Vintertomaterna är skördade
Nu finns ingen återvändo. Det blir inte varmare. Det blir inte ljusare. Och tomaterna på friland mognar inte.
Idag har jag plockat in de tomater som stått på undantag på friland. Dessutom plockades vintertomaterna in också. Resten sitter kvar på plantor som befriats från bladmassa. När solen lyser är det fortfarande 25 grader i tunnelväxthuset och tomaterna blir fortsatt lite sötare.
Vintertomaterna jag odlar i år är 'Principe Borghese' och 'Peter den hållbare'. Bägge är mycket lagringsdugliga och kan klara sig fram till nästa sommar, säger de som vet.
Det är andra året jag odlar 'Principe Borghese', men förra året blev en besvikelse. Då fick alla tomater bladmögel och tomaterna ruttnade utan att mogna. Jag lyckades rädda en del av skörden genom att koka tomatröra på gröna tomaterna. Att lagra tomater blev det inte tal om.
I år har tomatodlingen gått sämre än sämst och jag kan inte direkt stoltsera med någon större skörd. Men det är tillräckligt för att vi ska kunna äta tomater i några månader till i alla fall, med hjälp av vintertomaterna kan säsongen förlängas betydligt. Tomaterna håller sig fina i fruktköttet, medan skalet bildar en skyddande hinna som gör att frukten inte skrumpnar ihop. Å andra sidan äter jag under vintern hellre en lite skrumpen egenodlad tomat än en stenhård dito från ett växthus på andra sidan jorden.
Nu har jag trätt tomatklasarna mellan två linor till en megaklase som ska få hänga i köket till dess tomaterna är uppätna. Snyggt!
Här kan du se hur jag odlat årets tomater i tunnelväxthuset:
Redan nu har jag börjat fundera över hur nästa års tomatodling ska bli. Jag är ingen direkt fena på växthusodling. Tycker det är krångligt med vattning och temperaturer. Faktiskt har jag fått bäst tomatskördar när jag odlat dem på friland. Funderar på en större frilandsodling nästa år. Då banne mig ska jag kanske lyckas fylla förråden så vi kan vara självförsörjande också på tomater.
/Sara Bäckmo