skillnadens webbutik - leverans hösten 2025
Om du är helt ny med att odla vitlök finns såklart massor av tips om hur du kan tänka när du väljer utsäde. Jag återkommer med mer nördig info snart, men sammanfattning av sorterna finns här. Men kortfattat kan jag nämna att det är roligt (men lite omständligt) att välja några olika sorter - både tidiga och sena - till odlingen. Det ger vitlök att äta under lång tid. Vill du göra det busenkelt för dig tycker jag du ska välja någon av sommarsorterna, till exempel Thermidrome, Sambadrome och Germidour. De är lätta som katten att lyckas med och blir stora och fina. Kika i webbutiken för att se och läsa mer om alla sorter. Länk finns ovan.
Lycka till i odlingen,
hälsar Sara Bäckmo